koilia-ponos-1
Εκτύπωση άρθρου

To έντερο στέλνει συχνά σημάδια κινδύνου που αγνοούμε. Πώς μπορούμε να αφουγκραστούμε τι συμβαίνει όταν διαταράσσεται η υγεία του και πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε. Όλες οι απαντήσεις ακολουθούν
Το έντερο μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του σώματός μας. Απορροφά τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που υποστηρίζουν σημαντικές λειτουργίες του σώματός μας, από την παραγωγή ενέργειας έως την ισορροπία των ορμονών, την καλή υγεία του δέρματος έως την ψυχική υγεία και την αποβολή των τοξινών.

Γνωρίζοντας πως το 70% περίπου του ανοσοποιητικού συστήματος βασίζεται στο έντερο, είναι σημαντικό να μπορούμε να γνωρίζουμε πότε η υγεία του παρουσιάζει προβλήματα.

Ποια είναι τα μηνύματα που εκπέμπει και τι θα μας «έλεγε» για να καταλάβουμε ότι κάτι διαταράσσει τη λειτουργία του;

1. Υπάρχει σταθερή συχνότητα στις κενώσεις;

Η συχνότητα των κενώσεων δεν είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους. Συνήθως χρειάζονται 24 έως 72 ώρες για να περάσει η τροφή από τον πεπτικό σωλήνα, η οποία φτάνει στο παχύ έντερο μετά από έξι έως οκτώ ώρες. Σε περίπτωση που δεν συμβαίνει αυτό, ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό και προσθέστε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας.

2. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στην επιφάνεια του γαστρεντερικού σωλήνα, από όπου απορροφάται η τροφή. Συγκεκριμένα, το έντερο τα αναγνωρίζει ως «εχθρούς», κάτι που πυροδοτεί τη φλεγμονώδη απόκριση, κατά την οποία το σώμα καταπολεμά τα τρόφιμα σαν να επρόκειτο για λοίμωξη. Προτιμήστε την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, λαχανικών και μη επεξεργασμένων κρεάτων.

3. Τα πρεβιοτικά είναι φίλοι

Τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμοι υδατάνθρακες που δρουν ως τροφή για τα προβιοτικά. Συμβάλουν στη διατήρηση υγιούς πεπτικού συστήματος και εντοπίζονται στα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα σπαράγγια, τις μπανάνες και τα όσπρια. Τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου, εμπλουτίζουν το μικροβίωμα και αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις της διαταραγμένης χλωρίδας του εντέρου.

4. Καταναλώστε προϊόντα ζύμωσης

Μαζί με τα πρεβιοτικά, το έντερο χρειάζεται και τα προβιοτικά. Τρόφιμα που προέρχονται από ζύμωση όπως τα λαχανικά τουρσί, το μίζο και το τέμπε, καθώς και ροφήματα όπως το κεφίρ, περιέχουν μικρόβια που βοηθούν το έντερο να διασπάσει τις τροφές και να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, αν δεν είστε συνηθισμένοι, καταναλώστε τα με προσοχή, προς αποφυγή στομαχικών διαταραχών.

5. Κακή διάθεση σημαίνει πρόβλημα

Η κακή λειτουργία του πεπτικού συνεπάγεται χαμηλότερη παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη (95% της σεροτονίνης παράγεται στο λεπτό έντερο). Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης οδηγούν σε άγχος, κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Η βελτίωση της διατροφής μπορεί να ανακουφίσει συμπτώματα όπως η θλίψη, η κακή διάθεση και η μειωμένη ενέργεια.

6. Κοιμηθείτε όσο έχετε ανάγκη

Οι ερευνητές δεν σταματούν να μελετούν τη σχέση εντέρου-ύπνου για να επαληθεύσουν εάν η βελτίωση της υγείας του εντέρου επηρεάζει τον ύπνο, ωστόσο αποδεδειγμένα η ποιότητα του ύπνου σχετίζεται με το εντερικό μικροβίωμα. Ο επαρκής ύπνος μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης και δίνει χρόνο στο έντερο να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα.

7. Μη βιάζεστε στο φαγητό

Απολαύστε το φαγητό σας μασώντας αργά και δίνοντας χρόνο για τη διαδικασία της πέψης. Με τη μάσηση του φαγητού, ενεργοποιείται η παραγωγή σάλιου και δίνεται σήμα στο υπόλοιπο σώμα ότι είναι η στιγμή να λειτουργήσει το πεπτικό σύστημα.

Σημειώνεται ακόμη ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει το έντερο σας, επιτείνοντας το αίσθημα δυσφορίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των εντερικών διαταραχών.

Εάν πάντως δεν έχετε συμπτώματα από το έντερο σας για αρκετό καιρό και δεν έχετε αντιμετωπίσει κάποιο φούσκωμα ή κοιλιακό πόνο, τα νέα είναι καλά.

https://www.newsbeast.gr/
Copy link
Powered by Social Snap