AP21124110392607-1
Εκτύπωση άρθρου

Τον δρόμο προς την «κανονικότητα» παίρνει σταδιακά η ζωή -μετά την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος- και οι Αμερικανοί επιδημιολόγοι αρχίζουν να αγκαλιάζονται ξανά, να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους με φίλους και να πηγαίνουν πιο συχνά στα κομμωτήρια.

Οι New York Times απευθύνθηκαν σε 723 επιδημιολόγους, οι οποίοι βλέπουν την καθημερινότητα να επιστρέφει σταδιακά σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Οι ίδιοι οι επιστήμονες φαίνεται να έχουν χαλαρώσει ορισμένες προφυλάξεις – πηγαίνουν στο μανάβικο ή βλέπουν φίλους σε εξωτερικούς χώρους-, αλλά τονίζουν πως παραμένουν προσεκτικοί μέχρι τον εμβολιασμό της πλειονότητα των ενήλικων πολιτών.

Ωστόσο, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα τον Δεκέμβριο, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων βγαίνει πιο εύκολα έξω, συναντιέται και αγκαλιάζεται με φίλους και πραγματοποιεί πολλές δραστηριότητες της καθημερινότητας.

164637


Οι επιστήμονες ρωτήθηκαν ποιες δραστηριότητες έκαναν ή ποιες θα έκαναν, εάν χρειαζόταν, τις τελευταίες 30 ημέρες. Από τις 19 αυτές δραστηριότητες, πολλοί περισσότεροι επιδημιολόγοι (σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα) απάντησαν θετικά σε ποσοστό πάνω από 50%: Εξοδος για μικροδουλειές σε παντοπωλείο ή φαρμακείο, μεταφορά αλληλογραφίας χωρίς προφυλάξεις και βόλτα ή συνάντηση με φίλους σε εξωτερικό χώρο. Στην άλλη άκρη κάτω από το 10% των ερωτηθέντων παραβρέθηκε σε τελετή όπως γάμο ή κηδεία, συναντήθηκε με κάποιον που δεν γνωρίζει καλά ή παρακολούθησε συναυλία.
Σύμφωνα με τους New York Times, ως ομάδα οι επιδημιολόγοι παραμένουν συντηρητικοί στις επιλογές τους για το πώς συμπεριφέρονται με ασφάλεια και είναι πιο προσεκτικοί από τους περισσότερους Αμερικανούς. Όμως, η αυξανόμενη επιθυμία να επιστρέψουν σε περισσότερες προ της πανδημίας δραστηριότητες δείχνει ότι ακόμη και οι άνθρωποι που γνωρίζουν περισσότερο τι θα μπορούσε να πάει στραβά αρχίζουν να γίνονται πιο αισιόδοξοι.

«Το εμβόλιο μου έδωσε ελευθερία», δήλωσε η Ντάιαν Νιούμαρκ- Σζτάινερ, η οποία είναι επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Ήμουν πολύ αυστηρή όλο το χρόνο, αλλά τώρα επιστρέφω, αργά, στη ζωή».

Στην άτυπη έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας, επισημαίνεται πως όταν αρκετοί πολίτες ανοσοποιηθούν και μειωθούν οι λοιμώξεις, η χώρα θα μπορούσε να εισέλθει σε μια νέα φάση, με βασική συμβουλή των επιδημιολόγων να αποτελεί η διατήρηση των προφυλάξεων, ειδικά όταν πρόκειται για εσωτερικές δραστηριότητες ή για εκείνες με μεγάλες ομάδες ατόμων που δεν γνωρίζουμε.

Σημειώνεται πως το CDC ανακοίνωσε ότι αυτοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του νέου κορωνοϊού, μπορούν πλέον να μην φορούν μάσκα για ορισμένες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Ειδικότερα, οι δραστηριότητες αυτές είναι οι ακόλουθες:

Περπάτημα, τρέξιμο, πεζοπορία ή βόλτα με ποδήλατο σε εξωτερικό χώρο μόνοι ή μαζί με άτομα, με τα οποία συγκατοικούν,
Μικρές υπαίθριες συναθροίσεις με πλήρως εμβολιασμένους συγγενείς και φίλους,
Μικρές υπαίθριες συναθροίσεις στις οποίες να υπάρχουν πλήρως εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι,
Γεύμα στον εξωτερικό χώρο ενός εστιατορίου με φίλους που να μένουν σε διαφορετικά σπίτια.
Ωστόσο πολλοί επιδημιολόγοι αναφέρουν πως «ακόμα και με το εμβόλιο, πρέπει να ανησυχούμε για μερικές από τις παραλλαγές στις οποίες τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά».

Οι περισσότεροι επεσήμαναν ότι οι μάσκες είναι απαραίτητες σε καταστάσεις όπου δεν είναι δυνατή η διατήρηση της απόστασης, όπως πικνίκ ή πεζοπορία.

«Πρέπει να διασφαλίζετε πάντα δύο από τα τρία: μάσκες, αποστάσεις, εξωτερικοί χώροι, ειδικά αν βρίσκεστε ανάμεσα σε μη εμβολιασμένα άτομα», δήλωσε ο Έγιαλ Όρεν, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.

Όταν πρόκειται για υπαίθριες δραστηριότητες με μεγάλο πλήθος όπου είναι δύσκολο να διατηρηθεί η απόσταση, όπως σε συναυλία ή διαδήλωση, οι επιδημιολόγοι συμφωνούν ότι οι μάσκες είναι ακόμη απαραίτητες, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού.

Σε ορισμένες ερωτήσεις υπήρξαν μεγάλες διαφορές και συγκεκριμένα ανάμεσα στους «ριψοκίνδυνους» και τους πιο «επιφυλακτικούς», αλλά σε άλλες οι εμπειρογνώμονες ήταν πιο ενωμένοι: σχεδόν όλοι απέχουν από κλειστά γυμναστήρια και επισημαίνουν ότι οι μάσκες εξακολουθούν να είναι απαραίτητες σε πολυκοσμία.

https://www.kathimerini.gr/
Copy link
Powered by Social Snap