Όσο καλά και αν τα πηγαίνετε μεταξύ σας, υπάρχει ένα αγκάθι. Τα χρήματα. Δεν βρίσκετε μια ισορροπία στα κοινά σας έξοδα και γενικά τα λεφτά καταλήγουν να γίνονται το τρίτο πρόσωπο σε αυτή τη σχέση… Πώς θα βάλετε μια τάξη;
Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο
Η αγάπη κάποιες φορές δεν αρκεί για να ξεπεράσει ένα ζευγάρι κάποια πρακτικά ζητήματα.
Ένα από αυτά είναι και ο ρόλος που παίζουν τα χρήματα στην κοινή τους ζωή. Αν για παράδειγμα ο ένας κερδίζει περισσότερα χρήματα και επιμένει να μοιράζονται τα έξοδα στη μέση ή αν ο ένας επιθυμεί να ξοδεύει τα χρήματα που κερδίζει σε προσωπικά του έξοδα αμελώντας να πληρώσει το μερίδιό του στους λογαριασμούς. Ή αν, αντίθετα είναι πολύ «σφιχτός». Ή αν ενώ τα έξοδα τρέχουν, ο ένας από τους δύο δεν ψάχνει καν για δουλειά με αποτέλεσμα ο άλλος να επωμίζεται όλα τα βάρη… Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους τα χρήματα μπορούν να εισχωρήσουν σε μία σχέση, να την ταρακουνήσουν και κάποιες φορές ακόμα και να την τινάξουν στον αέρα…
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την τράπεζα SunTrust στις ΗΠΑ το 2015, 35% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τα χρήματα είναι ο νούμερο ένα λόγος τριβής στη σχέση τους. Επιπλέον, 2 στα 5 ζευγάρια λένε ψέματα στο ταίρι τους σχετικά με τα χρήματα. 31% των συντρόφων διατηρούν κρυφό, προσωπικό λογαριασμό και 75% δήλωσαν ότι η σχέση τους έχει υποστεί φθορά εξαιτίας χρηματικών ζητημάτων.
Υπάρχουν όμως τρόποι να το προλάβετε προτού κι η δική σας σχέση πληγεί ανεπανόρθωτα.
Διά δύο
Τα κοινά έξοδα καλό είναι να πληρώνονται πάντα εξ ημισείας. Κάντε μία σχετική συμφωνία από την αρχή έτσι ώστε να μην έρθετε σε ρήξη αργότερα. Βεβαιωθείτε όμως ότι σε αυτά δε θα συμπεριλαμβάνονται μόνο λογαριασμοί και υποχρεώσεις αλλά και χρήματα για να περνάτε καλά μαζί. Ένα σινεμά, ένα ταξίδι, μια ωραία βραδιά σε ένα εστιατόριο είναι επίσης πολύ σημαντικά για τη σχέση σας και δεν πρέπει να τα στερηθείτε.
Βάλτε «πλαφόν»
Ορίστε ένα ποσό το οποίο μπορείτε να δαπανάτε κάθε μήνα για τα κοινά σας έξοδα (σούπερ μάρκετ κ.λπ.) και το οποίο θα προσπαθείτε να μην ξεπερνάτε. Προσπαθήστε αυτό το όριο να είναι ικανοποιητικό ώστε να μη νιώσετε ότι δεν απολαμβάνετε σημαντικά πράγματα για εσάς (αφού φυσικά συμφωνήσετε στο τι είναι σημαντικό και στους δύο) αλλά ταυτόχρονα αρκετά λογικό ώστε να μην κάνετε σπατάλες.
Προϋπολογίστε έγκαιρα
Βάλτε τα χρήματα που θα χρειαστείτε για τα τρέχοντα έξοδα στην άκρη από την αρχή του μήνα. Μην περιμένετε να έρθουν πρώτα οι λογαριασμοί. Οργανωθείτε εξαρχής.
Κρατήστε χρήματα για τον εαυτό σας
Είτε έχετε αποφασίσει με τον σύντροφό σας να βάζετε όλα σας τα έσοδα σε ένα κοινό ταμείο, είτε έχει ο καθένας το δικό του και βάζει μόνο για τα κοινά έξοδα, προσπαθήστε να κρατάτε κάποια έστω λίγα χρήματα ξεχωριστά ο καθένας για τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Π.χ. αν θέλετε να πάρετε ένα δώρο στην κολλητή σας, να πάτε σε μια συναυλία, να αγοράσετε ένα ζευγάρι παπούτσια κ.ο.κ. Αν ωστόσο το ταμείο είναι απολύτως κοινό, θα πρέπει αυτά τα χρήματα να είναι αντίστοιχα για τον καθένα ώστε να μην αισθάνεται κανείς αδικημένος.
Προνοήστε για τα δύσκολα
Στη σημερινή εποχή είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για αποταμίευση, όμως αν νομίζετε ότι έχετε τη δυνατότητα, κρατάτε ένα ποσό στην άκρη κάθε μήνα το οποίο δε θα αγγίξετε παρά μόνο αν προκύψει σοβαρή ανάγκη ή αν έχετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο στο μυαλό σας (μια μετακόμιση, ένα ταξίδι κ.λπ.)
Μιλήστε ανοιχτά
Όπως και όλα τα υπόλοιπα θέματα σε μία σχέση, έτσι και τα χρήματα είναι κάτι που θα πρέπει να συζητάτε με ειλικρίνεια με τον σύντροφό σας. Μην κρύβετε την ανησυχία και το άγχος σας και ακόμα περισσότερο μην κρύβετε κάποιο πιθανό πρόβλημα όπως π.χ. ένα χρέος, μια μείωση στο μισθό σας, μια αντίρρηση που μπορεί να έχετε στον τρόπο που διαχειρίζεστε τα κοινά σας χρήματα κ.λπ. Η καλή επικοινωνία μπορεί να μην σας κάνει πιο πλούσιους, θα σας βοηθήσει όμως να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σαν ομάδα.
Κάντε σύμμαχο την τεχνολογία
Στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετές εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βάλετε μια τάξη στα έξοδά σας, εφόσον βλέπετε ότι δυσκολεύεστε να το κάνετε μόνοι σας.
Σημεία SOS
- Αν ο ένας από τους δύο βγάζει αρκετά παραπάνω χρήματα από τον άλλον ή αν ο ένας είναι άνεργος και ο άλλος πρέπει να επωμιστεί όλα τα έξοδα για κάποιο διάστημα, είναι σαφές ότι θα πρέπει να γίνει ειδική συνεννόηση κατά περίπτωση.
- Φροντίστε να είστε ευέλικτοι. Τα έσοδα, τα έξοδα αλλά και οι ανάγκες κάθε ζευγαριού δεν μένουν πάντα ίδια. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο συχνά πυκνά να αναθεωρείτε και να συζητάτε μεταξύ σας ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή ανάλογα με την τρέχουσα κατάσταση.