f02d374120b53ebb59b6849153ac1359
Εκτύπωση άρθρου

Αν νομίζετε ότι είστε οι μόνοι γονείς που προβληματίζεστε τόσο έντονα για τη χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά σας, σίγουρα κάνετε λάθος. Όπως δείχνει έρευνα που έγινε το 2017, το 94% των γονιών δηλώνουν πως προβαίνουν στη λήψη ενός τουλάχιστον μέτρου, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη σχέση των παιδιών τους με την τεχνολογία.
Ωστόσο, παρ’ όλη την προσπάθεια, το 48% από αυτούς δηλώνουν πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι αρκετό και αισθάνονται ότι πρέπει να δίνουν διαρκώς μάχη προκειμένου να οριο- θετήσουν τον χρόνο που περνάνε τα παιδιά τους μπροστά σε μια οθόνη.

Επιπλέον, το 58% των γονιών δηλώνουν ότι ανησυχούν για την επίδραση που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη σωματική και πνευματική υγεία των παιδιών τους. Και είναι αλήθεια ότι συχνά δεν έχουν άδικο, αφού έχει αποδειχτεί πως τα τελευταία πολύ συχνά ευθύνονται για την υιοθέτηση επικίνδυνων απόψεων και πρακτικών από τα παιδιά (Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία).

Τα κορίτσια μάλιστα αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευάλωτα, καθώς έρευνα του Girlguiding (βρετανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την ενδυνάμωση των γυναικών) το 2018 έδειξε ότι το 59% των κοριτσιών από έντεκα έως είκοσι ενός ετών θεωρούν τα μέσα δικτύωσης βασική πηγή άγχους.

Ιδιαίτερα πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την επίδραση του instagram, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι είναι το μέσο που ενοχοποιείται σε μεγαλύτερο βαθμό για την πρόκληση άγχους, κατάθλιψης, αίσθήματος μοναξιάς και ανασφάλειας όσον αφορά την εικόνα μας (γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε διατροφικές διαταραχές), ενώ αυξάνει την πιθανότητα να πέσουμε θύματα bullying (Βασιλική Εταιρεία για τη Δημόσια Υγεία της Βρετανίας – Royal Society for Public Health – RSPH, 2017).
Αυτό συμβαίνει επειδή το συγκεκριμένο μέσο δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην εικόνα, και μάλιστα τη μη ρεαλιστική, μια και τα εργαλεία του μας μεταμορφώνουν σε «σούπερ σταρ», έστω και μόνο στα insta stories
.

Μάλιστα κάποιες έφηβες πιέζουν τους γονείς τους να τους επιτρέψουν να φτάσουν μέχρι και στο τραπέζι του πλαστικού χειρουργού, ζητώντας του να τις βοηθήσει να μοιάσουν είτε στους αγαπημένους τους influencers είτε σε αυτό που θεωρούν καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, δηλαδή την εικόνα τους μέσα από τα φίλτρα του instagram.
Η ανησυχητική αυτή κατάσταση αποτυπώθηκε και σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Facial Plastic Surgery Viewpoint και έδειξε ότι τα social media αυτού του τύπου έχουν πλέον τη θέση που κατείχαν παλαιότερα τα περιοδικά, αλλά με πιο μαζική και άμεση επιρροή.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι, το 2017, το 55% των πλαστικών χειρουργών στην Αμερική δέχτηκε επισκέψεις από ασθενείς που ήθελαν να αποκτήσουν την εμφάνιση που είχαν στις δημοσιευμένες selfies τους.
Το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 ήταν μόλις 13%. Και η Ελλάδα πάντως δεν απέχει πολύ από τέτοιου είδους φαινόμενα, καθώς ήδη κυκλοφορούν μαρτυρίες πλαστικών χειρουργών που φαίνεται να το επιβεβαιώνουν. Οι φιλτραρισμένες φωτογραφίες, προειδοποιούν οι ειδικοί, μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους να χάσουν την επαφή με την πραγματικότητα, ειδικά τους εφήβους και όσους πάσχουν από σωματοδυσμορφική διαταραχή (έχουν δηλαδή λανθασμένη εικόνα για το σώμα τους, εστιάζοντας υπερβολικά στις ατέλειές τους).

Μερικές συμβουλές

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία προτείνει κάποιες βασικές γενικές συμβουλές, που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αυτή την πολύπλοκη σχέση των εφήβων με την τεχνολογία.
Μην αντιδράτε υπερβολικά. Όσο και αν δεν σας αρέσει, η τεχνολογία είναι τώρα πια αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να μην τη φοβούνται και να μην την αποστρέφονται. Η ζωή τους δεν θα γίνει ευκολότερη έτσι.
Αντίθετα, η υιοθέτηση μιας υγιούς στάσης απέναντι σε τέτοια ζητήματα θα βοηθήσει σε βάθος χρόνου.
Εξηγήστε τους ότι τα τάμπλετ, οι υπολογιστές κ.ο.κ. δεν είναι παιχνίδια και ότι η χρήση τους πρέπει να είναι προσεκτική. Συζητήστε μαζί τους τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η τεχνολογία, χωρίς όμως να τα τρομάξετε.
Συζητήστε επίσης τη σημασία της ιδιωτικότητας και της προστασίας των προσωπικών πληροφοριών, εξηγώντας τους τι συνέπειες μπορεί να έχει η παραβίασή τους. Φυσικά, πείτε τους και με ποιους τρόπους μπορούν να τα περιφρουρήσουν (ιδιωτικό προφίλ, μη ανέβασμα φωτογραφιών, αποφυγή ύποπτων ιστοσελίδων, αποφυγή κατεβάσματος άγνωστων προγραμμάτων κ.λπ.).
Προστατέψτε τον ύπνο τους. Έρευνες δείχνουν ότι η χρήση των ψηφιακών μέσων τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Σκεφτείτε, λοιπόν, μήπως απαγορεύσετε τη χρήση κινητών κ.ο.κ. μισή ώρα πριν πέσουν στο κρεβάτι, απομακρύνοντας τις συσκευές από τα δωμάτιά τους.
Δείξτε τους πώς να συμπεριφέρονται σωστά online. Πίσω από την ασφάλεια της οθόνης, οι άνθρωποι συχνά λένε και κάνουν πράγματα που δεν θα έκαναν στην πραγματική ζωή. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι θα εκφράζονται με σεβασμό και, φυσικά, χωρίς να παραβαίνουν τα όρια της νομιμότητας.

Ενθαρρύνετε τις φιλίες τους στον πραγματικό κόσμο. Συχνά τα παιδιά που περνάνε άπειρες ώρες συνδεδεμένα στο διαδίκτυο ή απλώς παρακολουθώντας κάτι μπροστά σε μια οθόνη καταφεύγουν σε αυτή τη «λύση» ακριβώς επειδή δεν μπορούν ή δεν έχουν τα εφόδια να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες στην κανονική τους ζωή.

Απόσπασμα από το βιβλίο μου “Εμπιστευτείτε τους εφήβους, εμπιστευτείτε τη ΖΩΗ”

https://gr.pinterest.com/

Copy link
Powered by Social Snap