Ποιος είναι ένας ακόμα αποτελεσματικός τρόπος να διατηρήσουμε τη νεανικότητα του εγκεφάλου μας; Ανακαλύψτε τι διαπίστωσαν ερευνητές σχετικά με τη σύνδεση του γήρατος του εγκεφάλου και της αρτηριακής πίεσης
Ο εγκέφαλος των γυναικών νεότερος από ό,τι των ανδρών ίδιας ηλικίας
Εάν ρυθμίσουμε την αρτηριακή μας πίεση, όχι μόνο θα περιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε τη νεότητα του εγκεφάλου μας σύμφωνα με νεότερη μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (ANU). Μάλιστα, όσο καλύτερη αρτηριακή πίεση έχουμε, τόσο βοηθάμε τον εγκέφαλο να παραμείνει εώς και τουλάχιστον έξι μήνες νεότερος από την πραγματική μας ηλικία!
Αντίθετα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο Frontiers in Aging Neuroscience, οι συμμετέχοντες με υπέρταση όχι μόνο είχαν λιγότερα εγκεφαλικά κύτταρα, αλλά και πιο γηρασμένα, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με αυξημένη αρτηριακή πίεση, αλλά εντός των φυσιολογικών ορίων, είχαν επίσης εγκεφάλους μεγαλύτερης ηλικίας και κινδύνευαν από διάφορα προβλήματα υγείας.
Τα στοιχεία της νέας μελέτης έπονται των ανησυχητικών στοιχείων μιας άλλης μεγάλης και διεθνούς μελέτης, που διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ατόμων άνω των 30 με υψηλή αρτηριακή πίεση διπλασιάστηκαν παγκοσμίως.
Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση ορίζεται από τιμές κάτω από 120/80, ενώ η βέλτιστη και υγιέστερη αρτηριακή πίεση είναι πιο κοντά στα 110/70.
Τι εξέτασαν οι ερευνητές
Η ομάδα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, σε συνεργασία με άλλους ερευνητές από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Γερμανία, εξέτασαν περισσότερες από 2.000 σαρώσεις εγκεφάλου 686 υγιών ατόμων ηλικίας 44 έως 76 ετών.
Η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μετρήθηκε έως και τέσσερις φορές σε μια περίοδο 12 ετών.
Τα δεδομένα από τις σαρώσεις του εγκεφάλου και της αρτηριακής πίεσης χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιοριστεί η ηλικία του εγκεφάλου ενός ατόμου, το οποίο αποτελεί ένα μέτρο για την υγεία του εγκεφάλου.
Ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Cherbuin, ανέφερε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν μια ιδιαίτερη ανησυχία για τους νέους ηλικίας 20 έως 30 ετών, διότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο λόγω της υπέρτασης χρειάζονται χρόνο για να εντοπιστούν: «Ανιχνεύοντας τις επιπτώσεις της αυξημένης αρτηριακής πίεσης στην υγεία του εγκεφάλου στους ανθρώπους 40 ετών και άνω, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι οι επιπτώσεις της υπέρτασης θα πρέπει να αυξάνονται για πολλά χρόνια και θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από τα 20 τους. Αυτό σημαίνει ότι ένας νέος ο εγκέφαλος είναι ήδη ευάλωτος» σημειώνει.
Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς εμμένουν στην συμβουλή για τους νεότερους ηλικιακά ανθρώπους να μην αμελούν τον έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης. Τονίζουν μάλιστα τη σημασία της υιοθέτησης θετικών αλλαγών στον τρόπο ζωής και στη διατροφή ήδη πριν να αυξηθούν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης: «Σε σύγκριση με ένα άτομο με υψηλές τιμές της αρτηριακής πίεσης (135/85), κάποιος με τις βέλτιστες τιμές (110/70) διαπιστώθηκε ότι είχε ηλικία εγκεφάλου που θα είναι περισσότερο από έξι μήνες νεότερος, όταν φτάσει στη μέση ηλικία» καταλήγει ο καρδιολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης Walter Abhayaratna.