Φωνή: Πόσα προδίδει για την υγεία μας – Τα ύποπτα συμπτώματα
Μαρία Κοτοπούλη
Επιστήμονες ανά τον κόσμο μελετούν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, τον τρόπο που οι αλλαγές στη φωνή προαναγγέλουν την εμφάνιση σοβαρών νευροεκφυλιστικών παθήσεων
Δείτε πόσα αποκαλύπτει η φωνή για τον χαρακτήρα μας
Μπορεί να την χρησιμοποιούμε με την ίδια ευκολία που αναπνέουμε, η φωνή μας όμως αναδεικνύεται και σε σωτήριο εργαλείο αναφορικά με την έγκαιρη διάγνωση σοβαρών ασθενειών, όπως τη νόσο Αλτσχάιμερ, καρδιαγγειακές παθήσεις και τη νόσο Πάρκινσον.
Προβλέπει τον κίνδυνο για την καρδιά
Σε μια πρόσφατη μελέτη από τη Mayo Clinic των ΗΠΑ, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν σύντομες ηχογραφήσεις ομιλίας για να διαπιστώσουν εάν τα 108 άτομα που εξετάσαθηκαν κινδύνευαν από καρδιακή προσβολή. Συνάμα, όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να υποβληθούν σε στεφανιαία αγγειογραφία.
Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιήθηκε είχε τη δυνατότητα να προβλέψει με ακρίβεια την πρόκληση στεφανιαίας νόσου, αναλύοντας τρία ηχητικά αποσπάσματα 30 δευτερολέπτων με τις φωνές των ασθενών. Eντοπίστηκαν προβλήματα μέσα από 80 χαρακτηριστικά της φωνής των ασθενών, όπως αλλαγές στη συχνότητα, τον τόνο, την ένταση και τη διατύπωση, οι οποίες δεν είναι ευδιάκριτες από το ανθρώπινο αυτί.
Όσα αποσπάσματα ταξινομήθηκαν από τον υπολογιστή ως «υψηλού κινδύνου» σχετικά με την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, αντιστοιχούσαν στις αγγειογραφίες των ατόμων που διέτρεχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, σε σύγκριση με εκείνα που βαθμολογήθηκαν ως «χαμηλού κινδύνου».
Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, περίπου το 60% των ασθενών υψηλού κινδύνου εισήχθησαν στο νοσοκομείο για πόνο στο στήθος ή καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με το 30% αυτών που με βάση την ομιλία, ανήκαν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου.
Αν και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι για ποιο λόγο η φωνή μπορεί να στέλνει σήματα κινδύνου για τις παθήσεις της καρδιάς, μια θεωρία τους αφορά το αυτόνομο νευρικό σύστημα – το μέρος που ελέγχει τις σωματικές διαδικασίες που δεν γίνονται συνειδητά, όπως οι καρδιακοί παλμοί και της ομιλίας. Δηλαδή, εφόσον το ίδιο σύστημα ελέγχει και τις δύο αυτές λειτουργίες, είναι πιθανό τα προβλήματα με την καρδιά να στέλνουν με κάποιο τρόπο ηχητικά σήματα στην ομιλία μας.
Για τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ και της νόσου Πάρκινσον
Παρόμοια είναι και η μέθοδος που εφαρμόστηκε πιλοτικά στην Ολλανδία, στο Κέντρο Αλτσχάιμερ του Άμστερνταμ, για την ανίχνευση των πρώιμων σημαδιών της άνοιας. Οι ηλικιωμένοι ηχογράφησαν τις φωνές τους σε smartphone και ο αλγόριθμος τις ανέλυσε, εντοπίζοντας τυχόν αλλαγές στον τόνο, τη σαφήνεια και τις γλωσσικές συνήθειες, όπως η χρήση μόνο απλών ρημάτων, που αποτελεί έναν από τους πολύ πρώιμους δείκτες της άνοιας.
Αντίστοιχα, ερευνητές στην Ιταλία, μέσω αλγορίθμου, επιδιώκουν την ανίχνευση της νόσου Πάρκινσον. Σύμφωνα με τη μελέτη τους στο Frontiers in Neurology σε περισσότερους από 200 ηλικιωμένους, αναδείχθηκε επιτυχώς η διάγνωση της νόσου ακόμα και σε άτομα που δεν είχαν ακόμη εμφανίσει συμπτώματα.
Επιπλέον, εκτός από χρήσιμο εργαλείο στη διάγνωση διαφορετικών ασθενειών, η φωνή, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ Τρεντ, μπορεί να προσδώσει στοιχεία για τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου, αλλά και για τη γονιμότητα μιας γυναίκας, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου James Madison στη Βιρτζίνια.
Ειδικότερα, από το πείραμα με τις ηχογραφήσεις των γυναικών αποκαλύφθηκε ότι η φωνή μιας γυναίκας στην κορύφωση της γονιμότητας θεωρήθηκε τόσο θελτκική, που ο ήχος της αύξησε τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών ακροατών.