Εκτύπωση άρθρου

Είτε είστε λίγο καιρό μαζί και σας πρόλαβε ο κορωνοϊός είτε είστε με τον σύντροφό σας χρόνια και τώρα περνάτε μαζί όσο χρόνο δεν είχατε περάσει ποτέ, το βέβαιο είναι ότι –για να τα βγάλετε πέρα στην καραντίνα- θα χρειαστείτε υπομονή και σχέδιο.

ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΜΑΖΙ

Όταν μπαίνουμε σε μια νέα σχέση απολαμβάνουμε να ανακαλύπτουμε τον άλλον, περιμένουμε πως και πως μια βόλτα μαζί του, κάνουμε σχέδια για ωραία δείπνα και ίσως ένα σαββατοκύριακο σ’ ένα νησί… Μόνο που τώρα όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν, τουλάχιστον όχι με τον ίδιο τρόπο που συνέβαιναν πριν την επέλαση του κορωνοϊού. Η εναλλακτική του να μείνετε μαζί έστω για το διάστημα της αναγκαστικής απομόνωσης σας περνάει από το μυαλό όμως έχετε δεύτερες σκέψεις μια και ακόμα είναι νωρίς για μια τέτοια κίνηση.

Να το τολμήσω ή όχι;

Μια συγκατοίκηση στα αρχικά στάδια μπορεί να σημαίνει ότι η σχέση θα μπει στο «fast forward». Κανόνες για τις δουλειές του σπιτιού, περιορισμένος προσωπικός χώρος και χρόνος, αμηχανία, ρουτίνα… Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλέον άγχος και να σας βάλουν σε μια πρώιμη και ασύμμετρα έντονη δοκιμασία. Σκεφτείτε ότι ακόμα και ζευγάρια που είναι πολύ καιρό μαζί, θεωρούν τη συγκατοίκηση ένα πολύ μεγάλο βήμα έστω κι αν είναι πρόσκαιρη…

Γι’ αυτό και δε χρειάζεται να νιώσετε άσχημα αν τελικά αποφασίσετε να μην περάσετε το lockdown μαζί. Αν δεν αισθάνεστε έτοιμοι, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μείνετε χώρια. Μπορείτε ακόμα να μιλάτε στο τηλέφωνο ή διαδικτυακά και να βρείτε άλλους τρόπους να συντηρήσετε τη σχέση σας παρόλη την αναγκαστική απόσταση. Ακόμα και αυτό θα μπορούσε να δράσει ευεργετικά αν φανείτε αρκετά δημιουργικοί. Μπορείτε π.χ. να δείτε την ίδια ταινία ταυτόχρονα ο καθένας σπίτι του και μετά να τη συζητήσετε, να ανταλλάξετε ρομαντικά e-mail κ.ο.κ.

Εξάλλου, η σκέψη ότι αυτό που κάνετε είναι το καλύτερο όχι μόνο για εσάς αλλά πιθανότατα και για άλλους ανθρώπους, σίγουρα θα σας βοηθήσει να υποστηρίξετε τόσο την απόφασή σας όσο και ο ένας τον άλλον.

Αν ωστόσο, η ιδέα να μείνετε τόσο καιρό μακριά ο ένας από τον άλλον σας φαίνεται αβάσταχτη, τότε ίσως αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε. Είναι καλύτερα όμως να το κάνετε αφού διαβάσετε αυτό το κείμενο μέχρι το τέλος.

ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΜΑΖΙ

Μια μακροχρόνια σχέση στην οποία το ζευγάρι μένει ήδη μαζί ή ένας γάμος δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση. Θέλει υπομονή, υποχωρήσεις, κατανόηση, φροντίδα… Πόσω μάλλον σε μια περίοδο όπως αυτή που δοκιμάζει τα όρια όλων μας. Μάλιστα, φαίνεται ότι η εμφάνιση του κορωνοϊού έχει συμβάλλει στην αύξηση των διαζυγίων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι αιτήσεις διαζυγίων στην Κίνα –μετά τη λήξη της πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας- αυξήθηκαν κατακόρυφα. Ένας λόγος φαίνεται πως είναι το γεγονός ότι λόγω της άρσης λειτουργίας των αρμόδιων αρχών όσοι είχαν ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία δεν είχαν την ευκαιρία να την ολοκληρώσουν. Ωστόσο ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, σύμφωνα με αναφορές, οφείλεται στον χρόνο που πέρασαν τα ζευγάρια αποκομμένα από την έως τότε κανονικότητά τους…

Η ίδια τάση διαφαίνεται και στην Αμερική όπου δικηγόροι ήδη κάνουν λόγο για αυξημένα ποσοστά αιτήσεων διαζυγίου και εξαιτίας της απομόνωσης των ζευγαριών ενώ και ειδικοί ψυχικής υγείας που ειδικεύονται στις σχέσεις των ζευγαριών κάνουν αντίστοιχες προβλέψεις…

Τι απειλεί τη μακροχρόνια σχέση

Στη ζωή προ κορωνοϊού, μπορεί να βλέπατε τους συντρόφους σας κάθε μέρα, ωστόσο συναντιόσασταν κυρίως μετά τις δουλειές σας. Τώρα, το πιθανότερο είναι να είστε όλη τη μέρα μαζί στο σπίτι. Και αν αυτό είναι μικρό και αν υπάρχουν και παιδιά, σίγουρα η συγκατοίκηση σε συνθήκες απομόνωσης για τόσο μεγάλο διάστημα δε θα είναι πάντα εύκολη.

Επιπλέον, σε μια τέτοια κατάσταση, οι άνθρωποι τείνουμε να γιγαντώνουμε ό,τι μας ενοχλεί. Έτσι, «ελαττώματα» του συντρόφου μας που πριν ίσως δεν τους δίναμε τόση σημασία, τώρα μπορεί να μας εκνευρίζουν με το παραμικρό κι ας μας είναι γνωστά για καιρό.

Στο πρόγραμμα επίσης μπορεί να μπαίνουν καβγάδες για τις δουλειές του σπιτιού, για την καθαριότητα και την υγιεινή που τώρα απαιτούν έξτρα προσπάθεια, για τα χρήματα που ίσως έχουν μειωθεί ήδη καθώς πολλά επαγγέλματα έχουν μπει «στον πάγο», γκρίνια και άγχος κι ένα σωρό ακόμα μικρά και μεγάλα πράγματα που πριν πιθανότατα δεν υπήρχαν τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό.

Και ας μην ξεχνάμε ότι σε μια μακροχρόνια και πιο «κουρασμένη» σχέση, το επιπλέον άγχος και η ένταση που όλοι συσσωρεύουμε αυτές τις μέρες, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο.

Για αρμονική συμβίωση

Είτε είστε νέο ζευγάρι είτε είστε μαζί καιρό, καλό είναι, εφόσον μένετε κάτω από την ίδια στέγη, να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

  • Βάλτε εξαρχής κανόνες. Αυτοί θα πρέπει να αφορούν τα της καθαριότητας του χώρου, το μοίρασμα των δουλειών, τα ψώνια κ.λπ. αλλά και το σεβασμό του χώρου και του χρόνου και των δυο σας.
  • Ακόμα και αν η σχέση με τον σύντροφό σας είναι άψογη και απολαμβάνετε κάθε στιγμή μαζί του, είναι σημαντικό να κρατάτε χρόνο και αποκλειστικά για τον εαυτό σας για να κάνετε πράγματα που έχετε ανάγκη. Από ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο μέχρι να διαβάσετε ένα βιβλίο ή ό,τι άλλο σας ευχαριστεί και σας εκτονώνει.
  • Καλό είναι να έχετε ένα πρόγραμμα που θα σας βοηθάει να οργανώνετε τη μέρα σας και όταν είστε μαζί και όταν κάνετε πράγματα χωριστά. Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε συγκεκριμένες ώρες, να μην τρώτε ακατάστατα, να μην αποσπάται η προσοχή του ενός από τον άλλον όταν εργάζεστε κοκ
  • Μην κρατάτε πράγματα μέσα σας. Η ουσιαστική επικοινωνία είναι ο καλύτερος τρόπος για να μη νιώσετε ότι «παραγνωριστήκατε». Μην υψώνετε ένα τείχος γύρω σας ούτε να απαντάτε «τίποτα» όταν ο σύντροφός σας σας ρωτάει αν σας απασχολεί κάτι. Μιλάτε για τα μικρά και τα μεγάλα που μπορεί να σας ενοχλούν στον σύντροφό σας και επιτρέψτε του να κάνει το ίδιο. Είναι αυτονόητο ότι οι συζητήσεις σας πρέπει να γίνονται πάντα με κατανόηση, σεβασμό και ηρεμία γιατί σίγουρα αυτή η κατάσταση δεν είναι εύκολη για κανέναν από τους δύο. Και μην ξεχνάτε ότι ένα χάδι, ένα χαμόγελο, μια γλυκιά κίνηση επίσης μετράνε.
  • Προσπαθήστε να βάλετε μια σειρά στα οικονομικά σας. Η διαχείριση των χρημάτων είναι μία από τις συχνότερες αιτίας καβγά μεταξύ των ζευγαριών που συγκατοικούν και μπορεί να συμβάλλουν ακόμα και στη διάλυση της σχέσης. Ειδικά τώρα λοιπόν που όλοι είμαστε πιο πιεσμένοι, κάντε μια επιπλέον προσπάθεια να έχετε μία κοινή γραμμή σχετικά με το πώς και πόσα θα ξοδεύετε, να βάλετε προτεραιότητες στις υποχρεώσεις σας κ.λπ.
  • Μοιραστείτε δίκαια τις υποχρεώσεις. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθετε ότι κάνετε όσα σας αναλογούν και ότι και ο σύντροφός σας κάνει το ίδιο. Αν ένας από τους δύο αισθάνεται «υπηρέτης» του άλλου, είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα αυτό θα έχει κόστος στη σχέση.
  • Αν δουλεύετε από το σπίτι, είναι καλύτερα για όλους να έχει ο καθένας το «γραφείο» του. Επίσης, θα ήταν καλό να προσπαθήσετε να φέρεστε ο ένας στον άλλον σα να ήσασταν ο όντως στις δουλειές σας και όχι να διακόπτετε π.χ. για να του πείτε ότι δεν έπλυνε ακόμα τα πιάτα.
  • Προσπαθήστε να καταλάβετε τι μπορεί να έχει ανάγκη ο σύντροφός σας. Κάποιοι άνθρωποι όταν βρίσκονται σε περιορισμό προτιμούν να μην είναι ιδιαίτερα εκφραστικοί, δε θέλουν πολλές συζητήσεις, είναι πιο απόμακροι… Κάποιοι άλλοι πάλι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την προσοχή και το «κανάκεμα». Προσπαθήστε λοιπόν να ανιχνεύσετε τι βοηθάει περισσότερο τον άλλον και σεβαστείτε το.
  • Αποδεχτείτε ότι κάποιες μέρες θα είναι πιο δύσκολες από κάποιες άλλες. Σε περίπτωση που βρεθείτε σε μια τέτοια μέρα, μιλήστε στον σύντροφό σας και ζητήστε του να φανεί περισσότερο υποστηρικτικός απ’ ό,τι συνήθως. Το ίδιο κάντε κι εσείς γι’ αυτόν.
  • Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί. Μιλήστε, δείτε ταινίες, διαβάστε μαζί στο σαλόνι με τον απογευματινό σας καφέ, σχεδιάστε ένα ρομαντικό δείπνο, γελάστε… Η κοινή σας ζωή δεν πρέπει να γεμίζει μόνο από τα άσχημα της ρουτίνας.
  • Δείξτε το ενδιαφέρον σας. Ειδικά αν βλέπετε τον σύντροφό σας προβληματισμένο, βοηθήστε τον να καταλάβει ότι είστε εκεί αν έχει την ανάγκη να μοιραστεί κάτι χωρίς όμως να πιέζετε και να απαιτείτε να σας πει τι τον απασχολεί.
  • Εστιάστε στα καλά. Επιτέλους έχετε χρόνο να κάνετε πράγματα που πριν δεν προλαβαίνατε όπως να αλλάξετε τη διακόσμηση, να φτιάξετε τις βεράντες, να διαβάσετε τα βιβλία που έχουν μαζευτεί στα ράφια, να δοκιμάσετε καινούργιες συνταγές… Γιατί να μην τα μοιραστείτε όλα αυτά με τον σύντροφό σας;
  • Εκφραστείτε θετικά. Ακόμα και αν αισθάνεστε απογοήτευση από τη στάση του συντρόφου σας, κάντε μια προσπάθεια να το εκφράσετε χωρίς επιθετικότητα ή επικριτικό ύφος. Αποφύγετε να του αραδιάσετε όλα όσα σας ενοχλούν αποδίδοντάς του ευθύνες και χαρακτηρισμούς. Είναι καλύτερα να πείτε π.χ. ότι αισθάνεστε ότι χρειάζεστε περισσότερη υποστήριξη παρά να πείτε «Δεν κάνεις τίποτα για να με βοηθήσεις». Το να είστε επικριτικοί ή περιφρονητικοί δεν είναι σίγουρα η καλύτερη τακτική.
  • Μη «χάνετε» ο ένας τον άλλον. Ό,τι και να συμβεί, σκεφτείτε ότι ο άνθρωπος που έχετε δίπλα σας είναι αυτός που έχετε επιλέξει όχι μόνο για τα εύκολα αλλά και για τα δύσκολα. Είναι σημαντικό αυτό να το έχετε πάντα στο μυαλό σας και να φέρεστε και οι δύο αναλόγως.

Υπολογίστε το ρίσκο

Ειδικά αν ο ένας από τους δύο έχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, καλό είναι να υπολογίσετε σοβαρά τις συνέπειες που μπορεί να έχει η συμβίωσή σας. Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και αν κάποιος δεν έχει συμπτώματα μπορεί να είναι φορέας και να κολλήσει κάποιον άλλον. Ακόμα και αν μένετε ήδη μαζί, κάποιες φορές (αν π.χ. ο ένας από τους δύο ανήκει σε ευπαθή ομάδα και ο άλλος αναγκαστικά έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους επειδή π.χ. δουλεύει) θα πρέπει να κρατάτε αποστάσεις. Μπορεί να έχει π.χ. ο καθένας το δωμάτιό του, να ετοιμάζει ο ίδιος το φαγητό του κοκ. Και οπωσδήποτε να τηρείτε όλα τα μέτρα καθαριότητας και υγιεινής.

https://www.nytimes.com/aponline/2020/03/27/us/ap-us-virus-outbreak-couples.html https://www.forbes.com/sites/biancamillercole/2020/03/27/8-tips–how-to-stay-married-during-quarantine/ https://www.businessinsider.com/should-i-quarantine-with-my-new-partner-coronavirus-2020-3

Copy link
Powered by Social Snap