paidi-daskala
Εκτύπωση άρθρου

Φύλαξη παιδιού: Έρχονται και στην Ελλάδα οι «νταντάδες της γειτονιάς»
Οι «νταντάδες της γειτονιάς» και στην Ελλάδα μέσω ΕΣΠΑ.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ


Ξεκινάει στην Ελλάδα η πιλοτική εφαρμογή της δράσης για την επιδοτούμενη φύλαξη παιδιών. Όπως ορίζει η απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Νίκης Δανδόλου, τη σχετική πρόσκληση έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Από σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020, καλούνται φορείς των δήμων και των περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου να σχεδιάσουν και να αναδείξουν τους σχετικούς τοπικούς φορείς που θα αναλάβουν να «τρέξουν» το εν λόγω πρόγραμμα

Η δράση χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αντικείμενό της αποτελεί η ανάπτυξη ενός συστήματος εξυπηρέτησης γονέων για την φύλαξη των παιδιών τους στο πρότυπο της υλοποιούμενης σε άλλες χώρες δράσης «νταντάδες της γειτονιάς». Σε πρώτη φάση, θα γίνει χαρτογράφηση και συγκριτική αποτύπωση αντίστοιχων δράσεων άλλων χωρών και θα διατυπωθούν προτάσεις για την υλοποίηση αντίστοιχης δράσης στην Ελλάδα (ανίχνευση αναγκών, περιγραφή συνεργασίας εμπλεκόμενων φορέων, κοστολόγηση, προσδιορισμός μεθοδολογίας υλοποίησης της δράσης κλπ). Τα συγχρηματοδοτούμενα κεφάλαια από την Ε.Ε. και το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται σε 3.069.200 ευρώ και στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες θα διατεθούν τα περισσότερα χρήματα (1.851.608 ευρώ).

Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/ από σήμερα, 27 Ιουλίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2021. Η ενημέρωση των δυνητικών δικαιούχων γίνεται μέσω της οικείας ιστοσελίδας/ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://empedu.gov.gr. Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, την συμπλήρωση των ΤΔΠ και άλλες διευκρινίσεις αρμόδιος είναι η Μαριάννα Γιδαράκου, 2103278175, e-mail:mgidarakou@mou.gr

Πώς να επιλέξω σωστή νταντά για το παιδί μου;
Ψάχνετε νταντά για το παιδί σας; Η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας αναφέρει ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου για να κάνετε τη σωστή επιλογή:

• Καλό είναι να δώσετε σημασία στην πρώτη εντύπωση που θα σας δημιουργήσει.

• Μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε για την ίδια: εκτός από το ονοματεπώνυμο, την ηλικία, την καταγωγή της, αν έχει οικογένεια και παιδιά, ποιες γνώσεις έχει, αν έχει σπουδάσει βρεφονηπιοκόμος και πού, γιατί επέλεξε αυτή την εργασία, ποια είναι τα ενδιαφέροντα της, αν είναι υγιής, πώς περνά τον ελεύθερο χρόνο της, αν διαβάζει βιβλία για την ανατροφή των παιδιών, αν έχει άδεια παραμονής σε περίπτωση που είναι αλλοδαπή κ.α.

• Επίσης, αν έχει επαγγελματική εμπειρία, ποιες ηλικίες παιδιών φρόντιζε, για πόσο διάστημα, πόσες ώρες θέλει να εργάζεται την ημέρα.

• Ζητήστε της να σας δώσει τηλέφωνα οικογενειών όπου εργάστηκε για να πάρετε πληροφορίες.

• Συζητήστε μαζί της γενικά για τα παιδιά και διερευνήστε ποια προτεραιότητα βάζει εκείνη στην ανατροφή. Στοχεύει απλώς στον έλεγχο του παιδιού ή ενδιαφέρεται περισσότερο για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του;

• Ρωτήστε την τι θα έκανε αν έβαζε το μικρό σας για ύπνο κι εκείνο έκλαιγε ή σε περίπτωση που αρνιόταν να φάει κ.α.

Μόλις αποφασίσετε…

• Καλέστε την κάποιες φορές, προτού ξεκινήσει να εργάζεται, για να δείτε πώς προσεγγίζει το παιδί, ώστε να αρχίσει κι εκείνο να τη συνηθίζει.

• Θα ήταν χρήσιμο τις πρώτες ημέρες να έρχεται μισή ώρα προτού φύγετε, ώστε το παιδί να σας βλέπει μαζί της.

• Ενημερώστε τη για τις συνήθειες και τις ιδιαιτερότητες που έχει το παιδί στον ύπνο, το φαγητό, τη συμπεριφορά, για τα αγαπημένα του παιχνίδια, για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να το ηρεμήσει.

• Είναι σημαντικό να έχετε λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας, π.χ. να έχετε καλύψει τις πρίζες, να έχετε απομακρύνει τα μικροαντικείμενα κλπ.

• Να της δείξετε πού υπάρχει φακός στο σπίτι, τον ηλεκτρικό πίνακα, πού βρίσκεται ο κεντρικός διακόπτης του νερού.

• Προσδιορίστε συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών προτού αλλάξει το μωρό σας, απαγόρευση καπνίσματος κλπ.

• Να της υποδεικνύετε καθημερινά την ώρα που πρέπει να πάει το παιδί για ύπνο, την ώρα που θα το ταΐσει, πώς μπορούν να περάσουν το χρόνο τους δημιουργικά, τι ώρα θα επιστρέψετε. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά επιθυμούν να έχουν σταθερές ώρες παιχνιδιού, φαγητού και ύπνου γιατί έτσι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

• Απαγορέψτε της να χρησιμοποιεί σωματικές τιμωρίες για να επιβάλλει την πειθαρχία.

• Αν το παιδί λέει “όχι, δεν το κάνω” είναι καλύτερα να αποφεύγει τις συγκρούσεις και να μην το πεισμώνει. Να του αποσπά το ενδιαφέρον με κάποια άλλη δραστηριότητα.

• Πρέπει να του δίνει τη δυνατότητα επιλογής και να υποχωρεί σε ασήμαντα θέματα, διατηρώντας ωστόσο την αποφασιστικότητα της σε ζητήματα που είναι σημαντικά, όπως η ασφάλεια του.

• Τοποθετήστε σε προσιτό σημείο ένα σημείωμα με τα τηλέφωνα της εργασίας σας, των πρώτων βοηθειών, της πυροσβεστικής, του παιδιάτρου, ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάτι να αντιδράσει άμεσα.

• Αν είναι διαθέσιμο κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε, ας περνά κάποιες φορές απροειδοποίητα από το σπίτι σας ώστε να ασκεί διακριτικά έναν έλεγχο.

• Είναι σημαντικό να παρατηρείτε τις αντιδράσεις του παιδιού σας όταν το αφήνετε το πρωί με τη μπέιμπι σίτερ ή όταν το παραλαμβάνετε το απόγευμα.

Με πληροφορίες από infokids.gr

https://www.flash.gr/
Copy link
Powered by Social Snap