4ef22f2f65f855f3d5ada1b97f2b1047
Εκτύπωση άρθρου

Οι γονείς του δεκαεξάχρονου Oρφέα αναφέρουν ότι η ακαταστασία του γιου τους είναι άνω ποταμών. Τους προκαλεί αγανάκτηση η πλήρης αναρχία που επικρατεί στο δωμάτιό του. Παντού ρούχα πεταμένα, βιβλία, παπούτσια και να ήταν μόνον αυτό… Αν του πουν «Συμμάζεψε το δωμάτιό σου», έρχονται αντιμέτωποι με την οργή του Oρφέα, που τους δηλώνει κατηγορηματικά: «Εμένα έτσι μου αρέσει!», «Δωμάτιό μου είναι, ό,τι θέλω κάνω» ή «Θα το φτιάξω όποτε θέλω εγώ!».

Κάπως έτσι ξεκινούν οι απογευματινοί ομηρικοί καβγάδες σε μια φιλήσυχη οικογένεια, που καταλήγουν να τους ακούει όλη η γειτονιά. Όταν ο καβγάς κάποτε τελειώνει, το παιδί είναι μουτρωμένο, οι δε γονείς πικραμένοι και απογοητευμένοι.

Γιατί οι έφηβοι είναι ακατάστατοι
Η εφηβική ακαταστασία είναι εκνευριστική, ενοχλεί κατά βάθος ακόμα και τους ίδιους τους εφήβους. Εντούτοις, πίσω από αυτήν κρύβεται μια φυσιολογική και βαθύτερη αταξία που παρατηρείται σε όλα τα παιδιά εφηβικής ηλικίας. Καθώς δηλαδή το παιδί ξεμακραίνει από την παιδική ηλικία, αυξάνουν οι ικανότητές του, αλλά παράλληλα αναδιοργανώνεται. H τάξη όμως δεν θα επιτευχθεί με την εντολή «Συμμαζέψου!», αλλά με τη συστηματική επεξεργασία από τον έφηβο όσων αλλάζουν και με τη σωστή τοποθέτησή τους σε νέα βάση. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό απαιτεί χρόνο, ηρεμία και καλή πρόθεση.
Το αγόρι ή το κορίτσι σας δεν έχει τρόπο να αντισταθεί σε αυτό το χάος. Για να το αντιμετωπίσει, πρέπει πρώτα να το αποδεχτεί και να συμβιώσει με αυτό. Όταν για κάποιο διά- στημα ο έφηβος συμβιώσει ειρηνικά με το προσωπικό του χάος, θα μπορέσει να τακτοποιήσει πάλι τα πράγματα μέσα του. Και, καθώς αλλάζει ο τρόπος που σκέπτεται, θα δείξει ενδιαφέρον να τακτοποιήσει και το δωμάτιό του.

Tι σας προτείνω
Δεχθείτε την ακαταστασία του παιδιού στο δωμάτιό του και για ένα διάστημα περιοριστείτε σε συμφωνίες που αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους. Όταν το παιδί αισθάνεται ελεύ- θερο στον δικό του χώρο, δεν θα νιώθει πως «πνίγεται» από την απόλυτη τάξη. Η τακτοποιημένη κατάσταση γύρω του δεν θα έρχεται διαρκώς σε σύγκρουση με την εσωτερική αταξία του. Το δωμάτιό του εξάλλου είναι ο προσωπικός του χώρος και πρέπει να αισθάνεται ότι τον ελέγχει.
Έχει μεγάλη σημασία να μην αποδιοργανωθεί η ζωή της υπόλοιπης οικογένειας.
Όταν το δωμάτιο του παιδιού σας είναι ακατάστατο, ρωτήστε το τι προτείνει εκείνο. Συνήθως τα παιδιά φιλοτιμούνται και δέχονται να κάνουν μια μικρή προσπάθεια, έστω μία φορά στις εφτά με δέκα μέρες, για να βοηθήσουν στην καθαριότητα. Μην επεμβαίνετε στον χώρο του, αναλαμβάνοντας να τον τακτοποιήσετε εσείς αντί για το ίδιο.
Zητήστε του να κάνει μια λίστα με τις υποχρεώσεις που, κατά τη γνώμη του, έχετε εσείς

Απόσπασμα από το βιβλίο μου Εμπιστευτείτε τους ΕΦΗΒΟΥΣ εμπιστευτείτε τη ΖΩΗ!

Η Φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο.

Copy link
Powered by Social Snap