Η δύναμη της φιλίας
Kάνοντας παρέα με αγόρια και κορίτσια της ηλικίας του, το παιδί μαθαίνει πώς να πλησιάζει τους άλλους, πώς να το υπολογίζουν οι φίλοι, πώς να συνεργάζεται, αλλά και πώς να επιλύει από κοινού προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Mαθαίνει να σταθμίζει τις δυνάμεις του. Tα παιδιά είναι μονίμως ανταγωνιστικά. Ποιος τρέχει πιο γρήγορα; Ποιος φτιάχνει πρώτος το παζλ; Ποιος ζωγραφίζει καλύτερα; Μέσα από τη φιλία όμως το παιδί μαθαίνει να αναγνωρίζει τα ταλέντα τα δικά του, αλλά και των φίλων του, να εκτιμά εξίσου και τα δύο αντιμετωπίζοντας τους άλλους ως συναγωνιστές και όχι ως αντιπάλους.
Κάνοντας φίλους, το παιδί νιώθει ασφάλεια και αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να συναντήσει αποδοχή και πέρα από τον στενό κύκλο της οικογένειάς του.
Μαθαίνει όχι μόνο να παίρνει αλλά και να δίνει. Οι φιλίες βοηθούν το παιδί να καταλάβει ότι οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν αμφίδρομη δυναμική και ότι όλα τα μέρη που εμπλέκονται σε αυτές πρέπει να «συναλλάσσονται» ισότιμα.
Tο γεγονός ότι ανήκει σε μια ομάδα ομοίων του τού προσφέρει την απαραίτητη σιγουριά για να γίνεται όλο και πιο αυτόνομο και αποφασιστικό.
Φυσικά, η φιλία δεν έχει την ίδια σημασία σε όλες τις ηλι€κίες. H ανάγκη όμως να ενώνονται με τους ομοίους τους είναι έμφυτη στους ανθρώπους από τη στιγμή που γεννιούνται και σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Τι μπορείτε να κάνετε
Προσπαθήστε να το ενθαρρύνετε από νωρίς να κάνει φίλους και δημιουργήστε κάθε φορά τις κατάλληλες συνθήκες για να το επιτύχει.
Nα του δίνετε ευκαιρίες προκειμένου να συναντά τους φίλους του. Kαλό είναι να το πηγαίνετε σε χώρους όπου θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει σχέσεις με συνομηλίκους, όπως παιδικές χαρές, παιδότοπους, πισίνες, αθλητικές ομάδες, καλλιτεχνικά εργαστήρια κ.λπ. Τα παιδιά της πόλης, μερικές φορές, δεν είναι εύκολο να κάνουν φίλους.
Nα σέβεστε τον χαρακτήρα του και τις ιδιαιτερότητές του, να μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά που είναι πιο κοινωνικά, ούτε να το πιέζετε να δημιουργήσει φιλίες, αν το ίδιο δεν θέλει.
Nα δέχεστε τους φίλους του στο σπίτι σας και να τους επιτρέπετε να παίζουν, με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται τους κανόνες του σπιτιού σας, φέρ’ ειπείν να μην αλληλοδέρνονται, να μη χοροπηδούν πάνω στους καναπέδες, να μαζεύουν τα παιχνίδια κ.λπ. Κατά τ’ άλλα, όμως, θα πρέπει να παρεμβαίνετε όσο το δυνατόν λιγότερο, γιατί τα παιδιά έχουν τους δικούς τους κανόνες επικοινωνίας, που πρέπει να σέβεστε κι εσείς με τη σειρά σας. Αφήστε τα να χαρούν τον χρόνο που περνούν μαζί, φροντίζοντας να είναι διακριτική η παρουσία σας.
Να διατηρείτε και οι ίδιοι τις φιλίες σας, επιδιώκοντας το παιδί σας να το γνωρίζει. Βγείτε έξω όλοι μαζί, καλέστε τους φίλους σας για φαγητό στο σπίτι, συστήστε τους στο παιδί σας με χαρά, πείτε του ιστορίες για τη φιλία σας.
Απόσπασμα