211011143309_anesthisia-1
Εκτύπωση άρθρου



Σύγκριση ανάμεσα στην ολική και την περιοχική αναισθησία σε ασθενείς με κάταγμα ισχίου όσον αφορά την ταχύτητα ανάνηψης των ασθενών και το βαθμό μετεγχειρητικού παραληρήματος πραγματοποιεί νεότερη έρευνα

Στοιχεία νέας έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια αποκαλύπτουν ότι η ταχύτητα ανάνηψης και οι πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών που είχαν υποστεί κάταγμα ισχίου μετά μετά την χειρουργική επέμβαση δεν διέφεραν σημαντικά αναμεσα στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε γενική αναισθησία και σε ραχιαία ή επισκληρίδιο αναισθησία.

Αυτή η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής τυχαιοποιημένη μελέτη με στόχο τη σύγκριση των δύο μορφών αναισθησίας, με τα στοιχεία της δημοσιευμένα στο New England Journal of Medicine και παρουσιασμένα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολόγων (ASA) Anesthesiology 2021, αναθεωρεί την κοινή μέχρι στιγμής αντίληψη, ότι δηλαδή η τοπική ραχιαία αναισθησία είναι προτιμότερη για τους ασθενείς, καθώς και η γενική αναισθησία αποτελεί μια ασφαλή μέθοδος για τους ασθενείς.

Τα διαθέσιμα στοιχεία σύγκρισης μέχρι στιγμής προέρχονται από μελέτες που δεν είχαν τυχαιοποιήσει τα δείγματα των πληθυσμών τους, μερικές από τις οποίες ανέδειξαν χαμηλότερα ποσοστά γνωστικών επιπλοκών με την περιοχική αναισθησία. Ενώ ορισμένοι ασθενείς μπορούν να επιλέξουν την νωτιαία αναισθησία με στόχο την αποφυγή επιπλοκών, ορισμένοι ασθενείς επιλέγουν τη γενική αναισθησία για να αποφύγουν την ένεση στην σπονδυλική στήλη ή από φόβο μη επαρκούς καταστολής κατά τη διάρκεια της τοπικής αναισθησίας.

Η μεθοδολογία και τα στοιχεία της έρευνας

Η μακροσκελής έρευνα εξέτασε 1.600 ασθενείς από 46 νοσοκομεία των ΗΠΑ και του Καναδά. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 50 έτη και είχαν υποστεί κάταγμα ισχίου.

Η ειδοποιός διαφορά με προηγούμενες μελέτες είναι ότι οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ισάριθμες ομάδες: αυτοί που έλαβαν την περιοχική (ραχιαία ή επισκληρίδιο) αναισθησία και όσοι υποβλήθηκαν σε γενική αναισθησία.

Έως 60 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που υποβλήθηκαν σε ραχιαία αναισθησία ανερχόταν σε 3,9 % , έναντι 4,1 % όσων έκαναν γενική αναισθησία.

Eπιπλέον, μια περαιτέρω ανάλυση σχετικά με το πώς επηρεάζεται η γνωστική λειτουργία, εστιάζοντας στο φαινόμενο του μετεγχειρητικού παραληρήματος ανέδειξε ότι σχεδόν το 21% των ασθενών που έλαβαν νωτιαία αναισθησία εμφάνισαν παραλήρημα έναντι 20% όσων που υποβλήθηκαν σε γενική αναισθησία.

«Αυτό που προσφέρει η μελέτη μας είναι η διαβεβαίωση ότι η γενική αναισθησία μπορεί να αποτελεί μια ασφαλή επιλογή όσον αφορά τη χειρουργική επέμβαση κατάγματος ισχίου για πολλούς ασθενείς», συνοψίζει ο Neuman, επικεφαλής της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής Αναισθησιολογίας και Κριτικής Φροντίδας. «Αυτές είναι πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ασθενείς, οι οικογένειες και ιατρικό προσωπικό, κάνοντας τη σωστή επιλογή για την εξατομικευμένη φροντίδα κάθε ασθενούς».https://ygeiamou.gr/

Copy link
Powered by Social Snap