Eλεύθερος τύπος
Περ. Glam – Τεύχος 109
Γράφει η Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου
Οι Γιορτές έρχονται κι εύχεστε οι τρεις μάγοι να υπήρχαν, ώστε να έφερναν οι ίδιοι στο παιδί σας τα πολυπόθητα δώρα; Κι όμως υπάρχει τρόπος ώστε το πακέτο κάτω από το δέντρο να εντυπωσιάσει το μικρό σας άγγελο. Πολλοί γονείς αγχώνονται ότι λόγω της οικονομικής κρίσης θα αναγκαστούν να περιορίσουν τα δώρα που προσφέρουν στα παιδιά τους. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουν είναι πως τα βλαστάρια τους προτιμούν να ασχοληθούν οι γονείς μαζί τους από την απόκτηση πολλών δώρων και οι γιορτές των Χριστουγέννων που έρχονται είναι μια καλή αφορμή για να παίξουν όλοι μαζί.
Το ακριβό δώρο είναι και το καλύτερο;
Όχι απαραίτητα! Πρέπει να προσέχουμε το δώρο να επιλέγεται βάση της ηλικίας του παιδιού των ενδιαφερόντων του και της σκοπιμότητας του και είναι καλό να φροντίζουμε μέσα στα δώρα μας να επιλέγουμε κι ένα βιβλίο. Να προτιμάμε τα παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα όπως τα επιτραπέζια και να υπογραμμίσουμε ότι αν το παιδί μας είναι αγόρι δεν σημαίνει ότι απαραίτητα πρέπει να του προσφέρουμε αποκλειστικά πολεμικά παιχνίδια. Ακόμη κι αν το παιδί μας θέλει ένα τέτοιου τύπου παιχνίδι, δεν χρειάζεται να περιοριζόμαστε μόνο αυτά εξάλλου υπάρχει μια τεράστια ποικιλία κατασκευαστικών παιχνιδιών που αποτελούν θαυμάσια επιλογή .
Πώς θα κάνω την επιλογή μου;
Πρέπει ο γονιός πριν προβεί σε κάποια αγορά να εξετάσει μια σειρά από στοιχεία:
-Όσο πιο μικρής ηλικίας είναι το παιδί, τόσο πιο απλό πρέπει να είναι το παιχνίδι του και να λαμβάνεται υπόψη η σήμανση ότι πληροί τους κανόνες ασφαλείας της ΕΕ .
-Τα παιχνίδια πρέπει να συμβαδίζουν με την ηλικία και τη φάση που βρίσκονται τα παιδιά μας. Κατά το πρώτο χρόνο της ζωής το παιδί κάνει τυχαίες, αυθόρμητες κινήσεις στην προσπάθεια του για εξερεύνηση. Μαθαίνει για τον εαυτό του πράγματα ασκώντας τις αισθήσεις του. Πρέπει να προτιμήσουμε παιχνίδια ασφαλή όπως είναι η κουδουνίστρα, οι υφασμάτινες μπάλες με έντονα χρώματα, μαλακά ζωάκια χωρίς χνούδι.
-Μετά τους 12-15 μήνες, έχει κατακτήσει την βάδιση έτσι αυξάνεται η ενεργητικότητα του και θέλει να ασχολείται ενεργά με τα αντικείμενα.
Επιλέγουμε αυτοκινητάκια, κουτάκια που μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο, ή μουσικά παιχνίδια, βιβλία με εικόνες.
-Στο τρίτο έτος ζωής το παιδί αρχίζει να ενδιαφέρεται για πιο περίπλοκα πράγματα. Θέλει να παίζει με άλλα παιδιά και αρχίζει να γίνεται πιο ανταγωνιστικό. Προτιμάμε τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, παζλ, βιβλία, κουτιά με μπογιές, τρενάκια. Προσοχή τα παιχνίδια να μην περιέχουν μικρά κομμάτια που είναι επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά
-Στα τέσσερα-πέντε έτη έχει αναπτύξει τις αισθήσεις οι γνώσεις του προχωρούν και του αρέσουν οι φάρμες με ζώα, ντόμινο. Είναι η εποχή που προτιμούν πολύ τα βιβλία και τα κατασκευαστικά δώρα.
– Ξεκινώντας τη σχολική φοίτηση εκτός από τα βιβλία τα, επιτραπέζια τα κατασκευαστικά , προσανατολίζονται στα ηλεκτρονικά π.χ. παιχνιδομηχανές , βιντεογκέιμς κλπ. Που τους ελκύουν ιδιαίτερα την προσοχή, όπου χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην προσφορά και με οριοθέτηση στην χρήση.
Επιβράβευση ή αντάλλαγμα
Οι γονείς χρησιμοποιούν τα δώρα με πολλούς τρόπους: τα προσφέρουν με αφορμή τις μέρες των γιορτών αλλά και σε κάποιες άλλες καθημερινές στιγμές: ως επιβράβευση ή κάποιες φορές ως κίνητρο ή και ως αντάλλαγμα. Πολλές φορές υπόσχονται π.χ στα παιδιά τους ένα δώρο θεωρώντας ότι ίσως αποτελέσει κίνητρο για να κάνουν μια εργασία για το σχολείο ή μια δουλειά. Το δώρο έχει πολλές φορές δεύτερη ανάγνωση και σημαίνει επιβεβαίωση ή και αποδοχή. Καλό είναι οι γονείς να προσφέρουν στα παιδιά τους πάντα κατόπιν μιας περίστασης και με αφορμή ένα γεγονός και όχι σαν αντάλλαγμα για να κάνει το παιδί τις δουλειές του. Το παιδί πρέπει να μάθει από νωρίς ποιες είναι οι υποχρεώσεις του και δεν πρέπει να εισπράττει αντάλλαγμα για να τις πραγματοποιήσει. Μπορούμε όμως σε μια ιδιαίτερη επιτυχία του να χρησιμοποιήσουμε το δώρο ως επιβράβευση.
Ποιο είναι το όριο;
Ο γονιός πρέπει να βοηθήσει το παιδί του να μάθει να επιλέγει, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του. Πολλές φορές οι μικροί μας φίλοι επειδή βλέπουν πληθώρα διαφημίσεων στη τηλεόραση μπερδεύονται και θέλουν να αποκτήσουν ό,τι βλέπουν στη μικρή οθόνη. Σε αυτή τη κατεύθυνση είναι απαραίτητη η επίσκεψη μαζί τους στο κατάστημα παιχνιδιών ώστε να δούν από κοντά αυτά που ζητούν και να τα κρίνουν ώστε να μπορέσου να αποφασίσουν τι τους είναι απαραίτητο και πως θα το χρησιμοποιήσουν Δεν θα πρέπει τέλος να ντρεπόμαστε όταν δεν μπορούμε να διαθέσουμε πολλά χρήματα!