teen ts
Εκτύπωση άρθρου

Στο Καρφί

Απρίλιος 2014

Της Μαρίας Καστρινάκη

Με τη βοήθεια της Ψυχολόγου -Παιδοψυχολόγου Αλεξάνδρας Καππάτου

Καπνιστές ακόμη και από την ηλικία των 7 ετών είναι οι Έλληνες!!! 

Θεριακλήδες από τα γεννοφάσκια τους αποδεικνύονται οι Έλληνες, καθώς μπαίνουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν τσιγάρο ακόμη και από την ηλικία των 7 ετών, ενώ ξεκινούν συστηματικά τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος από την τρυφερή ηλικία των 11 ετών.

 

Αυτά αποκαλύπτει στο «Καρφί» η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου. Χαρακτηριστικό είναι πως αυτή τη στιγμή ένας στους επτά μαθητές είναι μανιώδης καπνιστής!

Για την αρνητική πρωτιά της χώρας μας στην κατανάλωση προϊόντων καπνού από μαθητές και εφήβους, η κ. Καππάτου δηλώνει πως το κακό ξεκινά πρώτα απ’ όλα από το οικογενειακό περιβάλλον και την ανάλαφρη αντιμετώπιση που δείχνουν οι καπνιστές γονείς, ενώ ενισχύεται από την εύκολη πρόσβαση που έχουν οι έφηβοι στα προϊόντα καπνού. Στη συνέχεια, στο σχολείο, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, καθώς η ενημέρωση για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, καθώς και οι έλεγχοι, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι. 

 

Τι λένε οι έρευνες

«Πράγματι υπάρχει μία τάση τα παιδιά να δοκιμάζουν τσιγάρο ακόμη και στα 7 τους χρόνια, αλλά αυτές είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Κατά μέσο όρο ξεκινούν το κάπνισμα μετά τα 11 τους χρόνια. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει στη χώρα μας, στο σύνολο των μαθητών ηλικίας 11 έως 18 ετών, ένας στους πέντε μαθητές έχει καπνίσει, ενώ ένας στους επτά είναι συστηματικός καπνιστής».

Τα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας είναι απογοητευτικά. Έξι στους δέκα μαθητές ηλικίας 13 έως 15 ετών εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα από τους ίδιους τους γονείς. Η κ. Καππάτου είναι κατηγορηματική: «Όλοι μας έχουμε ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση. Έχει ο περιπτεράς, έχουν οι γονείς, έχουν οι παρέες τους, έχει η Πολιτεία. Το παράδειγμα όμως των γονέων είναι αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο αν το παιδί μας θα μπει στον πειρασμό να δοκιμάσει ή να ξεκινήσει το κάπνισμα. Το παιδί που μεγαλώνει με καπνιστές γονείς εξοικειώνεται με αυτή την κατάσταση και θέλει να τους αντιγράψει. Η εικόνα του καπνίσματος γίνεται καθημερινότητά του».

Η ίδια συμπληρώνει πως, ακόμη και ένα παιδί 14-15 χρονών να δοκιμάσει τσιγάρο, είναι πολύ σοβαρό. «Έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση από το σπίτι, αλλά και από το σχολείο. Όταν οι γονείς αντιληφθούν πως τα παιδιά τους έχουν ξεκινήσει το κάπνισμα, θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως σε ψυχολόγο. Το κάπνισμα τις περισσότερες φορές αποτελεί ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει κάτι πίσω από αυτή την ενέργεια, που συνήθως δεν είναι άλλο από το άγχος. Δεν χρειάζεται ούτε τιμωρία ούτε πανικός, αλλά συζήτηση και επικοινωνία».

Ο κ. Στέλιος, δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο του Πειραιά, βγάζει κραυγή αγωνίας: «Το πόσα αποτσίγαρα βρίσκουμε στις τουαλέτες, δεν περιγράφεται. Έχω τσακώσει επανειλημμένως παιδιά να καπνίζουν, τους έχω μιλήσει, τα έχω τιμωρήσει, όμως δεν παίρνουν από λόγια. Όταν απευθύνθηκα στους γονείς, βγήκα και ζημιωμένος, καθώς δεν ήθελαν να το πιστέψουν ή δεν τους φάνηκε και τόσο σοβαρό παράπτωμα».

 

 

Copy link
Powered by Social Snap