Μικροπλαστικά: Πόσα κρύβονται στο ποτήρι που πίνουμε καφέ
Μαρία Κοτοπούλη
Συνηθίζετε να απολαμβάνετε σχεδόν καθημερινά ένα καφέ στο χέρι στο δρόμο για τη δουλειά ή τις πρωινές σας υποχρεώσεις; Διαβάστε για τον αόρατο εχθρό που κρύβεται σε αυτά τα ποτήρια μιας χρήσης
Τα μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού έχει ήδη αποδειχθεί ότι μπορούν να καταλήξουν ποικιλοτρόπως μέσα στον οργανισμό μας, με μια τελευταία μελέτη να φωτίζει τον σχετικό κίνδυνο που ελλοχεύει από τη συχνή χρήση ποτηριών μιας χρήσης. Ειδικότερα, τρισεκατομμύρια μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια κρύβονται στην πλαστική επένδυση ενός ποτηριού και μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μας.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Tα ποτήρια μιας χρήσης, παρόλο που είναι χάρτινα, έχουν ένα πλαστικό εξωτερικό περίβλημα που διατηρεί τη θερμοκρασία των ζεστών ροφημάτων και αποτρέπει τη διαρροή τους. Όμως, αυτό το προστατευτικό φιλμ φαίνεται πως δεν προστατεύει το ίδιο την υγεία μας, καθώς συμβάλλει στην έκλυση περισσότερων από 5 τρισεκατομμύριων πλαστικών νανοσωματιδίων ανά λίτρο, τα οποία μπορούν να καταλήξουν στο σώμα μας. Aυτά είναι τα αποτελέσματα εργαστηριακών πειραμάτων έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science & Technology.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, από τη στιγμή που θα καταναλώσετε 13 ροφήματα από χάρτινες συσκευασίες, έχετε καταναλώσει το ισοδύναμο ενός νανοπλαστικού σωματιδίου για κάθε επτά κύτταρα του σώματός σας! Η θερμοκρασία, μάλιστα, του ροφήματος δεν παίζει κάποιο ρόλο, καθώς ακόμα κι αν αυτό δεν είναι καυτό, μπορεί να φέρει παρόμοια αποτελέσματα.
Τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια είναι τόσο μικρά που θα μπορούσαν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να παγιδευτούν μέσα στο σώμα, βρίσκοντας χώρο σε ιστούς και ζωτικά όργανα.
Τι εξέτασαν οι ερευνητές
Στη συγκεκριμένη μελέτη, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Christopher Zangmeister, χημικός στο Εργαστήριο Μέτρησης Υλικών του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας στο Gaithersburg των ΗΠΑ, διεξήγαγαν ένα πείραμα. Έριξαν καθαρό νερό σε δύο διαφορετικούς περιέκτες: σε νάιλον πλαστικές μεμβράνες φαγητού και σε χάρτινα ποτήρια με επένδυση πολυαιθυλενίου.
Μια πλαστική μεμβράνη φαγητού που παρέμεινε σε συσκευή αργού μαγειρέματος (slow cooker) και διατηρήθηκε ζεστή για μία ώρα απελευθέρωσε περίπου 35 τρισεκατομμύρια πλαστικά νανοσωματίδια ανά λίτρο νερού. Aντίστοιχα, από τα χάρτινα κύπελλα μιας χρήσης 350 περίπου ml εκλύθηκαν 5,1 τρισεκατομμύρια πλαστικά νανοσωματίδια ανά λίτρο, όταν το νερό παρέμεινε για 20 λεπτά.
Βέβαια, για να αποφύγετε αυτά τα αποτελέσματα, υπάρχει λύση, εάν ακόμα θέλετε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τον καφέ από την αγαπημένη σας καφετέρια, και είναι συνάμα και φιλική προς το περιβάλλον: ένα ποτήρι- θερμός, που θα μπορούσατε να επαναγεμίζετε κάθε φορά. Μάλιστα, αρκετές καφετέριες προσανατολίζονται πλέον προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας προνόμια στους πελάτες τους που ακολουθούν αυτή την τακτική.