56086de9e03e16e58f61f28cb9e5b4c8-1
Εκτύπωση άρθρου

Mην απειλείτε με συνέπειες που δεν θα εφαρμόσετε.
Σε γενικές γραμμές, η τακτική είναι να μην επιβάλλετε ποτέ κανόνες και συνέπειες που μπορεί να οδηγήσουν το παιδί σε απόγνωση. O λόγος είναι ότι ο έφηβος που νιώθει να ασφυκτιά μπορεί να λειτουργήσει εντελώς απρόβλεπτα. Αν, κατά τη γνώμη σας, το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό κίνδυνο, πρέπει να πάρετε οπωσδήποτε μέτρα.
Εξαιρέστε κάποιους τομείς από τα όρια, ώστε να αισθάνεται πως σε κάποιες σφαίρες δραστηριοτήτων είναι ελεύθερο. Μπορεί, λόγου χάριν, να είναι η μουσική, το χτένισμα, το σκουλαρίκι ή οι βαθμοί σε ένα δευτερεύον μάθημα.
Συζητήστε με το παιδί σας τι σκέφτεται να κάνει αν κάποιοι άλλοι του προτείνουν να παραβιάσει, λόγου χάριν, τη συμφωνία σας για την ώρα επιστροφής του στο σπίτι. Ίσως θα του είναι πιο εύκολο να πει ότι είναι προσωπική του επιλογή να επιστρέφει νωρίς, για να ξεκουράζεται. Έτσι, θα νιώθει πιο υπεύθυνο, αλλά θα ανοίγει και κύκλο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με την παρέα του. Aν ο έφηβός σας καταπατά συνεχώς τα όρια, αναλογιστείτε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Αν δυσκολεύεστε στην επικοι- νωνία μαζί του, αναζητήστε τη βοήθεια ειδικού.

Πού να δώσετε προσοχή
Πρέπει να ξεκαθαρίσετε στο παιδί σας ποιοι τομείς είναι ζω- τικής σημασίας και ποια όρια είναι μη διαπραγματεύσιμα. Εξηγήστε του τα πάντα σχετικά με αυτά, προσπαθώντας να του δώσετε να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους είστε ανυποχώρητοι. Τα θέματα στα οποία τα όριά σας είναι απολύτως ανελαστικά κατά κανόνα σχετίζονται με ουσίες, όπως, για παράδειγμα, ναρκωτικά, χάπια και σιρόπια που «φτιάχνουν» το κέφι, αναβολικά, αλκοόλ, τσιγάρο. Μιλήστε στο παιδί σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση τους, ώστε, σε περίπτωση που του συμβεί κάτι τέτοιο, να έχει την ωριμότητα να το αντιμετωπίσει.
Eπίσης, τοποθετηθείτε, εξαρχής και από νωρίς, κατηγορη- ματικά εναντίον της ερωτικής επαφής χωρίς μέτρα προφύλαξης, τόσο για τον κίνδυνο κάποιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης όσο και για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο ιός του AIDS, πάλι φυσικά παρέχοντας στο παιδί πρόσβαση στην κατάλληλη ενημέρωση.
Τονίστε του επίσης κατηγορηματικά ότι δεν θέλετε επ’ ουδενί λόγω να αναμειχθεί σε καταστροφές ξένης περιουσίας ή σε κλοπές. Συζητήστε ξεχωριστά αυτά τα σοβαρά προβλήματα, γιατί ναι μεν τελικά αφορούν τη μειοψηφία των εφήβων, ωστόσο το ποσοστό εκείνων που φλερτάρουν με αυτά αυξάνεται διαρκώς.
Όσο κι αν αντιδρά το παιδί στην επιτήρησή του, η πικρή αλήθεια είναι ότι η διακριτική επίβλεψη πάντα χρειάζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Τι σας προτείνω
# Φροντίστε το παιδί να σχετίζεται με συνομηλίκους του και όχι με μεγαλύτερα παιδιά.
# Επιδιώξτε να γνωρίσετε τους φίλους των παιδιών σας, κα- θώς και τους γονείς των φίλων.
# Διασφαλίστε ότι θα υπάρχει διακριτική επίβλεψη στα σπίτια των φίλων τους, με τη συνεργασία των γονιών τους.
# Συμφωνήστε ότι, αν αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρό-βλημα, θα σας ενημερώσουν αμέσως, ακόμα κι αν έχουν παραβεί κάποιον σοβαρό κανόνα. # Οι έφηβοι, στην προσπά- θειά τους να καλύψουν κάποιο λάθος, κάνουν συνήθως ένα χειρότερο.
# Για να σεβαστούν αυτή σας την παράκληση, διαβεβαιώστε τους ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα και ότι ως γονείς θα φροντίσετε να τους προστατεύσετε, ακόμα κι αν έχουν κάνει κάτι κακό.

Από το βιβλίο μου «Εμπιστευτείτε τους εφήβους, εμπιστευτείτε τη ζωή!»

(Η φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο)

Copy link
Powered by Social Snap