Έχει αποδειχθεί πως ο ύπνος εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για την υγεία – Νέα μελέτη έρχεται να αναδείξει τη συμβολή του ύπνου στην αφομοίωση νέων πληροφοριών και τη διατήρηση της μνήμης
Για τη διεξαγωγή των συμπερασμάτων τους, οι ερευνητές αξιοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα προσομοίωσης διαφορετικών καταστάσεων του εγκεφάλου όπως όταν κοιμόμαστε ή είμαστε ξύπνιοι, ώστε να διερευνήσουν πώς ο ύπνος ενοποιεί τις πρόσφατα κωδικοποιημένες αναμνήσεις και αποτρέπει την καταστροφή των παλαιότερων.
Ο Δρ. Maksim Bazhenov, PhD, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, εξήγησε τη διαδικασία που συντελείτε ενόσω κοιμόμαστε και γιατί οι αναμνήσεις δεν αποκτούν ποτέ οριστική μορφή παρά ανανεώνονται συνεχώς: «Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες που συνέλεξε στη διάρκεια της ημέρας. Ο ύπνος βοηθά στην αναδιοργάνωση των πληροφοριών αυτών ως αναμνήσεων και τις προβάλλει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Ο ύπνος τις «επικαιροποιεί» και προβάλλει συνεχώς και αυθόρμητα τόσο τις νέες όσο και τις παλιές αναμνήσεις, κρατώντας τες ζωντανές».
Αυτή η επανάληψη των αναμνήσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι που προστατεύει τη μνήμη, επιτρέποντας στις ίδιες ομάδες νευρώνων να αποθηκεύουν πολλαπλές παρεμβαλλόμενες πληροφορίες. Για να υπάρξει αρκετός χώρος για όλες τις αναμνήσεις ο ύπνος είναι απαραίτητος.
«Είναι όπως όταν μαθαίνουμε να παρκάρουμε σε διαφορετικά μέρη δύο διαφορετικές ημέρες, ή όπως η πληροφορία για την εντολή κίνησης ενός μυός κατά την εκμάθηση τένις τη μία μέρα αποθηκεύεται στη μνήμη και συνυπάρχει μαζί με την εντολή για διαφορετική κίνηση του ίδιο μυός στο γκολφ», εξήγησε ο Δρ. Bazhenov.
Τα ευρήματα της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων τεχνικών για πρόκληση ερεθισμάτων στη διάρκεια του ύπνου, με σκοπό τη βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας μάθησης, κάτι που θα αποδεικνυόταν ιδιαιτέρως χρήσιμο για ηλικιωμένους με δυσκολίες αφομοίωσης νέων πληροφοριών.
«Ενώ ο ύπνος εμπλέκεται αποδεδειγμένα σε πλήθος σημαντικών λειτουργιών του εγκεφάλου και του σώματος, μπορεί να αποτελεί κλειδί και για την ανθρώπινη νοημοσύνη – την ικανότητα να μαθαίνουμε συνεχώς από τις εμπειρίες μας, να δημιουργούμε νέες γνώσεις και να προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις και το περιβάλλον που αλλάζουν γύρω μας», συμπλήρωσε.