Εκτύπωση άρθρου

Tο διαδίκτυο έφερε επανάσταση στην επικοινωνία και καθιέρωσε νέα δεδομένα με την αμεσότητα και την ταχύτητα πρόσβασης στον κόσμο της πληροφορίας. Οι δυνατότητες του χρήστη στην ενημέρωση, στη γνώση και στην ψυχαγωγία είναι απεριόριστες. Βασική ανησυχία των γονιών που έχουν παιδιά στην εφηβεία είναι ο χρόνος που αφιερώνουν στο διαδίκτυο, κυρίως όμως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ηλεκτρονικά. Αυτό
αποτελεί συχνά πεδίο διαφωνιών και αντιπαράθεσης μεταξύ τους. Οι γονείς ακούν διάφορα για την κατάχρηση του διαδικτύου, καθώς και για τους κινδύνους που εγκυμονεί, και ανησυχούν.

Έρευνα που έγινε το 2014 σε δείγμα 4.141 εφήβων απ’ όλη την Ελλάδα, την οποία διεξήγαγε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έδειξε τα εξής:

Οι έφηβοι αφιερώνουν τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα –και ακόμα περισσότερο χρόνο τα Σαββατοκύριακα– μπροστά σε μια οθόνη, όπου:
α. παρακολουθούν ταινίες ή βίντεο (60%)

β. παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια (36%)

γ. ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες (43%).

Μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά στους δεκαπεντάχρονους (57%), ενώ ακολουθούν οι δεκατριάχρονοι (49%) και οι εντεκάχρονοι (24%). Ωστόσο, ειδικά όσον αφορά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, οι δεκατριάχρονοι έχουν το υψηλότερο ποσοστό ενασχόλησης(44%), τόσο σε σχέση με τους μικρότερους (28%) όσο και με τους μεγαλύτερους εφήβους (36%). (Αρκετά παιδιά πάντως αναφέρουν ότι περνάνε τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη…)

Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι, τα τελευταία χρόνια, η τηλεόραση έχει χάσει σημαντικό έδαφος, ωστόσο την έχουν αντικαταστήσει ο υπολογιστής και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στη ζωή των εφήβων.

Εντούτοις, στην εποχή μας, δεν νοείται να υπάρχει άνθρωπος –πόσο μάλλον η γενιά που βρίσκεται τώρα στην εφηβεία– που να είναι τεχνολογικά αναλφάβητος. Ούτε και πρέπει να δαιμονοποιούμε αυτήν καθαυτήν την επαφή με τις νέες τεχνολογίες. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατάχρηση αυτών των μέσων από τα παιδιά γίνεται συχνά ανησυχητική και μπορεί να έχει πολλές και πολύ σοβαρές επιπτώσεις.

Διαβάστε πως μπορείτε να προφυλάξετε τους εφήβους από τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο στο βιβλίο της Α. Καππάτου «Εμπιστευτείτε τους εφήβους, εμπιστευτείτε τη ζωή!». Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Copy link
Powered by Social Snap