63bdb9762200006900ba7cdf
Εκτύπωση άρθρου


Νέα μελέτη βρήκε «διαφορές μεταξύ των φύλων» στον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι σύζυγοι βιώνουν την τηλεργασία και τα ευέλικτα ωράρια.

Brittany Wong
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η τηλεργασία σε σπίτι που υπάρχει εισόδημα κι από τους δυο συντρόφους, μπορεί να είναι μια άδικη συνθήκη για τις γυναίκες.

Ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται κυρίως από το σπίτι τριπλασιάστηκε από το 2019 λόγω της πανδημίας, από 5,7% (περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι) σε 17,9% (27,6 εκατομμύρια άνθρωποι) το 2021, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.

Το πρόβλημα είναι ότι το να εγκαταλείπει κανείς το γραφείο οδηγεί σε αιμορραγία εργατοωρών (προς όφελος) της οικογενειακής και της σπιτικής ζωής. Υπάρχουν απαιτήσεις (οικιακής) εργασίας, πέρα από τη φροντίδα των παιδιών και τις οικιακές εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν. Οι εργαζόμενες γυναίκες τείνουν να επωμίζονται περισσότερο αυτό το βάρος από ό,τι οι εργαζόμενοι άνδρες, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν δύο έρευνες για τη μελέτη, και οι δύο κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19. Η πρώτη έρευνα, που έγινε νωρίτερα κατά την πανδημία, εξέτασε 172 παντρεμένα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια με διπλό εισόδημα στην ηπειρωτική Κίνα που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί.

Η δεύτερη έρευνα, που διεξήχθη σε μεταγενέστερο σημείο της πανδημίας, περιλάμβανε 60 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια με διπλό εισόδημα στη Νότια Κορέα, μερικά με παιδιά και άλλα χωρίς.

Τα ζευγάρια σε κάθε έρευνα συμπλήρωσαν δύο ερωτηματολόγια στο τέλος της ημέρας για 14 συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες. Κάθε σύζυγος και ο/η σύζυγός του ανέφεραν την κατάσταση εργασίας τους από το σπίτι και το ποσό των εργασιακών και οικογενειακών καθηκόντων που ολοκλήρωσαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο οι (άντρες) σύζυγοι όσο και οι (γυναίκες) σύζυγοι ολοκλήρωσαν πιο συγκεκριμένα καθήκοντα για την οικογένεια όταν είχαν ευέλικτο πρόγραμμα σε σχέση με όταν εργάζονταν στο γραφείο.

Αλλά όταν οι γυναίκες σύζυγοι δούλευαν εξ αποστάσεως, οι άντρες σύζυγοι εκτελούσαν λιγότερες οικογενειακές εργασίες από ό,τι όταν οι γυναίκες τους δούλευαν στο γραφείο. Οι γυναίκες δεν ολοκλήρωσαν λιγότερα καθήκοντα όταν οι άντρες δούλευαν από το σπίτι.

Με άλλα λόγια, όταν οι γυναίκες δούλευαν από το σπίτι, αυτό μείωσε τα όσα έκαναν οι σύζυγοί τους – αλλά όχι το αντίθετο.

«Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι σύζυγοι μπορούν να παρέχουν περισσότερους πόρους και υποστήριξη στις γυναίκες τους για να ολοκληρώσουν εργασίες εξ αποστάσεως όταν έχουν ευελιξία στον προγραμματισμό του χρόνου και της διαδικασίας εργασίας τους», δήλωσε η Τζάσμιν Χου, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια διαχείρισης στη σχολή Fisher College of Business του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Η έρευνα συγχρονίζεται με προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τις διαφορές των φύλων στις εμπειρίες εργασίας από το σπίτι.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της McKinsey του 2021 που διεξήχθη με το LeanIn.Org, οι μητέρες έχουν περισσότερες από τρεις φορές πιο πολλές πιθανότητες από τους πατέρες να επωμιστούν την περισσότερη οικιακή και γονική εργασία. Και είναι 1,5 φορές πιο πιθανό από τους μπαμπάδες να αφιερώσουν επιπλέον τρεις ή περισσότερες ώρες σε δουλειές και φροντίδα παιδιών.

Μια μελέτη του 2020 που διεξήχθη από το Yale διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με παιδιά που δούλευαν από το σπίτι ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης και κατάθλιψης (άγχος και μοναξιά, μεταξύ άλλων) σε σχέση με τους πατέρες που είχαν παρόμοια ευέλικτα προγράμματα.

Οι γυναίκες υπέμεναν πάντα μια «δεύτερη βάρδια» στο σπίτι: Η προσδοκία είναι να πάνε στη δουλειά και μετά να ολοκληρώσουν τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών τα βράδια. Η πανδημία και η απομακρυσμένη εργασία και το σχολείο απλά αύξησαν το φόρτο.

Πώς μπορούν τα ζευγάρια να προσπαθήσουν να κάνουν τον καταμερισμό της εργασίας λίγο πιο ισότιμο; Μπορεί να βοηθήσει να εργαζόμαστε σε βάρδιες, έχει πει στη HuffPost τον Μάρτιο του 2020 η Μπριτ Ριλεϊ, συνιδρύτρια του Coggeshall Club —ένας συνδυασμός ημερήσιας φροντίδας, συνεργασίας και γυμναστικής.

Εάν είστε πιο παραγωγικοί το πρωί, αφήστε αυτή να είναι η στιγμή που δίνετε προτεραιότητα στο πιο απαιτητικό κομμάτι της δουλειάς σας, ενώ ο σύντροφός σας φροντίζει τα παιδιά. Αν τα απογεύματα και οι βραδινές ώρες είναι εκείνες που είστε πιο παραγωγικοί, βάλτε τον σύντροφό σας να βοηθήσει τα παιδιά με τις εργασίες και να αναλάβει το δείπνο. Αν και οι δύο σας αρέσει να εργάζεστε στο ίδιο σημείο της ημέρας, κάντε το εναλλάξ.

«Οι άνθρωποι είναι πραγματικά παραγωγικοί όταν ξέρουν ότι έχουν ορισμένο χρόνο για να κάνουν κάτι», λέει η Ρίλεϊ στη HuffPost. «Και θα μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω σ′ αυτά που κάναμε αυτή τη φορά μαζί και να πούμε, ”Ουάου, δουλέψαμε πραγματικά ως ομάδα”»…Επίσης, για να έχουν οι εργαζόμενοι γονείς μια πραγματικά υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, οι εργοδότες πρέπει να είναι λίγο πιο συνειδητοποιημένοι για το τι περνάνε οι εργαζόμενοί του

«Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας μπορούν να γενικευθούν σε εποχές μετά την κρίση», είπε ο Χου. «Για το μέλλον που είναι μπροστά μας, η κρίση της Covid-19 μπορεί να αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι εργαζόμενοι και τον τρόπο με τον οποίο τα ζευγάρια με διπλά εισοδήματα εκπληρώνουν τα εργασιακά και οικογενειακά τους καθήκοντα».

https://www.huffingtonpost.gr/

Copy link
Powered by Social Snap