Εκτός από τη διαφορά που μπορούν να κάνουν στα κιλά μας, οι νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στην εγκεφαλική μας δραστηριότητα. Αυτό προέκυψε μετά από έρευνα που έγινε σε ποντίκια, η οποία έδειξε ότι όταν τρώμε παράωρα απορρυθμίζονται κάποιες περιοχές του εγκεφάλου μας (τον ιππόκαμπο) που σχετίζονται με τη γνωστική μας λειτουργία και τη μνήμη μας.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός μας έχει ταυτίσει τις διάφορες ώρες της ημέρας με συγκεκριμένες δραστηριότητες (π.χ. τη μέρα με την κατανάλωση φαγητού και τη νύχτα με τον ύπνο κατά τον οποίο μάλιστα επιτελεί και πολλές ζωτικές λειτουργίες) οπότε όταν του αλλάζουμε τη σειρά στην ουσία επιφέρουμε αλλαγές στη φυσιολογία του.
Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και παρότι δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πώς δε θα δυσκολευτεί να το κάνει μια και παλιότερες παρόμοιες έρευνες έχουν ήδη δείξει πώς οι άνθρωποι που εργάζονται το βράδυ αντί να κοιμούνται, έχουν χαμηλότερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ.
Η ερευνητική ομάδα έδειχνε στα ποντίκια ένα αντικείμενο. Όσα από αυτά έτρωγαν τα βράδια δεν ηταν σε θέση να το θυμηθούν όταν τους το ξαναέδειχναν, πράγμα που δεν ίσχυε για τα ποντίκια που έτρωγαν τη μέρα και το βράδυ ξεκουράζονταν. Παρόμοιες συνέπειες φάνηκαν να υπάρχουν και στη μακροπρόθεσμη μνήμη τους. Και η βραχυπρόθεσμη και η μακροπρόθεσμη μνήμη ελέγχονται από τον ιππόκαμπο.
Εκτός από τη μνήμη όμως, εξαιτίας των νυχτερινών γευμάτων φάνηκε να επηρεάζεται και η μάθηση, γεγονός που οφείλεται στην “αλλοίωση” κάποιων γονιδίων που προέκυπτε μετά από την αλλαγή στο καθημερινό πρόγραμμα των ποντικιών εξαιτίας της μείωσης μιας σχετικής ορμόνης (CREB).
Επιπτώσεις όμως υπήρξαν και στον ύπνο των πειραματόζωων καθώς όσα έτρωγαν σε ακατάλληλες ώρες κοιμούνταν αποσπασματικά και συχνά και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Βέβαια όπως λένε οι επιστήμονες μία φορά στο τόσο δεν μπορεί να μάς επηρεάσει σε ανησυχητικό βαθμό, όμως οι συστηματικές νυχτερινές εφορμήσεις στην κουζίνα μπορούν να μάς κάνουν περισσότερο κακό απ’ όσο νομίζουμε.
https://www.sciencedaily.com/releases/2015/12/151223141445.htm
Την έρευνα επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου