mageirema
Εκτύπωση άρθρου


Τελικά, η σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας είναι άρρηκτη.


Η έρευνα έχει υποδείξει εδώ και καιρό ότι υπάρχει ουσιαστική σχέση μεταξύ της διατροφής και της ψυχικής μας υγείας. Το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή το συλλογικό γονιδίωμα τρισεκατομμυρίων βακτηρίων που ζουν στον εντερικό σωλήνα και δημιουργούνται σε μεγάλο βαθμό από αυτά που τρώμε και πίνουμε, φαίνεται να επηρεάζει τη διάθεση, καθώς και τη νοοτροπία μας. Επομένως, καθίσταται σαφές ότι το πώς νιώθουμε σχετίζεται άμεσα με αυτά που καταναλώνουμε.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ασθενείς με ψυχιατρική νόσο, συχνά αναφέρονται με γαστρεντερικά συμπτώματα, ενώ έτσι εξηγείται και το γιατί οι μεταβολές στο βάρος και την όρεξη είναι κοινές μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη. Μια σειρά από μελέτες έχουν επισημάνει τη σύνδεση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντερικού μας σωλήνα και του μυαλού μας, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της διάθεσης και των γνωστικών μας δεξιοτήτων.

Αν τρώμε αυτές τις τροφές θα έχουμε κίνδυνο άνοιας
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο JAMA Neurology.


Βακτήρια που επιφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης
Ερευνητές, με επικεφαλής τον Nατζάφ Αμίν, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέλυσαν 16 τύπους βακτηρίων τους οποίους ονόμασαν «σημαντικούς προγνωστικούς παράγοντες» των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Με αυτή τους τη μελέτη οι συγγραφείς απαντούν στο μεγάλο ερώτημα: Μήπως κάποια συγκεκριμένη χλωρίδα του εντέρου προκαλεί κατάθλιψη;

Και πράγματι, η δυναμική παρουσία ενός βακτηρίου ονόματι Eggerthella, ανιχνεύθηκε σε άτομα με κατάθλιψη ως πιθανή αιτία των συμπτωμάτων της νόσου. Το βακτήριο Eggerthella, πολλαπλασιάζεται με σταθερά αυξανόμενο ρυθμό στα έντερα των καταθλιπτικών ατόμων.

Επιπλέον, η έρευνα αποδεικνύει ότι η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού μετά από ένα αγχωτικό γεγονός επιφέρει μεταβολές στη μικροβιακή κοινότητα του εντέρου μας, κάτι που με τη σειρά του επιδεινώνει τα συναισθήματα της κατάθλιψης.

Επιπλέον, γίνεται ξεκάθαρο, πως όταν υποφέρουμε από συμπτώματα κατάθλιψης, το μικροβίωμα του εντέρου στερείται καλών βακτηρίων και μόνο αν μπορέσουμε να επαναφέρουμε τα ευεργετικά στοιχεία της μικροχλωρίδας του εντέρου θα αισθανθούμε καλύτερα.

Νέα έρευνα: Kι όμως, η κατάθλιψη όντως σχετίζεται με τη μειωμένη έκκριση σεροτονίνης
Και πώς τα νέα δεδομένα θα προσφέρουν πιο αξιόπιστες θεραπείες.
Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας, ίσως είναι ώρα να αλλάξουμε τη διατροφή μας
Ένα άτομο που δεν καταναλώνει αρκετές φυτικές ίνες, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρουσιάσει σημαντική μείωση στα βακτήρια που παράγουν βουτυρικό οξύ. Έτσι, ενδέχεται να βουλιάξει στο άγχος, να παρουσιάσει φλεγμονή σε σημεία του σώματος, ακόμα και να οδηγηθεί στην κατάθλιψη. Επομένως είναι σημαντικό να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγουμε την υπερβολική ζάχαρη, καθώς ένας τεράστιος όγκος ερευνών επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η υγιεινή διατροφή, η ήπια άσκηση και τα διαλείμματα από την δουλειά προσφέρουν πολλαπλά οφέλη, τόσο στον οργανισμό όσο και στη διάθεσή μας.

Θα εκπλαγούμε από τις αλλαγές στο σώμα μας αν απέχουμε από την ζάχαρη ένα μήνα
Από την υγεία του εντέρου και της καρδιάς, μέχρι την όψη του δέρματος και των δοντιών μας.
Ορισμένα βακτήρια επιδρούν στον εγκέφαλο μας παράγοντας λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, όπως το βουτυρικό και το οξικό, τα οποία επηρεάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Με τη σειρά τους, άλλα βακτήρια παράγουν μια χημική ουσία που ονομάζεται GABA, η έλλειψη της οποίας συνδέεται με την κατάθλιψη.

Η επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να ενισχύσουμε τις «αποικίες» καλών βακτηρίων στο ;eντερό μας, εκτός από την καλή διατροφή συνιστά και την χρήση προβιοτικών για την καλύτερη πρόληψη και τη θεραπεία της κατάθλιψης. Τα προβιοτικά συνίστανται ως εναλλακτική λύση στα αντικαταθλιπτικά, τα οποία σε ορισμένες κοινωνίες εξακολουθούν να αποτελούν στίγμα.

Έξι σούπερ σνακ πλούσια σε φυτικές ίνες που μας κρατούν χορτάτους όλη μέρα
Και γιατί η πρόσληψη φυτικών ινών είναι απολύτως απαραίτητη για τον οργανισμό μας

https://www.huffingtonpost.gr/

Copy link
Powered by Social Snap