emvolio-intime-2048x1393-1
Εκτύπωση άρθρου


Ανησυχούμε για τις παρενέργειες από την ενισχυτική δόση για την COVID-19; Ας δούμε τι να περιμένουμε, σύμφωνα με ανθρώπους που την έκαναν.

Julia Ries

«Όταν έκανα το ενισχυτικό εμβόλιο για την COVID, περίμενα η επόμενη μέρα να είναι … καταιγίδα. Είχα φροντίσει προληπτικά την λίστα με τις υποχρεώσεις μου και είχα αδειάσει την ημέρα από υποχρεώσεις για να μπορώ να ξεκουραστώ. Αλλά ποτέ δεν εμφάνισα ούτε ένα σύμπτωμα, εκτός από τον ελάχιστο πόνο στο σημείο της ένεσης, και μέχρι το απόγευμα αποφάσισα ότι ένιωσα αρκετά καλά για να πάω για τρέξιμο

Καθώς μίλησα με φίλους και μέλη της οικογένειας για τις ενισχυτικές δόσεις που έλαβαν, παρατήρησα ότι οι εμπειρίες τους διέτρεχαν την (ίδια) γκάμα. Πολλοί ένιωσαν ελαφρώς εκτός λειτουργίας και πήραν έναν υπνάκο. Κάποιοι, όπως εγώ, έμειναν εντελώς ανεπηρέαστοι, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να μείνουν εκτός για μια ή δύο μέρες».

Πάνω από 26 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει ενισχυτική δόση μέχρι στιγμής. Οι αντιδράσεις που έχουν αναφέρει οι άνθρωποι μετά την λήψη της αναμνηστικής δόσης φαίνεται να είναι σύμφωνες με αυτό που ένιωσαν οι άνθρωποι μετά την δεύτερη δόση τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των παρενεργειών – όπως ρίγη, πόνοι και πόνος – δεν είναι κάτι το τρομερό. Αν μη τι άλλο, είναι ένα σημάδι ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει ανανεωθεί και κάνει ό,τι πρέπει να κάνει για να μας προστατεύσει από την COVID-19.

Ο καθένας θα ανταποκριθεί κάπως διαφορετικά, πιθανότατα λόγω της ηλικίας του, της υγείας του και του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό του σύστημα ανταποκρίνεται στα εμβόλια. Παρακάτω, αρκετοί άνθρωποι μοιράζονται τις παρενέργειες που βιώνουν όταν κάνουν την ενισχυτική δόση.

«Με παρηγορούσε το ότι το ανοσοποιητικό μου σύστημα λειτουργούσε…»

Ο Σκοτ Τζελίνεκ, ένας 33χρονος παιδίατρος που ζει στη Φιλαδέλφεια, έβλεπε ασθενείς μολυσμένους με τον ιό SARS-CoV-2 και ήθελε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητές του να αρρωστήσει και να μεταδώσει τον ιό σε άλλους. Ο ίδιος πήρε την πρώτη του δόση Pfizer τον Δεκέμβριο του 2020 και παρακολουθούσε μελέτες που έδειχναν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Ο Τζελίνεκ έλαβε την αναμνηστική δόση Pfizer στα τέλη Σεπτεμβρίου. Δεν παρουσίασε παρενέργειες την ημέρα που πήρε την αναμνηστική δόση, αλλά την επόμενη μέρα το χέρι του πονούσε λίγο, είχε ρίγη και ήταν αρκετά κουρασμένος. Αυτά τα συμπτώματα κράτησαν μόνο μια μέρα.

Αν μη τι άλλο, ήταν χαρούμενος που ένιωσε κάποια ήπια αποτελέσματα μετά την δόση.

«Με παρηγόρησε ότι το ανοσοποιητικό μου σύστημα δούλευε για να δημιουργήσει τα απαραίτητα αντισώματα και μου έδωσε μια αίσθηση σιγουριάς ότι η ενισχυτική δόση λειτουργούσε», είπε ο ίδιος.

Η Ρεμπέκα Χούι, μια 32χρονη κλινική ψυχικής υγείας, έλαβε τις αρχικές της δόσεις Moderna τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και ακολούθησε ένα ενισχυτικό εμβόλιο Moderna στις αρχές Νοεμβρίου. Λόγω της φύσης της δουλειάς της κρίθηκε επιλέξιμη για την αναμνηστική δόση, αλλά (ένας λόγος επίσης ήταν ότι) ήθελε επίσης να αποφύγει τη μετάδοση της COVID σε μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας (τα οποία μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο), που επισκέπτεται τακτικά.

Δεν είχε βιώσει πολλές παρενέργειες μετά τις δύο πρώτες δόσεις – απλώς πονούσε στο χέρι και αισθανόταν κάποια ελαφριά κόπωση μετά τη δεύτερη δόση – αλλά ανέπτυξε ισχυρότερα συμπτώματα μετά την αναμνηστική δόση. Οι παρενέργειές της εμφανίστηκαν περίπου εννέα ώρες μετά τη λήψη του ενισχυτικού εμβολίου και παρέμειναν για περίπου 12 ώρες. Είπε ότι ένιωθε λίγο ζεστή και «στραγγισμένη», σαν να της ερχόταν ένα κρύωμα. Αλλά μέχρι το πρωί, τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει.

«Σχεδίαζα να πάρω μια μέρα άδεια λόγω ασθενείας… αλλά το ξέχασα και δεν επηρέασε τη μέρα μου».
Ο Λούις Γκαλλέγκο, ένας 41χρονος ειδικός στην προσχολική εκπαίδευση, δεν παρουσίασε καμία αξιοσημείωτη παρενέργεια, με εξαίρεση τον πόνο στο χέρι, μετά από οποιαδήποτε από τις δόσεις που πήρε. Έλαβε τις πρώτες του δόσεις Pfizer τον Ιανουάριο και ακολούθησε ένα ενισχυτικό Pfizer σε ένα τοπικό φαρμακείο στα τέλη Οκτωβρίου. «Σχεδίαζα να πάρω μια μέρα άδεια λόγω ασθένειας σε περίπτωση που πάθω κάτι, αλλά το ξέχασα και δεν επηρέασε τη μέρα μου», είπε ο ίδιος.

Διάλεξε να κάνει την αναμνηστική δόση επειδή ήταν επιλέξιμος και δεν ήθελε να δοκιμάσει πόσο τυχερός είναι – είχε την τύχη να αποφύγει την COVID μέχρι στιγμής και δεν ήθελε να το ρισκάρει στα επερχόμενα ταξίδια του στο εξωτερικό. «Λατρεύω τα ταξίδια και ξέρω ότι αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να εκτεθώ σε μεταλλάξεις — επομένως όσο πιο προστατευμένος μπορώ να είμαι, τόσο το καλύτερο», είπε ο ίδιος.

«Η έλλειψη ενέργειας με έβαλε κάτω. (Ωστόσο) ήμουν ακόμα χαρούμενη που το έκανα»
Η Τίνα, μια 69χρονη γυναίκα που ζει στη Φλόριντα, είπε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι θα έκανε το αναμνηστικό εμβόλιο όταν θα γινόταν επιλέξιμη. Είχε εμβολιαστεί πλήρως με τα εμβόλια Moderna τον Ιανουάριο και ήθελε να είναι καλά προστατευμένη ενόψει των γιορτών φέτος. Ένιωθε εξοντωμένη μετά τις αρχικές της δόσεις και ήταν έτοιμη να αισθανθεί δυνητικά άθλια μετά την αναμνηστική δόση, επίσης.

Πήρε την αναμνηστική δόση το απόγευμα και γύρω στις 9 μ.μ. είχε πονοκέφαλο. Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών που ακολούθησαν, ένιωθε εξαιρετικά κουρασμένη και αδιαθεσία και πέρασε αρκετό χρόνο στο κρεβάτι.

«Η έλλειψη ενέργειας με έβαλε κάτω», είπε, σημειώνοντας ότι τα επίπεδα ενέργειάς της αποκαταστάθηκαν μετά από περίπου δυόμισι ημέρες. «Ήμουν (ωστόσο), ακόμα χαρούμενη που το έκανα. Γνωρίζοντας από τι προέρχονται τα συμπτώματα – δεν με πείραξε καθόλου. Δεν ένιωθα καλά, αλλά δεν μετάνιωσα».

Δεν είχα κανένα σύμπτωμα εκτός από τον πόνο στον ώμο μου
Η Κάτι Χέμτσερ, μια 33χρονη γυναίκα που απέκτησε πρόσφατα ένα μωρό, έλαβε το εμβόλιο μιας δόσης Johnson & Johnson τον Μάρτιο. Μετά το εμβόλιο J&J, είχε αρκετά σημαντικές παρενέργειες που διήρκεσαν περίπου 12 ώρες – κούραση, πόνος στο σώμα, ρίγη, πυρετός – αλλά ένας μεγάλος περιορισμός είναι ότι βρισκόταν στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και ένιωθε ήδη αρκετά εξαντλημένη από την αρχή.

Όταν η ίδια έμαθε ότι όλοι οι ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο J&J ήταν κατάλληλοι για την αναμνηστική δόση, προγραμμάτισε ένα ραντεβού για εμβόλιο Pfizer με την ελπίδα να μεταδώσει περισσότερα αντισώματα στην κόρη της, την οποία θηλάζει αυτήν τη στιγμή.

«Είχα μηδενικές παρενέργειες εκτός από κάποιο ήπιο πόνο στον ώμο όπου έλαβα το εμβόλιο», είπε η Χέμτσερ για την αναμνηστική της δόση.

Η Εριν, μια 40χρονη εργαζόμενη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που ζει στο Ιλινόις, αρρώστησε αρκετά έντονα με COVID-19 πέρυσι. Μετά την ανάρρωσή της, ανέπτυξε πολλά συμπτώματα κορονοϊού μακράς διάρκειας, όπως υπερβολική κόπωση, πονοκεφάλους και θολούρα του εγκεφάλου. Η Έριν, η οποία ήθελε να χρησιμοποιήσει μόνο το μικρό της όνομα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, εμβολιάστηκε πλήρως στα τέλη Ιανουαρίου 2021 και άρχισε να συνεργάζεται με μια «μετά την COVID-19» κλινική για να διαχειριστεί τα μακροχρόνια συμπτώματά του κορονοϊού, πολλά από τα οποία βελτιώθηκαν με φάρμακα μέχρι το καλοκαίρι.

Η Έριν δίσταζε να πάρει την αναμνηστική δόση στην αρχή, δεδομένων όλων των συμπτωμάτων (Covid) μακράς διάρκειας που αντιμετώπιζε, αλλά ο γιατρός της της συνέστησε να το λάβει — επιπλέον, δεν ήθελε να πολεμήσει ξανά την COVID χωρίς την περισσότερη δυνατή προστασία. Οπότε προγραμμάτισε την ενισχυτική δόση για τις αρχές Νοεμβρίου.

«Κουράστηκα ώρες αργότερα και ξύπνησα με πονοκέφαλο, αλλά τελικά, μέσα σε 24 ώρες, επέστρεψα στην κανονικότητα», είπε.

«Μια πονεμένη μασχάλη αξίζει τόσο πολύ»
Η Κέιτι, μια 29χρονη γυναίκα που ζει στην Πενσυλβάνια και ζήτησε να αποκρύψει το επώνυμό της για προστασία της ιδιωτικής ζωής της, είπε ότι ήταν εξαιρετικά προσεκτική καθ′ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και ήθελε ένα ενισχυτικό εμβόλιο για να λάβει πρόσθετη προστασία. Μετά την πρώτη της δόση Moderna, ένιωσε πόνο στο σημείο της ένεσης. Η δεύτερη δόση έφερε έντονο πόνο στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλο, ήπιους πόνους στο σώμα και πολύ χαμηλό πυρετό.

Περίπου 24 ώρες μετά την αναμνηστική της δόση με Moderna, την οποία έλαβε την περασμένη εβδομάδα, εμφάνισε ήπιους πόνους στο σώμα και κάποιο πρήξιμο στους λεμφαδένες κάτω από τη μασχάλη της. Αυτός ο πόνος στην μασχάλη εντάθηκε την επόμενη μέρα, αλλά γρήγορα μειώθηκε την τρίτη ημέρα.

«Σε σύγκριση με το πώς νιώθουμε τους πόνους στο σώμα όταν είμαστε πραγματικά άρρωστοι, είναι τόσο λίγο!», είπε η Κέιτι. «Μια πονεμένη μασχάλη αξίζει τόσα πολλά ….» https://www.huffingtonpost.gr/

Copy link
Powered by Social Snap