oloimero-sxoleio
Εκτύπωση άρθρου

Ολοήμερα σχολεία: Όλες οι αλλαγές από τον Σεπτέμβριο – Το νέο ωράριο
Το νέο προγραμμα θα εφαρμοστεί στο περίπου 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως Ολοήμερα
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ποιοτικά αναβαθμισμένος και με σημαντικές αλλαγές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, επιστρέφει από τον Σεπτέμβριο ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας όπως τονίζεται στην ανακοίνωση είναι να υπάρξει «ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων με κατεύθυνση πολύ πιο βιωματική, με έμφαση σε τέχνες, δημιουργικές προσεγγίσεις».

Συγκεκριμένα οι στόχοι αυτού του διευρυμένου δωρεάν παιδαγωγικού προγράμματος, ελκυστικού για τα παιδιά είναι οι εξής:

τα παιδιά θα επιστρέφουν σπίτι από το σχολείο και θα έχουν ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι και ποιοτικές δραστηριότητες με την οικογένειά τους και η πρόσβαση των μαθητών σε ένα πιο διευρυμένο, ποιοτικό και δωρεάν πρόγραμμα αμβλύνει τις ανισότητες που προκύπτουν από τα εξωσχολικά ερεθίσματα μαθητών διαφορετικών κοινωνικο-οικονομικών ομάδων,
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας η βασική αλλαγή θα είναι η χρονική επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της χώρας – από τις 4 μ.μ. που ισχύει σήμερα, πλέον οι μαθητές θα μπορούν να σχολούν προαιρετικά στις 5:30 μμ, ευθυγραμμίζοντας το σχολικό και επαγγελματικό ωράριο, με στόχο:

τη διευκόλυνση της συμμετοχής των γονιών, και δη των γυναικών, στην αγορά εργασίας, με ευεργετικές συνέπειες στο οικογενειακό εισόδημα και
τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Αλλαγές στο ωράριο
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ωράριο του ολοήμερου σχολείου θα αλλάξει ως εξής:

Από 13:20 έως 14:00: Γεύμα
Από 14:10 έως 15:50 (με 10λεπτο διάλειμμα): Μελέτη για την επόμενη ημέρα
Από 15:55 έως 17:30: «Σχολικοί μαθητικοί όμιλοι»
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί περίπου στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως Ολοήμερα, δηλαδή σε περίπου 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια με το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει επιπλέον προσλήψεις.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι «δεν θα υπάρχει κανένα κριτήριο, η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη για όλους τους μαθητές» καθώς στόχος είναι η στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων μαθητών και των οικογενειών τους.

https://www.cnn.gr/

Copy link
Powered by Social Snap