ergastirioAima65-scaled-1
Εκτύπωση άρθρου

Παγκόσμια ανησυχία: Αύξηση των κρουσμάτων, λόγω Όμικρον 2 και χαλάρωσης μέτρων – Έως και 50% η ΒΑ.2 στην Ελλάδα
Γιάννα Σουλάκη

Αυξάνονται ξανά σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρούσματα του κορονοϊού, γεγονός το οποίο σπέρνει την ανησυχία στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Αν και η παραλλαγή Όμικρον 2 τείνει να κυριαρχήσει στην Ελλάδα, το σύστημα Υγείας δεν φαίνεται να επηρεάζεται, καθώς και οι αριθμοί των θανατηφόρων κρουσμάτων.

Η πιο μεταδοτική και περισσότερο ικανή να ξεφεύγει από την ανοσία υποπαραλλαγή Όμικρον 2 (ΒΑ.2) του κορονοϊού, αλλά και η πρόσφατη κατάργηση των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες, φέρνει νέα έξαρση της πανδημίας.

Το lockdown επανήλθε στην Κίνα, ενώ στην Ευρώπη οι 22 από τις 37 χώρες παρουσιάζουν αύξηση της διασποράς 9% μεσοσταθμικά στις νέες διαγνώσεις.

Η χώρα μας δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη. Από την περασμένη Τρίτη (8/3) τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 21.000, ενώ ο κινούμενος μέσος όρος τις τελευταίες επτά ημέρες παρουσιάζει αύξηση κατά 3.500 κρούσματα, παρότι το Σαββατοκύριακο ήταν περιστασιακά μειωμένα, λόγω μικρότερου αριθμού τεστ.

Σύμφωνα με τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, η αύξηση αυτή οφείλεται στην υποπαραλλαγή του SARS-CoV-2, Όμικρον 2 (BA.2) και στην πρόσφατη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

“Οι αιτίες είναι βασικά δύο, η λογική χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης (την οποία και θεωρώ πρέπει να επιδιώκουμε ώστε να υπάρχει μία επάνοδος στην κανονικότητα) και η σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2 (η οποία φαίνεται να έχει μικρό πλεονέκτημα έναντι τις Όμικρον 1)”, όπως λέει ο επιστήμονας τονίζοντας ωστόσο, πως η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών συνεχίζεται με 30 από τις 37 χώρες να δείχνουν μείωση των καταγεγραμμένων θανάτων.

Στο 40% με 50% τα κρούσματα Όμικρον 2 στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η παραλλαγή Όμικρον 2 (ΒΑ.2) έχει φτάσει να καταλαμβάνει το 40% των κρουσμάτων στην Κρήτη.

Ενώ, όπως ανέφερε πρόσφατα στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, η ίδια παραλλαγή έχει αγγίξει το 50% των νέων διαγνώσεων σε όλη την Ελλάδα και θα κυριαρχήσει πολύ σύντομα.

“Η Όμικρον 2 καταλαμβάνει πλέον το 40% – 50% των κρουσμάτων. Πιστεύω πανελλαδικά. Στην Κρήτη υπολογίζω 40% σίγουρα. Και μάλιστα με την γονιδιωματική ανάλυση το ξέρουμε αυτό, όχι με την ταχεία μέθοδο (S gene dropout). Αυτό που λέω είναι 99,9% σίγουρο. Άρα έχει παίξει κάποιο ρόλο σ’ αυτήν την έξαρση η Όμικρον 2. Γιατί είναι πιο μεταδοτική και διαφεύγει περισσότερο από τα εμβόλια σε σχέση με την Όμικρον”, τονίζει ο ίδιος.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα ξανά πάνω από 20.000 – Τι φοβούνται οι επιστήμονες
Μαγιορκίνης: “Ερώτημα, το πόσο θα επηρεαστούν τα συστήματα υγείας”
Πολύ σημαντική περίοδο για την πανδημία χαρακτηρίζει αυτή την εποχή που διανύουμε, ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, σε ανάρτησή του στα social media σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων.

Κι αυτό καθώς, όπως λέει, περνάμε στην πρώτη περίοδο αύξησης της διασποράς, μετά την προηγούμενη αποκλιμάκωση του κύματος της Όμικρον. Η επόμενη περίοδος θα χαρακτηριστεί από αυξομειώσεις των κρουσμάτων και το μεγάλο ερώτημα είναι εάν και κατά πόσον θα επηρεαστούν τα συστήματα Υγείας. Οι επιστήμονες, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη παρακολουθούν από κοντά και με ενδιαφέρον αυτές τις εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων.

“Το βασικό σενάριο προβλέπει μία ταλάντωση (αυξομείωση) των διαγνώσεων γύρω από μία μέση τιμή, η οποία σε βάθος χρόνου θα βαίνει μειούμενη. Αν όντως επιβεβαιωθεί, τότε το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσο αυτή η ταλάντωση θα επηρεάζει τα συστήματα υγείας”, σημειώνει.

Ρυθμιστής της επιβάρυνσης στο ΕΣΥ θα είναι σίγουρα οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, καθώς όπως λέει, “σε χώρες που πέτυχαν σχεδόν καθολικό εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες, τα συστήματα υγείας θα έχουν πολύ μικρότερη πίεση”.

“Lockdown” ξανά στην Κίνα μετά την “zero cases” εποχή
Ο μηδενισμός των κρουσμάτων Covid-19 και η πρακτική της εξάλειψης της πανδημίας που εφάρμοσε η Κίνα τον τελευταίο χρόνο, πήγε … περίπατο, δικαιώνοντας πολλούς επιστήμονες παγκοσμίως που είχαν ασκήσει κριτική σε αυτή την επιδημιολογική πρακτική, χαρακτηρίζοντάς την «αναποτελεσματική».

Έτσι, από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 12 Μαρτίου στην Κίνα διαγνώστηκαν 4.774 νέα κρούσματα του κορονοϊού, (αριθμό ρεκόρ από τις αρχές της πανδημίας) και οι αρχές της χώρας αναγκάστηκαν να λάβουν ξανά περιοριστικά μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν κλείσιμο των σχολείων στη Σαγκάη και lockdown σε τουλάχιστον δύο μεγαλουπόλεις, με πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους.

Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων για τα δεδομένα μιας ευρωπαϊκής χώρας -αλλά και της Ελλάδας- ίσως μοιάζει μικρός, αλλά στην Κίνα που ασκεί την πολιτική “μηδενικής ανοχής” στον κορονοϊό, σήμανε συναγερμός.

Στα νοσοκομεία της κινεζικής ενδοχώρας νοσηλεύονται σήμερα περίπου 7.300 ασθενείς, εκ των οποίων έξι διασωληνωμένοι, σύμφωνα με τις κινεζικές Αρχές. Αξίζει να σημειωθεί πως από την αρχή της πανδημίας στην Κίνα έχουν ανακοινωθεί 4.636 θάνατοι από Covid-19. iatropedia.gr/

Copy link
Powered by Social Snap