EFIVIKOS-GAMOS
Εκτύπωση άρθρου

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου

Λίγα σενάρια γάμου έχουν δημιουργήσει τόσες αντικρουόμενες απόψεις όσο ο γάμος με τον εφηβικό πρώτο-έρωτα. Από την μία υπάρχει ο ακαταμάχητος ρομαντισμός που προκύπτει ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που είναι αφενός ακόμα αθώοι και αφετέρου απόλυτα λόγω ηλικίας ερωτευμένοι.
Παρά την γενικευμένη αρνητική προδιάθεση, τα θετικά μια τέτοιας σχέσης είναι εκεί και είναι ισχυρά.

Τα ζευγάρια που είναι μαζί “από πάντα” έχουν συνήθως μεγαλύτερη οικειότητα και συντροφικότητα. Μοιράζονται απόλυτα κοινές εμπειρίες που τους καθόρισαν στη νεανική και εφηβική ηλικία, αλλά και την καταγωγή τους, αφού μεγάλωσαν στο ίδιο συνήθως κοινωνικό περιβάλλον και γι’αυτό βιώνουν λιγότερες και μικρότερης έντασης συγκρούσεις. Έχουν από την αρχή κοινούς και “προαιώνιους” φίλους και γνωστούς και πολλές ισχυρές κοινές αναμνήσεις από τα πιο ξέγνοιαστα χρόνια τους.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Βρετανικού ΥouGov, άτομα σε γάμους από εφηβικό έρωτα απάντησαν ότι είναι ακόμα ερωτευμένοι σε ποσοστό 64% σε σύγκριση με το 57% των υπολοίπων παντρεμένων. Μόνο το 19% των πρώτων σκέφτεται συχνά να χωρίσει σε σχέση με το 34% των υπολοίπων και το 97% των πρώτων πιστεύει ότι θα γεράσουνε μαζί σε σχέση με το το 88% των δεύτερων. Για κάποιους αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι παντρεμένοι με τον εφηβικό τους έρωτα είναι ευτυχισμένοι, για άλλους ότι “η άγνοια είναι ευλογία”.

Αρκετοί πιστεύουν ότι τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν από εφηβικό έρωτα μην έχοντας εμπειρίες για να συγκρίνουν, αντιμετωπίζουν συχνά την αμφιβολία για το αν αυτός ήταν “ο ένας” ή απλώς συμβιβάστηκαν με τον “πρώτο”. Oι περισσότερες έρευνες συμφωνούν ότι όσοι παντρεύονται τον εφηβικό τους έρωτα ποντάρουν ενάντια στις πιθανότητες. Παραδόξως μάλιστα ενώ η σχέση τους έχει την τάση να έχει ακόμα λιγότερες συγκρούσεις από τους υπόλοιπους γάμους, τελικά κινδυνεύει να διαλυθεί ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Έρωτας στα Χρόνια του Θρανίου

Βασικός παράγοντας επιτυχίας μιας σχέσης είναι η ηλικία. Οι σχέσεις που θα μπουν σε δοκιμασία είναι μεταξύ ατόμων που παντρεύτηκαν τον εφηβικό τους έρωτα αμέσως μετά το σχολείο. Και όχι όσοι μετά από πολλά χρόνια και μια σειρά σχέσεων ξαναγύρισαν σε αυτόν. Στον εφηβικό έρωτα που οδηγεί απευθείας στο γάμο, ο βασικός εχθρός σύμφωνα με τις στατιστικές είναι το “ανώριμο’ της ηλικίας.
Τα ποσοστά για τις Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν το 54% αυτών των γάμων να διαλύονται πριν κλείσουν την δεκαετία. Ταυτόχρονα μελέτη του U.S. Census Bureau δείχνει ότι το ποσοστό διαζυγίου μειώνεται κατά 24% αν το ζευγάρι παντρευτεί μετά τα 25 χρόνια του, ενώ η πλειοψηφία των γάμων γίνεται με τον άνδρα κοντά στα τριάντα και τη γυναίκα περίπου στα 27, σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center, για να έχουν 78% πιθανότητες να σπάσουν το φράγμα των 10 χρόνων μαζί. Με τάση οι ηλικίες να αυξάνονται από την οικονομική κρίση και μετά. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι επιστήμονες που ανιχνεύουν μια σύνδεση ανάμεσα στην ηλικία των 25+ με την περίοδο που ο εγκέφαλος μας έχει πια πλέον ωριμάσει πλήρως.

Μία ακόμη πίεση που ασκείται στα ζευγάρια που έσμιξαν και παντρεύτηκαν νωρίς είναι πως συνήθως δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν ανώτερες σπουδές με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερο εισόδημα από τα υπόλοιπα ζευγάρια. Αν συνδυαστεί μάλιστα με την πίεση που ασκεί ο ερχομός ενός παιδιού τότε πιθανά να εμφανιστεί “ καταιγίδα” στη σχέση.

Κάνοντας τον γάμο από εφηβικό έρωτα να πετύχει

Η επικοινωνία είναι μεγάλο κεφάλαιο. Όσα χρόνια και να είστε μαζί μην παίρνετε τίποτα σαν δεδομένο. Πείτε αυτό που σκέφτεστε, μιλήστε ανοιχτά και με σαφήνεια για αυτό που θέλετε. Όχι, ο σύντροφός σας δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τι αισθάνεσθε και τί έχετε ανάγκη αν δεν του το πείτε ακόμη και αν είστε μαζί από το Λύκειο.

-Εξελιχθείτε μαζί φροντίζοντας σε κάθε νέα φάση της ζωής σας να βρίσκεστε στο ίδιο μήκος κύματος. Θα το πετύχετε εάν είστε ευπροσάρμοστοι και ανοιχτοί στην επικοινωνία και σε νέες εμπειρίες και ερεθίσματα.

Ζήστε στο τώρα και μην αναλώνεστε στα αν. Σκεφτείτε και αξιολογήστε αν είστε ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι με τον σύντροφο σας και μην τροφοδοτείτε και καλλιεργείτε ανεκπλήρωτα φανταστικά σενάρια στο μυαλό σας.Φροντίζετε την σεξουαλική σας ζωή κάνοντας ότι είναι δυνατόν για να κρατάνε την σχέση ζωντανή και την σπίθα αναμμένη.

-Ανανεωθείτε.

Δοκιμάστε ένα νέο σπορ, ένα νέο χόμπι, ένα νέο χρώμα στα μαλλιά σας, κοινωνικοποιηθείτε με νέους φίλους. Πολεμήστε την ρουτίνα με χορό, σινεμά, θέατρο, ταξίδια, νέες εμπειρίες.
Όπως περιγράφει και ο καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα, Ααρών Μπεν Ζεέβ στο βιβλίο του “The Arc of Love: How Our Romantic Lives Change over Time” αυτό που θα κρίνει περισσότερο από όλα την αντοχή μιας σχέσης είναι το αν ικανοποιεί την ανάγκη μας να βιώνουμε και να δοκιμάζουμε νέες εμπειρίες.

Ενάντια στις πιθανότητες και τις στατιστικές ο γάμος με τον εφηβικό έρωτα μπορεί να ανθίσει. Με απλά βήματα και προυπόθεσεις. Είναι πάντοτε στο χέρι σας.

Copy link
Powered by Social Snap