60d6096d280000d0376fee01
Εκτύπωση άρθρου

Catherine Pearson

Αυτό που γνωρίζουμε για την COVID-19 φαίνεται να αλλάζει από λεπτό προς λεπτό.

Κάτι που είναι κατανοητό, δεδομένης της τεράστιας κλίμακας της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή, έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερες από 180 εκατομμύρια περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και ένα χρόνο και κάτι στην πανδημία, ο ιός και οι τρόποι αντιμετώπισής του είναι ακόμα σχετικά νέοι στον ιατρικό κόσμο, οπότε οι ερευνητές μαθαίνουν καθώς προχωρούν.

Ο όγκος των πληροφοριών για τον κορανοϊό ζαλίζει. Είναι δύσκολο να παρακολουθούμε τι είναι γνωστό, τι είναι μύθος και ποια καθοδήγηση πρέπει να ακολουθήσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συγκεντρώσαμε πέντε από τα πιο σημαντικά νέα πράγματα που μάθαμε για την COVID-19 τον Ιούνιο:

 1. Τα παιδικά πάρτι μπορεί να πυροδότησαν μολύνσεις από κορονοϊο
  Τα πάρτι γενεθλίων των παιδιών μπορεί να έχουν διαδραματίσει πολύ μεγάλο ρόλο στη διάδοση της COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας προειδοποίησαν για μήνες ότι αυτά τα είδη συγκεντρώσεων ήταν «αδύνατο σημείο» στις προσπάθειες για τον έλεγχο του ιού – ιδιαίτερα πριν από τον εκτεταμένο εμβολιασμό – αλλά ήταν δύσκολο να συζητήσουμε πόσο τροφοδότησαν την εξάπλωση.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, οι ερευνητές συνέκριναν τα εθνικά δεδομένα σε γενέθλιες συγκεντρώσεις όσον αφορά θετικά αποτελέσματα τεστ COVID-19 (που λαμβάνονται μέσω αξιώσεων ασφάλισης υγείας). Διαπίστωσαν ότι τα νοικοκυριά που γιόρτασαν πρόσφατα γενέθλια είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να έχουν διάγνωση COVID-19 σε σύγκριση με τα νοικοκυριά που δεν γιόρτασαν γενέθλια – υποδηλώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις γενεθλίων ήταν πιθανός ένοχος. Και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κάνουν παιδικά γενέθλια είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο από όλους.

Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε αυτήν την επόμενη φάση της πανδημίας, όταν παιδιά κάτω των 12 ετών παραμένουν μη επιλέξιμα για εμβολιασμό.

 1. Η πρώτη περίπτωση ανθρώπου με COVID-19 εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε αναγνωριστεί προηγουμένως.
  Μια νέα μελέτη από τη Βρετανία δείχνει ότι η πρώτη περίπτωση COVID-19 ενδέχεται να εμφανίστηκε στην Κίνα ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, μήνες πριν από την επίσημη αναγνώριση της νόσου.

Η έρευνα, η οποία δεν είναι καθόλου οριστική, δεν είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι υπήρχαν λοιμώξεις πριν από τον Δεκέμβριο του 2019. «Μια κοινή μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Κίνα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα τέλη Μαρτίου αναγνώρισε ότι θα μπορούσαν να υπήρχαν σποραδικές ανθρώπινες λοιμώξεις πριν από το ξέσπασμα του Γουχάν», ανέφερε το Reuters.

Όλα αυτά συνεχίζουν να παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, επιστημονικά και πολιτικά. Η κατανόηση της προέλευσης του ιού και της αρχικής εξάπλωσής του μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές και τους υπαλλήλους της δημόσιας υγείας να προετοιμαστούν καλύτερα για την επόμενη πανδημία

 1. Υπήρχαν επίσης εκατομμύρια μη διαγνωσθείσες περιπτώσες στις ΗΠΑ νωρίτερα
  Καθώς ο ιός χαλαρώνει αργά το «σφίξιμό» του στην χώρα, οι ερευνητές μπόρεσαν να κοιτάξουν λίγο πίσω προς τα πίσω για να προσπαθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα πώς ακριβώς ο ιός βγήκε εκτός ελέγχου. Ερευνητές στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας δημοσίευσαν στοιχεία τον Ιούνιο που υποδηλώνουν ότι ο ιός ήταν πολύ πιο διαδεδομένος σε αυτήν τη χώρα κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι από ό, τι είχε αναγνωρισθεί προηγουμένως.

«Για κάθε διαγνωσμένη περίπτωση COVID-19 σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπήρχαν 4,8 μη διαγνωσμένες περιπτώσεις, αντιπροσωπεύοντας επιπλέον 16,8 εκατομμύρια περιπτώσεις μόνο τον Ιούλιο», αναφέρει η έκθεση NIH (Εθνικά Ινστιτούτα για την Υγεία / ΗΠΑ).

Οι ερευνητές του NIH πιστεύουν ότι η εκτίμηση των περιπτώσεων COVID-19 στις ΗΠΑ στα μέσα Ιουλίου 2020 – που ήταν περίπου 3 εκατομμύρια περιπτώσεις σε πληθυσμό 330 εκατομμυρίων – πρέπει να αναθεωρηθεί σε περίπου 20 εκατομμύρια περιπτώσεις, πολλές από τις οποίες ήταν ασυμπτωματικές.

«Αυτό το μεγάλο χάσμα μεταξύ των γνωστών περιπτώσεων τότε και αυτών των ασυμπτωματικών λοιμώξεων έχει επιπτώσεις όχι μόνο για την αναδρομική κατανόηση αυτής της πανδημίας, αλλά και για τη μελλοντική ετοιμότητα για (κάποια νέα) πανδημία», δήλωσε ένας επιστήμονας του NIH.

 1. Μπορεί να χρειαστεί ένας χρόνος για να επιστρέψει η αίσθηση της όσφρησης.
  Η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης είναι από τα χαρακτηριστικά πρώιμα συμπτώματα της COVID-19, που εμφανίζονται σε έως και 70% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Για πολλούς, πρόκειται για ένα πρόβλημα που επιλύεται εντός ημερών ή εβδομάδων, αλλά για άλλους μπορεί να παραμείνει. Ωστόσο, το πόσο καιρό οι άνθρωποι πρέπει να ζουν χωρίς την ικανότητα να μυρίζουν ή να δοκιμάζουν, ήταν λίγο μυστήριο – εν μέρει επειδή η νόσος COVID-19 ήταν πραγματικά κάτι νέο.

Τον Ιούνιο, οι ερευνητές δημοσίευσαν μια μικρή μελέτη που ακολούθησε σχεδόν 100 άτομα με ανοσμία (απώλεια μυρωδιάς) για ένα χρόνο μετά τη μόλυνσή τους. Ανακάλυψαν ότι σε οκτώ μήνες το 96% είχε ξανακερδίσει την ικανότητά του να μυρίζει.

Η απώλεια της γεύσης και της μυρωδιάς είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα της μακράς διάρκειας COVID, και ενώ η ζωή χωρίς αυτές τις αισθήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι ιδανική, οι ερευνητές πίσω από τη νέα μελέτη δήλωσαν ότι ήταν ενθουσιασμένοι από το ότι τουλάχιστον η κατάσταση φαίνεται να επιλύεται με το χρόνο. «Η επίμονη ανοσμία που σχετίζεται με το COVID-19 έχει μια εξαιρετική πρόγνωση με σχεδόν πλήρη ανάρρωση σε ένα χρόνο», έγραψαν.

 1. Καρδιακά προβλήματα μετά τον εμβολιασμό είναι πιθανά αλλά πολύ σπάνια.
  Το εμβόλιο Pfizer μπορεί να έχει προκαλέσει σπάνιες περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής σε ορισμένους εφήβους και νεαρούς ενήλικες, όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τον Ιούνιο (CDC). Το CDC εξέτασε το ζήτημα αφού εμφανίστηκαν αναφορές μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδα.

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος μετά τη δεύτερη δόση του σχήματος εμβολίου δύο βολών και φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τους νεότερους ενήλικες και τους εφήβους. Ο συνολικός κίνδυνος, ωστόσο, παραμένει εξαιρετικά χαμηλός: «Μόνο 12,6 περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δεύτερες δόσεις έχουν αναφερθεί», έγραψαν οι New York Times. Και τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της COVID-19 ξεπερνούν σαφώς τους κινδύνους αυτής της σπάνιας καρδιακής επίδρασης, καταλήγει το CDC.

https://www.huffingtonpost.gr/

Copy link
Powered by Social Snap