emvolio-korwnoios-25-09-2021.jpg
Εκτύπωση άρθρου


Από νέες οδηγίες ως την επίσημη αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο η ψυχική υγεία μπορεί να επηρεάσει το να κολλήσουμε.

Catherine Pearson
Αυτό που γνωρίζουμε για την COVID-19 φαίνεται να αλλάζει από λεπτό σε λεπτό.

Είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς την τεράστια κλίμακα της πανδημίας. Περισσότερα από 245 εκατομμύρια κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Κι ακόμα και τώρα – καθώς φτάνουμε σε δυο «γεμάτα» χρόνια που ζούμε με τον κορονοϊό – ο (ίδιος ο) ιός και οι τρόποι να τον αντιμετωπίσουμε αποτελούν ακόμα κάτι σχετικά νέο στον ιατρικό κόσμο, κι έτσι οι ερευνητές μαθαίνουν καθώς προχωράμε.

Ωστόσο, ο όγκος των πληροφοριών για την Covid -19 είναι ιλιγγιώδης. Είναι δύσκολο να παρακολουθούμε τι είναι γνωστό, τι είναι μύθος και ποιες οδηγίες πρέπει να ακολουθήσουμε. Γι′ αυτό η HuffPost συγκέντρωσε πέντε από τα πιο σημαντικά νέα πράγματα που μάθαμε για τον κορονοϊό τον Οκτώβριο.

 1. Είναι ΟΚ να αναμείξουμε την αναμνηστική δόση (με τις προηγούμενες)
  Τον Σεπτέμβριο, οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές υγείας ενέκριναν αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων Moderna και Johnson & Johnson για ορισμένους Αμερικανούς, διευρύνοντας σημαντικά το ποιος είναι κατάλληλος για άλλη μια δόση.

Άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και ενήλικες 18 ετών και άνω που ζουν σε περιβάλλον μακροχρόνιας περίθαλψης, έχουν ορισμένες υποκείμενες παθήσεις ή εργάζονται σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου, πληρούν τις προϋποθέσεις για αναμνηστική δόση των εμβολίων mRNA, εάν έχουν παρέλθει έξι μήνες ή περισσότερο από τη δεύτερη βολή τους. Και όποιος είναι 18 ετών και άνω που έλαβε εμβόλιο Johnson & Johnson δικαιούται αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά τον αρχικό του εμβολιασμό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και την Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων.

Μετά από μήνες παρότρυνσης των ανθρώπων να παραμείνουν με το ίδιο εμβόλιο που έλαβαν αρχικά, οι υγειονομικοί λένε τώρα ότι είναι εντάξει να γίνει η αναμνηστική δόση με οποιοδήποτε από τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια.

Υπάρχουν ορισμένα δεδομένα από την Ευρώπη (η οποία έχει διαφορετικά εμβόλια για τον COVID από τις Ηνωμένες Πολιτείες) που υποδηλώνουν ότι τα άτομα που αλλάζουν εμβόλια παράγουν ισχυρότερη απόκριση αντισωμάτων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα αντισώματα δεν λένε την πλήρη ιστορία όσον αφορά την ανοσία. Τα ανοσοκύτταρα όπως τα Τ-κύτταρα, τα οποία είναι πολύ πιο δύσκολο να μετρηθούν, παίζουν επίσης κάποιο ρόλο.

Προς το παρόν, απλά δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για τη μίξη και την αντιστοίχιση στις Η.Π.Α.

«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μια προτίμηση για τον τύπο εμβολίου που έλαβαν αρχικά και άλλοι μπορεί να προτιμούν να λάβουν διαφορετικό αναμνηστικό», λένε τα Κέντρα Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Η επιλογή εξαρτάται από εμάς (ίσως με κάποια συμβολή από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης).

 1. Οι σύμβουλοι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Τροφίμων αναφέρουν ότι τα παιδιά 5 – 11 είναι επιλέξιμα για το εμβόλιο Pfizer
  Τα μικρότερα παιδιά είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να είναι επιλέξιμα για εμβολιασμό, αφού μια συμβουλευτική επιτροπή της της Αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Τροφίμων ( FDA) συνέστησε στην υπηρεσία να εγκρίνει το εμβόλιο Pfizer για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Οι σύμβουλοι ανέλυσαν και συζήτησαν δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές της Pfizer σε μικρότερα παιδιά, δείχνοντας ότι το εμβόλιο είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 90,7% στην πρόληψη της συμπτωματικής COVID. Την Παρασκευή, ο FDA ενέκρινε επίσημα το εμβόλιο για επείγουσα χρήση σε παιδιά. Το CDC θα σταθμίσει (τα δεδομένα) στη συνέχεια και αναμένεται ότι τα παιδιά θα μπορούν να αρχίσουν να κάνουν εμβόλια τις επόμενες ημέρες.

Εάν εγκριθεί, τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας θα λάβουν δύο (σημαντικά μικρότερες) δόσεις του εμβολίου για τhν COVID. Το εμβόλιο έχει επίσης μια ελαφρώς διαφορετική σύνθεση που θα μπορούσε να καταστήσει ευκολότερη την αποθήκευση στα γραφεία των παιδιάτρων, κάτι που οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα είναι ένας σημαντικός τόπος διανομής για οικογένειες.

 1. Εάν έχουμε διαταραχές διάθεσης, πληρούμε τις προϋποθέσεις για αναμνηστικό
  Τον Οκτώβριο, το CDC διεύρυνε αθόρυβα τον κατάλογο των καταστάσεων υγείας που πληρούν τις προϋποθέσεις για μια αναμνηστική δόση των εμβολίων Moderna ή Pfizer (όλοι όσοι έλαβαν Johnson & Johnson δικαιούνται μετά από δύο μήνες). Η λίστα περιλαμβάνει πλέον τη σχιζοφρένεια και ορισμένες διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

Η προσθήκη αντικατοπτρίζει εντυπωσιακά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια έχουν τον δεύτερο υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από COVID – δεύτερο μόνο μετά την τρίτη ηλικία – για λόγους που παραμένουν ασαφείς (αν και υπάρχουν ορισμένες θεωρίες). Και τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν με COVID.

Οι υποστηρικτές (των ζητημάτων) ψυχικής υγείας πίεζαν από καιρό για την αλλαγή και επικρότησαν το CDC που αναγνώρισε ότι η ψυχική υγεία μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα τουλάχιστον όσο και οι σωματικές υποκείμενες παθήσεις.

«Αυτή η ενέργεια έχει τη δυνατότητα να σώσει πολλές ζωές», δήλωσε στην HuffPost η Λϊσα Ντέιλεϊ, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Υποστήριξης Θεραπείας.

 1. Η θολούρα εγκεφάλου από την COVID μπορεί να διαρκέσει μήνες
  Οι ερευνητές συνεχίζουν να μαθαίνουν περισσότερα για τις λεγόμενες μετα-COVID καταστάσεις που επηρεάζουν τους ανθρώπους τουλάχιστον ένα μήνα μετά την πρώτη μόλυνση από τον ιό. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα δείχνει πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η διανοητική επίπτωση.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, παρακολούθησε 740 ασθενείς με COVID των οποίων η μέση ηλικία ήταν 49 ετών. Αρκετούς μήνες μετά την αρχική τους μόλυνση, πολλοί συμμετέχοντες στην μελέτη εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εγκεφαλικής «ομίχλης». Για παράδειγμα, το 18% των συμμετεχόντων στη μελέτη εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει προβλήματα με την ταχύτητα επεξεργασίας (βασικά, πόσο γρήγορα μπορούσαν να λάβουν νέες πληροφορίες), ενώ το 16% πάλευε με την εκτελεστική λειτουργία (βασικά, τον αυτοέλεγχο). Περίπου το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων πάλευαν με την μνήμη και την ανάκληση.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι τα ευρήματα εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της μακροχρόνιας θεραπείας της COVID-19 και επεσήμαναν τη συνεχιζόμενη ανάγκη για νέα έρευνα που αποκαλύπτει όλους τους τρόπους με τους οποίους ο ιός μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους μήνες αργότερα.

 1. Το τεστ αναπνοής μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση της Covid-19
  Η λήψη ενός τεστ COVID συνήθως απαιτεί ρινικό στυλεό, είτε πρόκειται για ταχεία εξέταση αντιγόνου είτε για το «χρυσό πρότυπο» PCR.

Ωστόσο, οι ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο δημοσίευσαν ευρήματα τον Οκτώβριο που δείχνουν ότι ένα τεστ αναπνοής (σ.σ. Breathalyzer: μακράν η πιο κοινή χρήση αυτού του όρου σχετίζεται με το νόμιμο τεστ αναπνοής για να προσδιοριστεί εάν ένα άτομο οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον γρήγορο έλεγχο ασθενών για COVID-19 – και είναι εξαιρετικά ακριβές, λένε.

https://www.huffingtonpost.gr/

Copy link
Powered by Social Snap