220224215316_HUGS-2-1280x719-1
Εκτύπωση άρθρου


Ξέρετε πόσο πρέπει να διαρκεί μια αγκαλιά για να είναι πράγματι ευεργετική; Την απάντηση σε αυτο το ερώτημα καθώς και σε άλλα τρεις καίριες απορίες μας για τις αγκαλιές δίνει η επιστήμη
Καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, των lockdowns και των περιορισμών, ένα από τα πράγματα που αρκετοί άνθρωποι έχασαν ήταν η στενή επαφή και η αγκαλιά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτή η παράμετρος αύξησε το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τις θετικές επιδράσεις μίας αγκαλιάς στην ψυχολογία και αρκετές μελέτες δημοσίευσαν τα τελευταία χρόνια νέα δεδομένα και στοιχεία για τα οφέλη της αγκαλιάς. Ιδού τέσσερα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που εντόπισε η επιστήμη για τις αγκαλιές.

Η αγκαλιά είτε στον εαυτό μας είτε στους άλλους μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Goethe της Γερμανίας εξέτασε κατά πόσο η αγκαλιά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες στον άνθρωπο που τη δέχεται αλλά ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό. Για το λόγο αυτό οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα του στρες 159 εθελοντών, μέσα από τη μέθοδο της εικονικής συνέντευξης για δουλειά στην οποία θα έπρεπε να απαντήσουν ερωτήματα που τους ετέθησαν. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης δείγμα από το σάλιο των συμμετεχόντων για να μετρηθεί η ορμόνη της κορτιζόλης την ίδια ώρα που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη περιελάμβανε 20 δευτερόλεπτα αγκαλιάς από τους βοηθούς των επιστημόνων, η δεύτερη 20 δευτερόλεπτα αγκαλιάς στον εαυτό τους και η τρίτη περιελάμβανε την κατασκευή ενός χάρτινου αεροπλάνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα πως οι εθελοντές που δέχτηκαν αγκαλιές είτε από τους βοηθούς είτε από τον εαυτό τους είχαν μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης γεγονός που σημαίνει πως οι αγκαλιές μειώνουν τις αρνητικές συνέπειες τους στρες.

Η διάρκεια της αγκαλιάς είναι σημαντική για τη διάθεση

Στην επίδραση της αγκαλιάς στη διάθεση επικεντρώθηκε η μελέτη της ερευνήτριας Anna L. Dueren από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου. Στην έρευνα, 45 γυναίκες αγκάλιασαν συνεργάτη της ερευνήτριας για ένα δευτερόλεπτο, πέντε δευτερόλεπτα και 10 δευτερόλεπτα, καταγράφοντας παράλληλα πώς ένιωσαν. Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα: οι αγκαλιές που διήρκησαν πέντε και δέκα δευτερόλεπτα αξιολογήθηκαν ως πιο ευχάριστες από ό,τι αυτή του ενός δευτερολέπτου. Άρα, η βέλτιστη αγκαλιά θα πρέπει να διαρκεί το λιγότερο πέντε δευτερόλεπτα.

Οι αγκαλιές και η υγεία σχετίζονται στους ηλικιωμένους

Μία πρόσφατη μελέτη της Tia Rogers-Jarrell από τη Σχολή κινησιολογίας και επιστήμης της υγείας στον Καναδά, ερεύνησε τις θετικές επιπτώσεις της αγκαλιάς στους ηλικιωμένους. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 20.000 ηλικιωμένους 65 ετών και βρήκαν πως οι ηλικιωμένοι που δήλωσαν πως είχαν λίγες, αρκετές και πολλές αγκαλιές, αισθάνονταν πιο υγιείς σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν την ευκαιρία της αγκαλιάς ποτέ.

Η αγκαλιά είναι ζήτημα πολιτισμού

Μία πρόσφατη διεθνής μελέτη με επικεφαλής την Agnieszka Sorokowska από το Πανεπιστήμιο της Πολωνίας, ερεύνησαν ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εκδήλωση του συναισθήματος μέσα από το φιλί ή την αγκαλιά. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 14.000 πολίτες από 45 χώρες. Διαπίστωσαν πως υπήρξαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών, με τους ανθρώπους σε λιγότερο συντηρητικές και λιγότερο θρησκευόμενες χώρες να εκδηλώνουν περισσότερο το συναισθηματικό άγγιγμα. Επίσης, οι άνθρωποι από σε χώρες με πιο ζεστό κλίμα έδειξαν περισσότερη συναισθηματική επαφή. Από την άλλη, οι νεότεροι ηλικιακά εκδηλώνονται περισσότερο από τους μεγαλύτερους, ενώ οι γυναίκες αγκάλιαζαν και φιλούσαν τους συντρόφους τους πιο συχνά.

https://www.ygeiamou.gr/

Copy link
Powered by Social Snap