Εκτύπωση άρθρου

Πόσο ζει ο κορωνοϊός στις επιφάνειες;

Τα τελευταία δεδομένα

Ένα από τα ερωτήματα που μας απασχολούν σχετικά με τη μετάδοση του κορωνοϊού είναι το διάστημα που ο ιός μπορεί να μείνει ζωντανός στις διάφορες επιφάνειες. Μια τελευταία έρευνα προσπαθεί να δώσει την απάντηση.

Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ατόμων από τα σταγονίδια που μεταφέρονται όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται αλλά και όταν κάποιος αγγίξει μολυσμένη επιφάνεια (π.χ. πόμολο, καρέκλα, πληκτρολόγιο κ.λπ. όπου μπορεί να έχουν καταλήξει σταγονίδια κάποιου με COVID-19) και ύστερα φέρει τα χέρια του στους βλεννογόνους (στόμα, μύτη, μάτια). Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να πλένουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό μετά το άγγιγμα κάθε επιφάνειας ειδικά σε κοινόχρηστους χώρους. Πόσο καιρό όμως ο ιός μπορεί να παραμένει ενεργός γύρω μας;

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH), το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) και το Πανεπιστήμιο Princeton, ο ιός μπορεί να επιβιώσει:

Στον χαλκό (νομίσματα, σκεύη κ.λπ.): έως και 4 ώρες

Στο χαρτόνι (κούτες, συσκευασίες κ.λπ.): έως 24 ώρες

Στο πλαστικό (μπολ, μπουκάλια, καθίσματα, κουμπιά ασανσέρ, πληκτρολόγιο, τηλέφωνο κ.λπ.): 2-3 ημέρες

Στο ατσάλι (ψυγεία, μαγειρικά σκεύη κ.λπ.): 2-3 ημέρες

Όσο για τις υπόλοιπες επιφάνειες, στοιχεία από διάφορες άλλες μελέτες δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει σε:

Μέταλλο (πόμολα, κοσμήματα, κουζινικά κ.λπ.): 5 μέρες

Ξύλο (έπιπλα, διακοσμητικά κ.λπ.): 4 μέρες

Αλουμίνιο (κουτιά από αναψυκτικά, αλουμινόχαρτο κ.λπ.): 2-8 ώρες

Γυαλί (ποτήρια, παράθυρα, καθρέφτες κ.λπ.): Έως 5 μέρες

Κεραμικά (πιάτα, κούπες κ.λπ.): 5 μέρες

Χαρτί: από μερικά λεπτά έως 5 μέρες

Έχει βρεθεί επίσης ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει και σε άλλες επιφάνειες όπως π.χ. πάνω σε υφάσματα. Ωστόσο, γενικά, οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα δεν μας επιτρέπουν να έχουμε ακόμα απόλυτα σαφή εικόνα. Γι’ αυτό και η πρόληψη είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η καθημερινή απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιείτε στο σπίτι και στη δουλειά με ένα καθαριστικό/απολυμαντικό προϊόν είναι απαραίτητη. Επίσης, στους κοινόχρηστους χώρους θα πρέπει να αγγίζετε τα πάντα είτε με γάντια τα οποία μετά πρέπει να πετάτε. Εναλλακτικά μπορείτε να απολυμαίνετε τα χέρια σας αμέσως μετά την επαφή με κάθε επιφάνεια. Γι’ αυτό καλό είναι να έχετε μαζί σας αντισηπτικά μαντιλάκια, υγρό κ.λπ. Και φυσικά μην ξεχνάτε το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Και φυσικά αποφεύγετε –όποτε είναι δυνατό- την επαφή με οποιαδήποτε επιφάνεια, καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε και ποτέ δε φέρνετε τα χέρια σας στο πρόσωπό σας αν πρώτα δεν τα έχετε καθαρίσει σωστά.

https://www.webmd.com/lung/how-long-covid-19-lives-on-surfaces https://www.nih.gov/news-events/news-releases/new-coronavirus-stable-hours-surface

Copy link
Powered by Social Snap