sex mesms
Εκτύπωση άρθρου

momyz. gr

Με την βοήθεια της Αλεξάνδρας Καππάτου Ψυχολόγου – Παιδοψυχολόγου

Μια νέα μόδα κατακλύζει τη χώρα μας! Μετά το chatting, τo messaging ή το twitting, το sexting είναι αυτό που παίρνει τα μυαλά των Ελλήνων. Πρόκειται για νέο είδος ερωτικής προσέγγισης μεταξύ φίλων του αντίθετου φύλου, με σκοπό τη σαρκική απόλαυση. Ο όρος «sexting» έγινε γνωστός στη Βρετανία και την Αμερική το 2005, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί ευρέως και στον υπόλοιπο κόσμο. Απτό παράδειγμα, η περίπτωση του διάσημου ζεύγους Tόνι Πάρκερ και Εύας Λονγκόρια, που χώρισε πριν από λίγες εβδομάδες. Αιτία του διαζυγίου, όπως δήλωσε η ίδια η ηθοποιός, ήταν ένα μήνυμα στο κινητό του Πάρκερ, αφού τον έπιασε στα πράσα να κάνει sexting με μια κοινή τους φίλη. Εδώ και μερικούς μήνες το φαινόμενο έχει γίνει μόδα και στη χώρα μας, αλλά οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού πίσω από το sexting ελλοχεύουν και αρκετοί κίνδυνοι. Η διαδικασία αφορά μόνο γνωστούς ή ακόμα και κολλητούς φίλους. Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται είναι απλός και γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες, αρκεί να υπάρχει διάθεση για σεξ και ένα κινητό τηλέφωνο. Στο παιχνίδι αυτό συμμετέχουν κλειστές ομάδες φίλων που φτάνουν μέχρι και είκοσι άτομα. Το sexting μπορεί να γίνει στον τόπο εργασίας μεταξύ δύο συναδέλφων ή ακόμη και ανάμεσα σε φίλους που έχουν μεγαλώσει μαζί. «Θέλω να αγγίξω το κορμί σου» γράφει στην κολλητή του φίλη ένας από τους χρήστες. Το sexting μηδενίζει τις ηθικές αναστολές. Οι φαντασιώσεις οργιάζουν και η απόλυτη ελευθερία οδηγεί στη σαρκική απόλαυση.

Τα μηνύματα είναι συνοπτικά και αναφέρουν λακωνικά την ώρα και το μέρος της συνάντησης όπου τελικά μπορεί να καταλήξουν και περισσότεροι από δύο. Οι περαιτέρω εξηγήσεις είναι περιττές και δεν χρειάζονται, αφού στην περίπτωση του sexting το συναίσθημα δε παίζει απολύτως κανέναν ρόλο. «Πρόκειται για ένα νέο είδος ερωτικής προσέγγισης, χωρίς φλερτ και περισσότερες δεσμεύσεις» εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Σεξολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Ρωμανός και προσθέτει: «Η τεχνολογία έχει εισχωρήσει και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Τόσο η έλλειψη χρόνου για να ασχοληθούμε με το αντίθετο φύλο όσο και το γεγονός ότι οι περισσότεροι αποφεύγουμε να δοθούμε συναισθηματικά οδηγούν στο κυνήγι της σαρκικής και μόνο απόλαυσης. Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας είναι τόσες πολλές που κανείς δεν θέλει περισσότερες υποχρεώσεις. Οι άνθρωποι αρκούνται πλέον στο να περνάνε καλά και αναζητούν λίγες στιγμές ηδονής». Εκτός όμως από τα ερωτικού περιεχομένου μηνύματα στο sexting οι ενδιαφερόμενοι ανταλλάσσουν επίσης και γυμνές τους φωτογραφίες για να προσελκύσουν το… αντικείμενο του πόθου τους, γεγονός που πολλές φορές δεν έχει αίσια κατάληξη, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι επίμαχες φωτογραφίες κυκλοφορούν από κινητό σε κινητό.

Επικίνδυνο για τα παιδιά

Πέρα από το γεγονός ότι πλέον άντρες και γυναίκες αποζητούν μόνο την ηδονή ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς τους, το sexting έχει διαδοθεί και σε νεαρές ηλικίες. Παιδιά δώδεκα-δεκατριών ετών αντιλαμβάνονται την ανταλλαγή τέτοιου είδους μηνυμάτων αλλά και φωτογραφιών σαν ένα είδος επικοινωνίας με τους συνομηλίκους τους, χωρίς να μπορούν να καταλάβουν ότι πρόκειται για ένα σχετικά επικίνδυνο παιχνίδι. «Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζω πολύ συχνά περιπτώσεις εφήβων που έχουν πέσει θύματα του sexting» αναφέρει η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου: «Τα παιδιά το βλέπουν σαν μια ευκαιρία να νιώσουν άνετα με τους συνομηλίκους τους και να κοινωνικοποιηθούν μακριά από τους γονείς τους. Ετσι πέφτουν στην παγίδα να εμπλακούν σε αυτό το παιχνίδι. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα κάποιες φωτογραφίες τους κυκλοφορούν από κινητό σε κινητό και πολλές φορές παραποιημένες από φωτομοντάζ». Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, τέτοιου είδους κρούσματα οδήγησαν τις αρχές στην Αμερική να θεσπίσουν νόμους περί διακίνησης πορνογραφικού υλικού μέσω κινητών τηλεφώνων, ενώ το Βρετανικό Κέντρο κατά της Παιδικής Εκμετάλλευσης προειδοποιεί πως το φαινόμενο έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. «Καλό είναι οι γονείς να βρίσκονται πάντα δίπλα στα παιδιά τους, έτσι ώστε να προλάβουν να αντιληφθούν εγκαίρως τι συμβαίνει και ενδεχομένως να το σταματήσουν πριν να είναι αργά» τονίζει η κ. Καππάτου και υπογραμμίζει: «Η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας μπορεί να αποβεί τραυματική για την ψυχή των παιδιών».

Copy link
Powered by Social Snap