Εκτύπωση άρθρου

Η Αλεξάνδρα Καππάτου Δίνει Συμβουλές Αρμονικής Συμβίωσης Στις Μεικτές Οικογένειες
Η κορυφαία ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος προτείνει 9 έξυπνα βήματα για αρμονική συμβίωση στις “νέες” οικογένειες.

    Φλώρα Κασσαβέτη

Κάποια στιγμή η ζωή μετά το διαζύγιο προχωρά. Ο έρωτας χτυπά ξανά την πόρτα σου και μπορεί εσύ και ο νέος σου σύντροφος να βρεθείτε σ’ ένα νέο σπίτι, με μια νέα οικογένεια η οποία μπορεί ν’ απαρτίζεται από τα παιδιά σας από προηγούμενους γάμους. Και σύντομα -γιατί όχι;- και το παιδί ή τα παιδιά- καρπό της νέας σας σχέσης. Το όνειρό σας; Να ζήσετε ευτυχισμένοι όλοι μαζί! Είναι άραγε εφικτό;

    Αλήθεια πόσο εύκολο είναι να δεθούν συναισθηματικά και να συμβιώσουν αρμονικά κάτω από την ίδια στέγη μέλη τα οποία δε συνδέονται αναγκαστικά με δεσμούς αίματος;

«Το σίγουρο είναι ότι, για να διασφαλισθεί η πολυπόθητη αρμονία, χρειάζεται να εξισορροπηθούν πολλές και διαφορετικές ανάγκες», εξηγεί η ψυχολόγος παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου, η οποία τονίζει ότι «το κοινό μέτωπο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη φάση της μετάβασης.

9 είναι τα βήματα που προτείνει η ίδια για αρμονική συμβίωση στη μεικτή οικογένεια.

Θέστε μαζί τα όρια

Φτιάξτε μαζί μια λίστα με κάποιους βασικούς κανόνες που θα ισχύουν στη νέα σας οικογένεια. Συζητήστε και με τα παιδιά, ώστε να καταλάβουν ποια είναι αυτά τα όρια επαναλαμβάνοντας –χωρίς φωνές-, μέχρι να συνηθίσουν και να αποδεχτούν το νέο κατεστημένο.

Δείξτε όμως και ευελιξία

Συμφωνήστε μεταξύ σας να υπάρχει σεβασμός στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού, τις ιδιαίτερες συνήθειές του, ακόμα και στο ταπεραμέντο του. Σημαντικό είναι, επίσης, να λάβετε υπόψη και τους κανόνες που ισχύουν στο σπίτι των πρώην συντρόφων, με τους οποίους ζει ή έρχεται σε επαφή το παιδί και τους οποίους δε θα πρέπει να διαγράψετε ή αμφισβητήσετε, γιατί έτσι θα προκαλέσετε σύγχυση.

Μείνετε πιστοί στο πρόγραμμα

Χρησιμοποιήστε τις βασικές ρουτίνες, όπως συγκεκριμένη ώρα ύπνου και γευμάτων, πότε και πόσο τηλεόραση βλέπει ο καθένας κλπ., για να διαμορφώσετε ένα βασικό πλαίσιο ενότητας και λειτουργικότητας. Αν ο καθένας ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς, η οικογένεια διασπάται.

Ορίστε νέες ευχάριστες συνήθειες

Εξασφαλίστε ταυτόχρονα και ευχάριστες νότες στο οικογενειακό πρόγραμμα, που θα αναμένουν τα μέλη τις οικογένειας με προσμονή και που θα σας βοηθήσουν να δεθείτε περισσότερο, π.χ. ένα βραδινό παιχνίδι με τη συμμετοχή όλων των μελών.

Διαμορφώστε σωστά το χώρο

Είναι σημαντικό οι «νέοι γονείς» να λάβετε υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού, ανάλογα με την ηλικία του, προνοώντας ώστε αυτές να ικανοποιούνται. Για παράδειγμα, όπως ένα μωρό έχει ανάγκη από ένα ήσυχο περιβάλλον για να κοιμηθεί, έτσι και ένας έφηβος έχει ανάγκη από ένα δωμάτιο που μπορεί να ακούσει τη μουσική που προτιμά ή να δεχτεί τους φίλους του, χωρίς να το ενοχλούν τα μικρότερα παιδιά.

Δείξτε σεβασμό

Δώστε και οι δύο σύντροφοι το καλό παράδειγμα, αποφεύγοντας την κριτική συμπεριφορά και απαιτώντας όλα τα μέλη –ανεξαρτήτως ηλικίας- να σέβονται το ένα το άλλο. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι σε καμία οικογένεια η ατμόσφαιρα δεν είναι πάντα ειρηνική. Γι’ αυτό καλό είναι οι προσδοκίες να μην είναι υψηλές, λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμα και ανάμεσα στα αδέρφια υπάρχουν τσακωμοί και καβγάδες και μάλιστα συχνοί.

Δώστε χρόνο

Να θυμάστε ότι από τη στιγμή που θα μείνετε όλοι μαζί χρειάζονται περίπου δύο χρόνια για να προσαρμοστούν τα παιδιά στη δομή και τις συνήθειες της νέας οικογένειας. Μη βιάζεστε, λοιπόν, να είναι όλα τέλεια από την πρώτη μέρα, όσο κι αν αυτό επιθυμείτε. Αν, όμως, γενικά στο σπίτι υπάρχουν εντάσεις, τα παιδιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και αν δεν γνωρίζετε πώς να χειριστείτε συγκεκριμένες προκλήσεις, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Χαρίστε ξεχωριστή σημασία στο κάθε παιδί

Στην προσπάθεια να «δέσει» η νέα οικογένεια, πιθανόν να περνάτε περισσότερο χρόνο όλοι μαζί ως οικογένεια. Να θυμάστε όμως ότι το κάθε παιδί έχει ανάγκη και χρόνο αποκλειστικά αφιερωμένο σε αυτό από τον γονιό του. Επίσης, μη βάζετε στόχο να αντικαταστήσετε τον βιολογικό γονιό. Γενικά, να θυμάστε ότι οι βιολογικοί γονείς πρέπει να έχουν τη θέση τους στη ζωή των παιδιών, τα οποία πρέπει να νιώθουν ότι και οι δύο βιολογικοί τους γονείς τους συνεχίζουν να παίζουν το ρόλο που έπαιζαν στη ζωή τους.

Μην ξεχνάτε τη σχέση σας

Πιθανόν στην προσπάθειά σας οι δύο σύντροφοι να βοηθήσετε τα παιδιά να προσαρμοστούν, να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στον γονικό σας ρόλο, παραμελώντας τη συντροφική σχέση. Φροντίστε με τον σύντροφό σας να διατηρείτε την επαφή μεταξύ σας ζωντανή, περνώντας κάποιο χρόνο μόνοι χωρίς τα παιδιά.

Η Αλεξάνδρα Καππάτου είναι ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, ιδρύτρια του Ψυχοδιαγνωστικού και Συμβουλευτικού κέντρου. Έχει συνεργαστεί με δεκάδες σχολεία στα πλαίσια της ψυχολογικής υποστήριξης και έχει δυναμική παρουσία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μέσα από πλούσια αρθρογραφία αλλά και πολυάριθμες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρεμβάσεις αναδεικνύοντας θέματα ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων και τις σχέσεις γονιών και παιδιών. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων συμβουλευτικής, ένα από τα οποία είναι και το «Οι γονείς χωρίζουν».

https://www.thriveglobal.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/17799

Copy link
Powered by Social Snap