Εκτύπωση άρθρου

Η παιδική ηλικία είναι κατεξοχήν συνυφασμένη με την ανεμελιά και το παιχνίδι Τα δώρα είναι σημαντικά για το παιδί γιατί  μεταφέρουν το μήνυμα της προσφοράς και αποτελούν ένδειξη γενναιοδωρίας , επιβεβαίωσης και φροντίδας. Όταν τα δώρα είναι παιχνίδια αποτελούν μέσο ψυχαγωγίας και χαράς . «Αποκτούν σημαντικό συμβολισμό και συναισθηματική αξία γιατί  δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να έλθουν πιο κοντά, στα ενδιαφέροντά του να διεισδύσουν στο κόσμο της παιδικότητας παίζοντας μαζί του.

Τέλος αποτελούν θαυμάσια ευκαιρία για να διδαχθούν την αξία της προσφοράς και ιδανικό παράδειγμα να μάθουν ότι και τα ίδια μπορεί να δώσουν χαρά στους οικείους του με απλά δωράκια που μπορεί να προσφέρουν όπως για παραδειγμα μια ζωγραφιά ,μια κατασκευή κλπ.», επισημαίνει η Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος και Συγγραφέας.

Είναι γνωστή η εικόνα του Χριστουγεννιάτικου δένδρου με τα δώρα να στολίζουν τη βάση του. Τα Χριστούγεννα, πέρα από τη θρησκευτική τους αξία έχουν συνδεθεί με την ανταλλαγή δώρων . Είναι κατεξοχήν γιορτή των παιδιών συνυφασμένη με το μύθο του Αη Βασίλη και τα δώρα που θα αποκτήσουν όχι μόνο από εκείνον αλλά και από τους γονείς τους , γιαγιάδες , παππούδες, νονούς/νονές . Όπως εξηγεί η κα Καππάτου,

«Είναι καλό τα δώρα να μην έχουν την έννοια της ποσότητας, ούτε να είναι ιδιαίτερα ακριβά.  Το καλύτερο θα είναι να  αντανακλούν σε  μία πραγματική επιθυμία του παιδιού που συνήθως πηγάζει από ανάγκη του. Θα πρέπει να προηγούνται συζητήσεις για τις επιθυμίες και τις ανάγκες του και να το μάθουμε να ιεραρχεί τις προτεραιότητές του. Τα πολλά δώρα αφ΄ενός κακομαθαίνουν το παιδί και αφ΄ετέρου δεν εκτιμώνται».

Σύντομα θα προστεθούν στο κουτί με τα παιχνίδια και δεν θα έχουν καμία αξία. Η ποσότητα απομακρύνεται από την πραγματική σημασία του δώρου που είναι η συναισθηματική εγγύτητα και η προσφορά, τονίζουν οι ειδικοί.

Είναι σημαντικό τα δώρα να συμβαδίζουν με τα ενδιαφέροντα του παιδιιού και να έχουν παιδαγωγική αξία . Η διαδικασία της επιλογής τους αποτελεί ευκαιρία για τους γονείς να τα βοηθήσουν να κατακτήσουν τα κριτήρια που    αποτελεί σημαντικό βήμα στην διαπαιδαγώγησή του.

«Οι γονείς που δίνουν πολλά δώρα στο παιδί κινητοποιούνται συνήθως από δικές τους ανάγκες ή καλύπτουν –ασυνείδητα πολλές φορές- δικά τους κενά. Είτε αισθάνονται ότι δεν έχουν δώσει πολλά στο παιδί , είτε δεν είναι κοντά του αρκετά εξ αιτίας επαγγελματικών υποχρεώσεων  ή εξ αιτίας ενός διαζυγίου , είτε αισθάνονται ότι δεν είναι τόσο «καλοί γονείς» όσο θα έπρεπε», τονίζει η κα Καππάτου η οποία εξηγεί πως το παιδί με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να κατανοήσει το αληθινό μήνυμα της πράξης της προσφοράς. Αντίθετα, πιστεύει ότι μπορεί να έχει όλα όσα ζητάει χωρίς όρια , χειρίζεται τους γονείς και εκμαιεύει την αγάπη τους μέσω των υλικών αγαθών.
Μακροπρόθεσμα , μαθαίνει να ζητάει όλο και παραπάνω υλικά αγαθά χωρίς να ικανοποιείται, έχει περισσότερες απαιτήσεις από τους άλλους και όταν δεν ικανοποιούνται να αισθάνεται δυστυχισμένο.

Το παιδί εκτιμάει τα δώρα που παίρνει όταν αφιερώνει χρόνο σε αυτά , όταν φροντίζει να μη χαλάσουν , όταν τα τοποθετεί σε θέση που γι αυτό έχει σημασία, εξηγούν οι επιστήμονες.
Ωστόσο, για να εκτιμήσει το παιδί τα δώρα που του δίνονται πρέπει να εμπεριέχουν την έννοια της κατάκτησης. Η επιθυμία η οποία υλοποιείται τον κατάλληλο χρόνο με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων.
Όπως αναφέρει η κα Καππάτου «Είναι καλό όταν δωρίζουν οι γονείς να δείχνουν και οι ίδιοι ενδιαφέρον για το δώρο που έκαναν και να αφιερώνουν χρόνο μαζί με το παιδί τους στο παιχνίδι που επέλεξαν για να τονίσουν τη συναισθηματική αξία της κίνησης που έκαναν».

Για να εκπαιδευτεί το παιδί να υπολογίζει και να σέβεται αυτό που παίρνει ως δώρο θα πρέπει να το κατευθύνουν οι γονείς με το προσωπικό τους παράδειγμα και τα μηνύματα που παίρνει τόσο από το οικογενειακό περιβάλλον όσο και από τους συνομιλήκους του.
« Να θυμάστε ότι τα  παιδιά έχουν ανάγκη από γονείς που ασχολούνται μαζί τους και όχι από τα πολλά και ακριβά δώρα», καταλήγει.

Συνέντευξη Της Κας καππάτου στην δημοσιογράφο Δ. Πασσά και στην εφημερίδα δημοκρατία στο ένθετο της Υγείας 27/12/2018

Copy link
Powered by Social Snap