Εκτύπωση άρθρου

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό που συνέβει με τον 16χρονο που έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από γέφυρα στην περιοχή της Αττικής οδού στο ύψος του Γέρακα, η Κα Καππάτου έκανε την εξής δήλωση στον Ελεύθερο τύπο:

  ΜΑΤΙΑ και αφτιά ανοιχτά να έχουν οι γονείς, που έχουν παιδιά στην εφηβεία, συμβουλεύει η Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος, κα Αλεξάνδρα Καππάτου. Η επικοινωνία με τον έφηβο είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για να αντιληφθούμε και να προλάβουμε μια πιθανή αυτοκτονική συμπεριφορά. Πρέπει να τον ακούμε, να ενισχύουμε διαρκώς  την αυτοεκτίμηση του εφήβου και να μην κρίνουμε πράξεις και σκέψεις του, αναφέρει η κ. Καππάτου στο “Ε.Τ”.

Όπως εξηγεί, μια αυτοκτονική συμπεριφορά κρύβει σίγουρα ένα σοβαρό ψυχικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να πυροδοτηθεί από “ασήμαντους” – για τους ενήλικες- λόγους, όπως μια ερωτική απογοήτευση ή κακοί βαθμοί στο σχολείο.

Βασικό σημειο της εφηβείας είναι ότι συμβαίνουν διάφορες σύνθετες διεργασίες στην προσπάθεια του εφήβου να περάσει από την φάση του παιδιού στη φάση του ενήλικα.

Πολλά παιδιά περνούν μεγάλες περιόδους θλίψης, αλλά είναι σημαντικό για τον γονέα να αντιληφθεί πότε τα σημάδια είναι ανησυχητικά.

Όταν το παιδί μας μιλά συχνά για τον θάνατο, αυτοτραματίζεται ή προσπαθεί να κάνει κακό στον εαυτό του, όταν  βιώνει παρατεταμένη θλίψη με αλλαγές στην όρεξη, αλλαγές στον ύπνο, έντονο άγχος και είναι ατημέλητος ώς προς την εμφάνιση του ή την προσωπική του υγιεινή, πρέπει να κάνουμε μια κουβέντα μαζί του να δούμε εάν κάτι τον απασχολεί και εάν χρειαστεί να απευθυνθουμε σε “ειδικό ψυχικής υγείας”.

Μάλιστα η ψυχολόγος επισημαίνει πως αυτά τα σημάδια είναι συνδυαστικά.

Copy link
Powered by Social Snap