Συνέντευξη της Αλεξάνδρας Καππάτου Ψυχολόγου – Παιδοψυχολόγου
1. Από τι ορμώμενη εμπνευστήκατε το νέο σας βιβλίο, «Παίρνω διαζύγιο, τι θα πω στο παιδί μου»;
Αφορμή αποτέλεσε η δυσκολία που έχω διαπιστώσει ότι αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς στην διαχείριση του διαζυγίου τους που, ενώ διατείνονται ότι επιθυμούν να κάνουν τους καλύτερους χειρισμούς, στην πορεία, όμως, αναδεικνύονται σοβαρά προβλήματα στη μεταξύ τους επικοινωνία με αποτέλεσμα άθελά τους να επιβαρύνουν το ψυχισμό των παιδιών τους.
2. Ο γονέας που θα πάρει στα χέρια του το συγκεκριμένο βιβλίο, σε ποιους τομείς θα βοηθηθεί;
Το βιβλίο αυτό περιέχει όλες τις βασικές πληροφορίες που είναι απαραίτητες σε κάθε γονιό που αποφασίζει να χωρίσει ή έχει χωρίσει. Περιέχει θέματα που αφορούν την ανακοίνωση του διαζυγίου, τις αντιδράσεις των παιδιών , την επικοινωνία του παιδιού με το γονιό ο οποίος απουσιάζει από το σπίτι, τη στάση του παππού και της γιαγιάς. Αναφέρονται, εξάλλου, διάφορα προβλήματα της μονογονεικής οικογένειας και προτείνονται τρόποι διαχείρισης. Επίσης, υπάρχει αναφορά στη διαχείριση του νέου συντρόφου, στο δεύτερο γάμο, καθώς και στην απόκτηση άλλου παιδιού. Να σημειώσω, βέβαια, ότι κανένα βιβλίο δεν επιλύει προβλήματα ούτε υποκαθιστά την επίσκεψη σε ειδικό.
3. Από την πολύχρονη εμπειρία σας, πως αντιδρούν γονείς και παιδιά στην προοπτική ενός διαζυγίου; Ποια είναι η συνήθης ψυχολογία τους;
Οι γονείς αισθάνονται θυμό , άγχος και θλίψη και η εχθρότητα μεταξύ τους κερδίζει έδαφος. . Για τα παιδιά, ο μόνος σταθερός κόσμος που έχουν γνωρίσει στη ζωή τους είναι η οικογένειά τους. Δεν έχουν τον έλεγχο της κατάστασης και δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει ή τι θα συμβεί από δω και πέρα . Κατακλύζονται από πληθώρα συναισθημάτων, όπως άγχος, θλίψη, φόβο εγκατάλειψης, θυμό , ενοχές, που αυτές εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους.
4. Για ποιους λόγους σας επισκέπτονται συχνότερα και ζητούν την συμβουλή σας;
Μου ζητούν βοήθεια γονείς που έχουν αποφασίσει να χωρίσουν, σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του διαζυγίου τους , τι θα πουν στα παιδιά ,πως θα το πούν, πως θα τα αντιμετωπίσουν ,τι αντιδράσεις θα περιμένουν, αν θα πρέπει να μετακομίσουν σε άλλο σπίτι καθώς και για την επικοινωνία με το γονιό που θα απουσιάσει από το σπίτι. Επίσης όταν έχουν σοβαρές συγκρούσεις ή βρίσκονται σε δικαστική αντιδικία, καθώς και όταν διαπιστώνουν ότι τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν προβλήματα στη συμπεριφορά τους που ίσως είναι αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης του διαζυγίου τους κλπ.
Τι θα θέλατε να συμβουλεύσετε τους γονείς;
Θα πρότεινα στους γονείς να προτάξουν το συμφέρον των παιδιών τους , να λάβουν υπόψη τους ότι ανεξάρτητα από τα προσωπικά τους συναισθήματα προς τον /την πρώην σύντροφό τους πάντα θα τους ενώνουν τα παιδιά τους και θα είναι συνυπεύθυνοι για την ψυχική ισορροπία τους. Να διατηρήσουν καλή σχέση μεταξύ τους , ο γονιός που απουσιάζει από το σπίτι να έχει συχνή και ουσιαστική επαφή με τα παιδιά του και να είναι συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις , ενώ ο άλλος γονιός να διευκολύνει την επικοινωνία, και να μην διαβάλλει ο ένας τον άλλον έμμεσα ή άμεσα .
Hello Τεύχος 288