61ad476b26000069633cfd7c
Εκτύπωση άρθρου


Η Covid-19 γίνεται ενδημική, καθιστώντας τα εμβόλια πιθανά στο μέλλον, αλλά όχι για πάντα.

Habiba Katsha

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει παραγγείλει 114 εκατομμύρια νέες δόσεις του εμβολίου για την Covid να παραδοθούν το 2022 και το 2023. Αυτό σημαίνει 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Moderna και 54 εκατομμύρια Pfizer/BioNTech. Αυτά τα εμβόλια δεν αποτελούν μέρος του προγράμματος αναμνηστικού εμβολιασμού, αλλά (προορίζονται) για πιθανούς γύρους εμβολίων τον χειμώνα του 2022 και μετά

Αυτό αφού ο επικεφαλής της Pfizer πρότεινε ότι τα εμβόλια για την Covid θα χρειαστούν στο μέλλον. «Με βάση όλα όσα έχω δει μέχρι στιγμής, θα έλεγα ότι είναι πιθανό να χρειαστούν ετήσιοι εμβολιασμοί για να διατηρηθεί ένα πολύ ισχυρό και πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας», δήλωσε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, δρ Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο δρ Μπουρλά συνέχισε λέγοντας ότι χωρίς εμβόλια «η θεμελιώδης δομή της κοινωνίας μας θα απειλούνταν».

Και τα δύο εμβόλια που έχουν παραγγελθεί, το Moderna και το Pfizer, είναι εμβόλια mRNA, τα οποία διδάσκουν στα κύτταρά μας πώς να παράγουν πρωτεΐνη που ενεργοποιεί μια ανοσολογική απόκριση μέσα στο σώμα μας. Αυτή η ανοσολογική απόκριση δημιουργεί στη συνέχεια αντισώματα που μας προστατεύουν από το να μολυνθούμε εάν κολλήσουμε τον πραγματικό ιό.

Μετά από δοκιμές μετά την μελέτη CovBoost, η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης συνέστησε μόνο τα εμβόλια Pfizer και Moderna για αναμνηστικά εμβόλια και είναι πιθανό αυτό να ισχύει και για τα ετήσια εμβόλια.

Λοιπόν, θα χρειαζόμαστε εμβόλιο ετησίως;
Ο δρ Ντέιβιντ Μάθιους, αναγνώστης ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, περιγράφει την εκ των προτέρων παραγγελία εμβολίων της κυβέρνησης ως εύλογη προφύλαξη.

«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες αυτή τη στιγμή, επομένως πιστεύω ότι είναι συνετό να προπαραγγείλουμε τώρα για τον επόμενο χειμώνα», λέει, ειδικά υπό το φως της (εμφάνισης της) νέας παραλλαγής Ομικρον.

«Μπορεί να υπάρξει μια παραλλαγή που θα έχει ιδιότητες τις οποίες δεν θα μπορούμε να προβλέψουμε», προσθέτει ο δρ Μάθιους. «Κατά τη γνώμη μου, η πιθανότητα εμφάνισης μιας παραλλαγής του ιού που καθιστά εντελώς άχρηστα τα εμβόλιά μας και αρχίζει να επαναφέρει τους ανθρώπους στο νοσοκομείο σε μεγάλους αριθμούς είναι απίθανη, αλλά όχι αδύνατη».

Είναι καλύτερα για την κυβέρνηση να δώσει εκ των προτέρων εντολές που μπορούν να ακυρωθούν, λέει, και μετά να μην τις έχουμε όταν δεν είναι απαραίτητες. Ωστόσο, ο δρ Μάθιους δεν είναι πεπεισμένος ότι ένα ετήσιο εμβόλιο θα είναι απαραίτητο.


«Μακροπρόθεσμα, υπάρχει μια λογική πιθανότητα να μην χρειαζόμαστε εμβόλια κάθε χρόνο», λέει στην HuffPost UK. «Τα πρώτα δύο χρόνια, θα μπορούσαμε, αλλά υποψιάζομαι με τον καιρό, η ανάγκη να εξαφανιστεί. Ή μπορεί να είναι μόνο εκείνοι που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι οι οποίοι θα χρειάζονται το εμβόλιο».

Ο δρ Μάθιους εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό. «Πιστεύω ότι υπάρχει εύλογη πιθανότητα ότι αυτό που θα δούμε να συμβεί τον επόμενο χρόνο είναι ότι όλοι θα κολλήσουν τον ιό και όλοι όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό θα έχουν μια νέα ”ανάμνηση” αυτής της μόλυνσης. Αυτό σημαίνει ότι όταν συναντήσουν τον ιό, αν και ο ιός θα είναι αλλιώτικος, δεν θα είναι εντελώς διαφορετικός και θα έχουν κάποια ανοσολογική μνήμη από την προηγούμενη έκθεσή τους ή από το εμβόλιο ή και τα δύο (που έλαβαν)».

Έτσι, ναι, οι άνθρωποι θα κολλήσουν Covid-19 κι ακόμη θα μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους, αλλά είναι πιθανό να αποφύγουν τη νοσηλεία. «Αν καταφέρουμε να το φτάσουμε στο σημείο όπου η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων αποφεύγει να καταλήξει στο νοσοκομείο, τότε θα φτάσουμε στο σημείο που (η Covid -19) θα γίνει σαν τους άλλους ιούς του κοινού κρυολογήματος», λέει…

https://www.huffingtonpost.gr/

Copy link
Powered by Social Snap