Εκτύπωση άρθρου

 

Εφηβική Ακαταστασία: Γιατί Πρέπει Να Την Αποδεχτείς
Πώς να βοηθήσεις διακριτικά τον έφηβό σου να αγαπήσει την τάξη.

    Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας

Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:
– Ποια συμφωνία πρέπει να κάνετε.
– Γιατί αξίζει να κάνεις μία ανανέωση στο δωμάτιό του.

Η εφηβική ακαταστασία είναι αλήθεια πως είναι εκνευριστική. Δεν ενοχλεί μόνο τους γονείς. Ενοχλεί κατά βάθος ακόμα και τους ίδιους τους εφήβους. Εντούτοις πίσω από αυτή κρύβεται μια φυσιολογική και βαθύτερη αταξία που παρατηρείται σε όλα τα παιδιά εφηβικής ηλικίας. Καθώς το παιδί δηλαδή απομακρύνεται από την παιδική ηλικία, αυξάνουν οι ικανότητές του, αλλά παράλληλα αναδιοργανώνεται. Η τάξη όμως δεν θα έρθει με την εντολή «συμμαζέψου», αλλά με τη συστηματική επεξεργασία από τον έφηβο αυτών που αλλάζουν και με τη σωστή τοποθέτησή τους σε νέα θέση.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό απαιτεί χρόνο, ηρεμία και καλή πρόθεση.

Το αγόρι ή το κορίτσι σας δεν έχει τρόπο να αντισταθεί σε αυτό το χάος. Για να το αντιμετωπίσει, πρέπει πρώτα να το αποδεχτεί και να συμβιώσει με αυτό. Όταν για ένα διάστημα ο έφηβος συμβιώσει ειρηνικά με το προσωπικό του χάος, θα μπορέσει να τακτοποιήσει πάλι τα πράγματα μέσα του. Και καθώς αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεται, θα δείξει ενδιαφέρον να τακτοποιήσει και το δωμάτιο.

Tι σας προτείνω

Μερικές από τις συμβουλές που προτείνω και στο βιβλίο μου “Παιδιά στην εφηβεία γονείς σε κρίση”.

-Δεχθείτε την ακαταστασία του παιδιού στο δωμάτιό του και περιοριστείτε για ένα διάστημα σε συμφωνίες που αφορούν στους κοινόχρηστους χώρους. Όταν το παιδί αισθάνεται ελεύθερο στον δικό του χώρο, δεν θα νιώθει να «πνίγεται» από την απόλυτη τάξη. Η τακτοποιημένη κατάσταση γύρω του δεν θα έρχεται διαρκώς σε σύγκρουση με την εσωτερική αταξία του. Το δωμάτιό του εξάλλου είναι ο προσωπικός του χώρος και πρέπει να αισθάνεται ότι τον ελέγχει.

-Έχει μεγάλη σημασία να μην αποδιοργανωθεί η ζωή της υπόλοιπης οικογένειας λόγω της ακαταστασία του παιδιού. Φροντίστε επομένως να είναι οι υπόλοιποι χώροι του σπιτιού τακτοποιημένοι και να αποτελείται ένα καλό για εκείνο παράδειγμα.

-Όταν το δωμάτιό του είναι ακατάστατο, ρωτήστε το τι προτείνει εκείνο. Συνήθως, τα παιδιά φιλοτιμούνται και δέχονται να κάνουν μια μικρή προσπάθεια έστω μια φορά στις 7-10 μέρες για να βοηθήσουν στην καθαριότητα.

-Ζητήστε του να κάνει μια λίστα με τις υποχρεώσεις που κατά τη γνώμη του έχετε εσείς οι γονείς και να επιλέξει κάποιες που να μπορεί να αναλάβει εκείνο. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται μεταξύ άλλων και την υπευθυνότητά σου.

-Συχνά μία ανανέωση στη διακόσμηση του δωματίου ή ένα φρεσκάρισμα του τοίχου με ένα νέο χρώμα που του αρέσει μπορεί να φέρει την πολυπόθητη αλλαγή. Φροντίστε όχι μόνο να το προτείνετε στο παιδί, αλλά και να το παροτρύνετε να συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα. Αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος να το βοηθήσετε να οργανώσει καλύτερα το δωμάτιό του και να πετάξει όλα όσα δε χρειάζεται. Έτσι πιθανόν να εξασφαλίσετε πιο φιλικές συνθήκες για να επικρατήσει η τάξη έτσι τουλάχιστον για λίγο καιρό ή και περισσότερο.

Με λίγη, πάντως, κατανόηση και ευγενική παρότρυνση το πιθανότερο είναι ότι το εφηβάκι σας θα ξεπεράσει κάποια στιγμή το στάδιο αυτό της ακαταστασίας. Φυσικά δεν αποκλείεται να μείνει και εφ’ όρου ζωής ακατάστατο. Να εξελιχθεί σε έναν ακατάστατο ενήλικο. Και εδώ είναι το σημείο που χρειάζεται να αποδεχτείτε ως γονείς και όχι μόνο ότι κάθε άνθρωπος έχει τις διαφορές του.

 

https://www.thriveglobal.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/50060

Copy link
Powered by Social Snap