Εκτύπωση άρθρου

Πώς και γιατί οι φίλοι εξαφανίζονται μετά το διαζύγιο.

   Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας

Κάθε άντρας και γυναίκα πριν παντρευτεί έχει τουλάχιστον έναν-δύο καλούς φίλους και πέντε-έξι άτομα που απολαμβάνει τη συντροφιά τους, χωρίς απαραίτητα να είναι τόσο στενά δεμένος μαζί τους. Μετά το γάμο χάνονται αρκετά από αυτά τα πρόσωπα, γιατί δεν ταιριάζουν είτε στο προφίλ του ή της συζύγου, είτε γενικά στις οικογενειακές δραστηριότητες που πλέον πρωταγωνιστούν.

Στη θέση τους δημιουργούνται, συνήθως, νέες σχέσεις με άτομα που τους ενώνουν κοινά ενδιαφέροντα και από το παρελθόν συνήθως διασώζεται μόνον ένας καρδιακός φίλος ή φίλη και από τις υπόλοιπες προσωπικές σχέσεις συνήθως οι καθαρά επαγγελματικές.
Τι γίνεται όμως μετά το διαζύγιο;

Όταν το ζευγάρι χωρίζει, τα άτομα με τα οποία συγχρωτίζονταν και οι δύο μαζί δεν μπορούν να διχοτομηθούν ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες δύο πλέον οικογενειών, της μονογονεϊκής και εκείνου που αναχωρεί. Δεν διατίθεται ούτε χρόνος αλλά ούτε και ψυχικές δυνάμεις για να καλυφθούν φιλίες με δύο διαφορετικά άτομα που θα πρέπει να συναντώνται χωριστά. Είναι πασιφανές, εξάλλου, ότι αντιμετωπίζουν ένα ουσιαστικό πρόβλημα: αν διατηρήσουν τη σχέση τους και με τους δύο χωρισμένους, ενδεχομένως θα λογοκρίνονται συχνά και θα υποχρεώνονται να κρατούν ισορροπίες που δεν τους αφορούν άμεσα.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Κάποιοι από τους φίλους τελικά θα επιλέξουν να κρατήσουν τη φιλία περισσότερο με εκείνον ή εκείνη που τους ευχαριστεί περισσότερο ως συναναστροφή, ενώ άλλοι θα επιλέξουν να αποστασιοποιηθούν και από τους δύο.

Πολλές φορές, όμως, οι φίλοι απομακρύνονται άθελά τους, επειδή ο φίλος ή η φίλη που έχει χωρίσει δεν έχει πλέον διαθέσιμο χρόνο ή διάθεση να διασκεδάσει.

Άλλοτε πάλι χάνονται τα κοινά σημεία ουσιαστικής επαφής. Οι φίλοι συχνά κουράζονται από τις συνεχείς αναφορές στο διαζύγιο και στα προβλήματα που ανακύπτουν από αυτό.

Επίσης παρατηρείται ότι οι οικογενειακοί φίλοι που δεν έχουν βιώσει ποτέ τη διαδικασία του διαζυγίου νιώθουν αμήχανα με την απομυθοποίηση του γάμου και του «εμείς».

Αντιλαμβάνονται, λοιπόν, κατά βάθος τους διαζευγμένους ως απειλή και για τον δικό τους γάμο, δηλαδή ως κακή συναναστροφή που μπορεί να συμπαρασύρει και τους ίδιους στον χωρισμό.

Τέλος, πολλοί επιλέγουν οριστικά «στρατόπεδο» με κριτήριο τα κοινωνικά τους συμφέροντα. Σε γενικές γραμμές, αν και μερικές κοινωνικές σχέσεις μοιραία θα διαλυθούν, οι διαζευγμένοι καλό είναι να προσπαθήσουν να περισώσουν αυτές που ίσως τους καλύπτουν περισσότερο.

    Κάποιοι φίλοι τελικά θα επιλέξουν να κρατήσουν τη φιλία περισσότερο με εκείνον που τους ευχαριστεί περισσότερο ως συναναστροφή, ενώ άλλοι θα επιλέξουν να αποστασιοποιηθούν και από τους δύο.

Πώς να κρατήσεις τους φίλους σου κοντά σου μετά το διαζύγιο

-Καλό είναι να μην κατηγορείς τον ή την πρώην σύζυγο στους κοινούς σας φίλους, γιατί τους αναγκάζεις έμμεσα να πάρουν θέση σε ένα ζήτημα που δεν τους αφορά και στο οποίο δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν μαζί σας.

-Μπορείς να λες όλα τα παράπονά σου μόνο σε συγγενικά πρόσωπα ή σε καρδιακούς φίλους με τους οποίους έχεις τη σχετική άνεση και τη βεβαιότητα ότι δεν δυσανασχετούν και δεν θα φέρουν σε δύσκολη θέση οι εξομολογήσεις σου.

-Αν εσύ δεν εμπλέκεις τους φίλους στην οικογενειακή σου διαμάχη αλλά το κάνει ο ή η πρώην σύζυγος, θα πρέπει να διατηρήσεις μια πιο ώριμη στάση.

-Βρες δραστηριότητες που να μπορείς να μοιραστείς με τους φίλους που σου έχουν απομείνει.

-Ξεκαθάρισε με διακριτικότητα στους κοινούς φίλους που είναι παντρεμένοι με παιδιά ότι το διαζύγιό σου δεν αλλάζει την άποψή σου για τον γάμο.

-Καλό είναι να μην κατηγορείς τον ή την πρώην σύζυγο στους κοινούς σας φίλους, γιατί τους αναγκάζεις έμμεσα να πάρουν θέση σε ένα ζήτημα που δεν τους αφορά και στο οποίο δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν μαζί σας.

-Τέλος αν σκέφτεσαι να μετακομίσεις, συνυπολόγισε μέσα στους πολυάριθμους παράγοντες που θα επηρεάσουν την επιλογή σου και την απόσταση από αγαπημένους φίλους ή συγγενείς.
Και να θυμάσαι

Γενικά, μετά από ένα διαζύγιο η πρώτη σου προτεραιότητα είναι να αφιερωθείς στην ατομική ψυχική ισορροπία σου και στα παιδιά σου. Όσο για τις φιλικές σχέσεις διαβάζοντας τα παραπάνω θα καταλάβεις, αλλά και θα το διαπιστώσεις και στην πράξη, ότι μερικές από αυτές δεν είναι στο χέρι σου να διασωθούν.

Σε περίπτωση πάντως που μια φιλική σχέση προκαλεί περισσότερα προβλήματα, τότε μάλλον δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις να την περισώσεις. Εξήγησε στους κοινούς φίλους ότι τους εκτιμάς και τους αγαπάς, αλλά ξεκαθάρισε ότι η τάση τους να αναμειγνύονται ενεργά προκαλεί σοβαρά προβλήματα και θα προτιμούσατε να επικοινωνήσεις πάλι μαζί τους όταν καταλαγιάσει η τρικυμία του διαζυγίου σου.

Περισσότερες συμβουλές για τη ζωή των γονιών και των παιδιών μετά το διαζύγιο μπορεί να βρεις στο βιβλίο μου “Οι Γονείς Χωρίζουν” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

https://www.thriveglobal.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/49645

Copy link
Powered by Social Snap