220303082334_maska_int-1
Εκτύπωση άρθρου


Παναγιώτα Καρλατήρα
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν λίγο περισσότερες από 30

Σπάνια η επαναλοίμωξη μετά την Omicron: Τα στοιχεία που οδήγησαν στο «πέταγμα» της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους
Ένα ακόμη βήμα προς την κανονικότητα θα κάνουν από μεθαύριο, Σάββατο 5 Μαρτίου, οι εμβολιασμενοι πολίτες στη χώρα μας, μετά την απόφαση που ελήφθη χθες από επιστήμονες και κυβέρνηση για την κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους εφόσον δεν υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός.

Οι θετικοί επιδημιολογικοι δείκτες που διαμορφώθηκαν για μια ακόμη εβδομάδα στη χώρα μας οδήγησαν στην άρση του συγκεκριμένου περιοριστικού μέτρου της μάσκας με τη σύμφωνη γνώμη Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και υπουργείου Υγείας. Παραμένει ωστόσο η ισχυρή σύσταση των ειδικών για χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό από ευάλωτα άτομα και ανεμβολίαστους, ομάδες που κινδυνεύουν από σοβαρή COVID-19 σε περίπτωση μόλυνσης από κορωνοιο.

Την άμεση αποδοχή της εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων από την κυβέρνηση εξέφρασε με δήλωσή του ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέροντας:

«Στη συνεδρίαση της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη εισηγήθηκε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παραμένει όμως ως ισχυρή σύσταση η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα. Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινίσουν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 05.03.2022».

Τα στοιχεία που έφεραν την άρση του μέτρου

Παρότι η μάσκα είχε απασχολήσει σε δύο συνεδριάσεις τα μέλη της Επιτροπής και είχε γίνει σαφές ότι το μέτρο οδεύει προς άρση, η εισήγηση για κατάργηση της μασκας πριν από την Καθαρά Δευτέρα μάλλον αιφνιδίασε ευχάριστα. Κι αυτό διότι οι ειδικοί το περασμένο διάστημα έθεταν το εορταστικό τριήμερο με το οποίο κλείνει το Τριώδιο ως ορόσημο για τη μάσκα. Εκφράζονταν φόβοι για εορταστικές αποκριάτικου χαρακτήρα συναντήσεις και εκδηλώσεις από ομάδες πολιτών που συμμετέχοντας χωρίς τη μάσκα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν πολλά κρούσματα.

Ωστόσο, οι ειδικοί σταθμισαν τη μεγάλη υποχώρηση της επιδημίας όπως και το γεγονός ότι επισήμως δεν διοργανώνεται αποκριάτικη εκδήλωση σε κανέναν χώρο και συνεπώς περιορίζεται σημαντικά το ενδεχόμενο μετάδοσης στις ομάδες πληθυσμού που θα συμμετέχουν. Είναι ενδεικτικό πως ο δείκτης μετάδοσης της νόσου, το γνωστό Rt, κυμαίνεται πλέον στο 0.93 από 0.97 με διακυμάνσεις ανά περιοχή από 0.82 – 1.01 όπως αναγράφει το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ.

Η χθεσινή ημέρα είναι ένα ορόσημο στην πορεία της επιδημίας στη χώρα μας. Έπειτα από τέσσερις σκληρούς μήνες, οι διασωληνωμένοι ασθενείς εσπασαν ξανά το φράγμα των 400, σε καθοδική πορεία ωστόσο τη φορά αυτή. Στις 30 Οκτωβρίου 2021, ο δείκτης είχε περάσει από τους 392 ασθενείς στους 404 και σήμερα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), «προσγειώθηκαν» στους 399.

Μια ανάσα από τους 3.000 απέχουν πια και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, όπως προκύπτει από πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν λίγο περισσότερες από 300, με το σύνολο των νοσηλειών Covid στις 3.037. Τρεις στους τέσσερις ασθενείς νοσηλεύεται σε απλή κλίνη και το 12% σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Δυστυχώς παραμένουν οι απώλειες ασθενών με COVID-19. Αν και λιγότεροι συγκριτικά με όσους ανακοινώνονταν τις περασμένες ημέρες, οι 57 νέοι θάνατοι ανεβάζουν το σύνολο στους 25.972.

https://www.huffingtonpost.gr/

Copy link
Powered by Social Snap