6405fcbe26000059007d3a21
Εκτύπωση άρθρου

Τι είναι η «ήσυχη Παρασκευή» στην εργασία μας και πώς θα το πετύχουμε
Γιατί να μην το επιχειρήσουμε;

Habiba Katsha
Είναι Παρασκευή απόγευμα, το ρολόι μόλις έδειξε 5:00 μ.μ. και ήρθε η ώρα να καλωσορίσουμε ένα Σαββατοκύριακο, παρόλο που αισθανόμαστε εντελώς πτώμα από την εργασιακή μας μέρα.

Το να έχουμε δύο μέρες για τον εαυτό μας δεν είναι πολλές, γι′ αυτό οι περισσότεροι θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον ελεύθερο χρόνο τους. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να συνδυάσουμε να συναντήσουμε τους φίλους μας, να πηγαίνουμε σε ένα brunch με αλκοόλ χωρίς τέλος, να βλέπουμε τον σύντροφό μας και να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο 48 πολύτιμες ώρες.

Την Κυριακή νιώθουμε εξαντλημένοι και …. πάει κάθε πιθανότητα να νιώσουμε ξεκούραστοι και έτοιμοι για την εβδομάδα που ακολουθεί.

Γνωρίζουμε τι χρειαζόμαστε; Ενα ήσυχο Σαββατοκύριακο – και στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει θαύματα στην ψυχική μας υγεία σύμφωνα με ειδικούς.

Δεν λέμε να αφιερώσουμε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο για να μην κάνουμε τίποτα – εννοούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας ένα πιο ήσυχο τέλος στην εβδομάδα εργασίας μας, προκειμένου να γίνει το Σαββατοκύριακό μας πιο χαλαρό.

«Ένα «ήσυχο Σαββατοκύριακο» είναι αυτό κατά τη διάρκεια του οποίου οι εργαζόμενοι αφήνουν στην άκρη την εργασία τους για να δημιουργήσουν ”χώρο” για ένα πιο ήσυχο τέλος της εβδομάδας», λέει η Τζιν Κότον, ειδική στις τάσεις σταδιοδρομίας στο Glassdoor.

«Για όσους έχουν ένα παραδοσιακό πρόγραμμα από Δευτέρα έως Παρασκευή, αυτό σημαίνει συχνά να ”καθαρίζουν” τις Παρασκευές από μεγάλες συναντήσεις, δύσκολες προθεσμίες, δραστηριότητες που απαιτούν έντονη συνεργασία ή εργασίες που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν σε μια μέρα. Και για όσους έχουν την ευελιξία να εργάζονται από το σπίτι, οι Παρασκευές είναι μια δημοφιλής επιλογή καθώς σηματοδοτούν την σταδιακή πτώση των ρυθμών εν όψει του Σαββατοκύριακου».

Η Κότον συμβουλεύει να αφήνουμε για την Παρασκευή εργασίες που χρειάζονται συγκεκριμένο χρόνο συγκέντρωσης ή επιπλέον χώρο και μπορούν να ολοκληρωθούν από τον κάθε άνθρωπο από μόνο του.

Η ίδια λέει ότι το να επιλέγουμε ένα πιο χαλαρό Σαββατοκύριακο, ξεκινώντας από την Παρασκευή στην δουλειά, μπορεί να είναι η απάντηση στο να έχουμε μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και καθημερινότητας.

Εάν εισέλθουμε στο Σαββατοκύριακο ακόμα «στην πρίζα» από μια αγχωτική εβδομάδα, δύο ημέρες μπορεί να μην είναι αρκετές για να αποσυμπιεστούμε και να απομακρυνθούμε από τη δουλειά μας – διακινδυνεύοντας τους … Κυριακάτικους τρόμους (να φοβόμαστε την επιστροφή στη δουλειά τη Δευτέρα το βράδυ της Κυριακής).

Αντίθετα, τα ήσυχα Σαββατοκύριακα μπορούν να βοηθήσουν τους υπαλλήλους να «αποχωρούν» πλήρως στο τέλος της εργάσιμης εβδομάδας – προστατεύοντας τα πολύτιμα ρεπό τους και επιτρέποντάς τους να επαναφορτιστούν και να φέρουν τον καλύτερό τους εαυτό πίσω στη δουλειά μετά το τέλος του …

«Όταν γίνονται σωστά, τα ”ήσυχα Σαββατοκύριακα” μπορεί να είναι μια έξυπνη τακτική για τους εργαζόμενους να προστατεύσουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη δουλειά τους».

Η πανδημία άλλαξε την ισορροπία εργασίας/ζωής μας και παρόλο που το lockdown δεν υφίσταται, οι άνθρωποι εξακολουθούν να αγωνίζονται να τελειοποιήσουν τη σχέση μεταξύ του σπιτιού και της επαγγελματικής τους ζωής…

«Δεν είναι βιώσιμο να εργάζεται κανείς με φουλ ταχύτητες κάθε μέρα ή να γεμίζει το ημερολόγιό του με έργα που γίνονται με μεγάλη πίεση και με μικρά διαλείμματα. Η δημιουργία μιας αναγκαστικής στιγμής ηρεμίας (δηλ. το ήσυχο Σαββατοκύριακο) βοηθά στην επίτευξη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής», προσθέτει η Κότον.

Το να απολαύσουμε ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο δεν σημαίνει να χαλαρώνουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα την Παρασκευή. Σημαίνει απλώς να δώσουμε προτεραιότητα στον εαυτό μας και να φροντίσουμε να μην «καούμε» τα Σαββατοκύριακα…

Ετσι, ας βάλουμε το «Μην ενοχλείτε» αυτή την Παρασκευή κι ας δούμε πώς θα αισθανθούμε την Δευτέρα.

Πώς να εντάξουμε ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής μας ζωής
Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις Παρασκευές ως χρόνο συγκέντρωσης, ας δομήσουμε την εβδομάδα μας εκ των προτέρων και να είμαστε ανοιχτοί με όσους μπορεί να χρειάζονται τη συμβολή μας για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, ώστε να μπορούν επίσης να προγραμματίσουν αποτελεσματικά την εργασία τους.
Να είμαστε ανοιχτοί με τις αλλαγές. Ήσυχα Σαββατοκύριακα μπορεί να μην είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν κάθε εβδομάδα – και αυτό είναι εντάξει. Δουλειές τελευταίας στιγμής μπορεί να προκύψουν, αλλά με επιπλέον «χώρο» που έχει προγραμματιστεί για το τέλος της εβδομάδας, θα έχουμε την δυνατότητα να το αναλάβουμε και να συνεχίσουμε με θετική διάθεση το Σαββατοκύριακο.
Μην χαλάμε την εμπιστοσύνη της ομάδας μας. Η «εκκαθάριση» της τελευταίας ημέρας στη δουλειά από συναντήσεις και δύσκολες προθεσμίες θα πρέπει να μας επιτρέψει να είμαστε διαθέσιμοι εάν το αφεντικό ή οι συνάδελφοί μας μάς χρειάζονται.
Ας δώσουμε προτεραιότητα σε βασικές εργασίες τις Παρασκευές που θα προετοιμάσουν τη Δευτέρα μας επιτυχώς. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο να βιώσουμε τον προαναφερθέντα τρόμο της Κυριακής.
Τέλος, ας είμαστε ρεαλιστές για το τι θέλουμε να πετύχουμε την «ήσυχη» μέρα μας. Ας θέσουμε στόχους που μπορούμε να ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να σταματήσουμε τις υποχρεώσεις να επικρέμονται πάνω από το κεφάλι μας.

https://www.huffingtonpost.gr/

Copy link
Powered by Social Snap