Εκτύπωση άρθρου

Ενα από τα βασικά «όπλα» κυβερνήσεων και επιστημόνων για επιστροφή στην κανονικότητα.

Με τους περισσότερους κατοίκους του πλανήτη να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού και περισσότερα από 2 εκατομμυρία ατόμα να έχουν μολυνθεί παγκοσμίως, η συζήτηση στρέφεται στον τρόπο με τον οποίο τα τεστ αντισωμάτων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσπάθεια άρσης αυτών των περιορισμών.

Τι είναι τα τεστ αντισωμάτων
Σε αντίθεση με τα τεστ για τη διάγνωση ασθενειών, τα τεστ αντισωμάτων δείχνουν ποιος έχει μολυνθεί και έχει αναρρώσει.

Το σώμα παράγει αντισώματα ως απάντηση σε πολλές ασθένειες και λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των κορονοϊών. Ηδη αναπτύσσονται νέες εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2, όπως ονομάζεται επίσημα ο νέος κορονοϊός.
 

Τα τεστ αυτά αναζητούν δύο είδη αντισωμάτων: ανοσοσφαιρίνη Μ (IgM) και G (IgG). Το σώμα παράγει γρήγορα IgM αντισώματα για την αρχική του επίθεση κατά των λοιμώξεων. Αντιθέτως, παράγει τα αντισώματα IgG πιο αργά και τα διατηρεί περισσότερο. Τα αντισώματα IgG υποδηλώνουν πιθανή ανοσία.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ γρήγορων τεστ και αναλύσεων
Ορισμένες εταιρείες αναπτύσσουν τεστ με τρύπημα δακτύλου που δίνουν αποτελέσματα σε λίγα λεπτά. Αλλες αναπτύσσουν πολύ πιο ακριβείς ελέγχους που ονομάζονται ενζυμικές ανοσοπροσροφητικές αναλύσεις (ELISA) και οι οποίες απαιτούν την αποστολή δειγμάτων αίματος σε εργαστήριο για ανάλυση.

«Θα υποστήριζα ότι στην παρούσα περίσταση, η ευαισθησία, η εξειδίκευση και η ακρίβεια είναι πιο σημαντικά από την ευκολία», δήλωσε ο Δρ. Τζέιμς Ζέντερ, διευθυντής της παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Stanford Medicine της Καλιφόρνια.

Πότε θα είναι διαθέσιμα τα τεστ
Εργαστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο αναπτύσσουν τεστ αντισωμάτων που θα μπορούσαν να είναι ευρέως διαθέσιμα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσα τεστ θα χρειαστούν – αλλά αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να φτάσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια – ή πότε θα είναι επαρκής η προμήθεια.

Καθώς τα τεστ θα πλημμυρίζουν την αγορά, η ακρίβεια τους στο αποτέλσμα θα διαφέρει. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το τεστ που χρησιμοποιούμε μας δίνει τα πιο ακριβή αποτελέσματα» τονίζουν οι ειδικοί.

Πως τα τεστ αυτά θα βοηθήσουν στην άρση της καραντίνας
Τα τεστ αντισωμάτων μπορούν να βοηθήσουν στον υπολογισμό του πληθυσμού που έχει ήδη μολυνθεί, καθώς και εάν οι λοιμώξεις ήταν ήπιες ή σοβαρές.

Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα τεστ αυτά για να καθορίσουν για ποιους θα ήταν ασφαλές να επιστρέψουν στην εργασία και τις δημόσιες αλληλεπιδράσεις και αν είναι ασφαλές να αρθούν οι εντολές παραμονής στο σπίτι ταυτόχρονα σε ορισμένες περιοχές ή σταδιακά με βάση τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ατομα με αρνητικά τεστ αντισωμάτων ή με πολύ χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων πιθανότατα θα έχουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τα άτομα με υψηλά επίπεδα αντισωμάτων.

Αγνωστο αν τα αντισώματα παρέχουν ανοσία και για πόσο
Ενώ τα αντισώματα σε πολλές μολυσματικές ασθένειες συνήθως παρέχουν κάποιο επίπεδο ανοσίας, το αν συμβαίνει το ίδιο με αυτόν τον νέο κορονοϊό δεν είναι ακόμη γνωστό.

Και το πόσο ισχυρή είναι η ανοσία, ή πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει σε άτομα που έχουν μολυνθεί, επίσης δεν είναι σαφές. Σε ορισμένες ασθένειες όπως η ιλαρά, η ανοσία μπορεί να είναι ισόβια. Σε άλλες ασθένειες, μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν η επαναμόλυνση δεν είναι πιθανή, μέχρι να πραγματοποιηθεί περαιτέρω έρευνα», δήλωσε ο Δρ Ντέιντ Ράικ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του νοσοκομείου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

https://www.huffingtonpost.gr/

Copy link
Powered by Social Snap