epithetikopaidi
Εκτύπωση άρθρου

Τι μπορείτε να κάνετε

Δεχθείτε ότι η επιθετικότητα είναι μια φυσιολογική αντίδραση του παιδιού. Aυτό που έχει, όμως, σημασία είναι να τη διαχειριστείτε σωστά, δηλαδή με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Αφού ηρεμήσει, πείτε του ότι δεν σας αρέσει αυτή η συμπεριφορά και ότι δεν την αποδέχεστε. Επίσης, ρωτήστε το γιατί ένιωσε την ανάγκη να συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο.
Αν απαντήσετε στην επιθετικότητά του με ανάλογο τρόπο, του περνάτε το μήνυμα ότι έτσι επιλύονται οι διαφορές. Επομένως, αφού κάνετε κι εσείς το ίδιο, δεν έχετε λόγο να του απαγορεύετε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.
Παρατηρήστε σε ποιες περιπτώσεις το παιδί αντιδρά επιθετικά και αναλογιστείτε τους δικούς σας χειρισμούς κάθε φορά: π.χ., μήπως με το παραμικρό το μαλώνετε ή το χτυπάτε; Διερευνήστε επίσης μήπως επιδεικνύει παρόμοια συμπεριφορά στο σχολείο, όπου μπορεί να βιώνει δύσκολες καταστάσεις και συναισθήματα, όπως απόρριψη από τους συμμαθητές του κ.ο.κ.
H συμπεριφορά του ίσως προδίδει μοναξιά και είναι μια πρόσκληση για αγάπη.
Bοηθήστε το, ώστε σταδιακά να δεχθεί τα όρια. Μάθετέ του ότι η συμπεριφορά του έχει λογικές συνέπειες, τις οποίες θα πρέπει να υποστεί, εξηγώντας του όμως πάντα τους λόγους.
Μην καταφεύγετε στη σωματική τιμωρία. Αντίθετα, συζητήστε μαζί του και δείξτε του κατανόηση. Είναι προτιμότερο κάποιες φορές να αγνοείτε την επιθετική του στάση.
Να επαινείτε πάντα το παιδί όταν συμπεριφέρεται όμορφα. Αντίθετα, «απαξιώστε» την αρνητική του συμπεριφορά, μη δίνοντάς της τη σημασία που ίσως περιμένει. Έτσι, θα πάρει το μήνυμα ότι δεν σας επηρεάζει, άρα δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτό. Το πιθανότερο είναι πως στη συνέχεια θα εγκαταλείψει σιγά σιγά την προσπάθεια να σας τραβήξει την προσοχή με αυτόν τον τρόπο.
Μάθετέ του να διεκδικεί με τον διάλογο και την ευγένεια, αντί να προσπαθεί να επιβληθεί με φωνές ή άλλους επιθετικούς τρόπους.
Όταν είναι θυμωμένο, είναι μάταιο να επιχειρήσετε να του μιλήσετε εκείνη τη στιγμή. Θα πρέπει πρώτα να ηρεμήσει και ύστερα να συζητήσετε μαζί του.
Kάποιες φορές, αποδεικνύεται καλή λύση να απομακρύνεται για λίγο από τη συντροφιά το αδιάλλακτο παιδί.
Τιμωρητικές φράσεις όπως «αν το ξανακάνεις, δεν θα σ’ αγαπώ πια» ή «είσαι κακό παιδί» δεν πρέπει να εκστομίζονται ποτέ
Προσπαθήστε να ασχολείστε μαζί του κάθε μέρα με θετικό τρόπο, κάνοντας κάτι που του αρέσει.
Zητήστε τη βοήθεια ειδικού, όταν το παιδί παρουσιάζει γενικευμένη άρνηση, προκλητικότητα, επιθετικότητα, και η επικοινωνία με τους γύρω του είναι δύσκολη.

Απόσπασμα

Copy link
Powered by Social Snap