ca2e7d4d6878bec0cb2dcf0dc7f39faa
Εκτύπωση άρθρου


Σχηματίζουν την αντίληψη ότι δεν αρέσουν, απογοητεύονται και, σε κάποιες περιπτώσεις, απομονώνονται. Δείχνουν μεγάλη ευαισθησία και κάνουν σύγκριση με συμμαθητές ή φίλους τους που νομίζουν ότι έχουν μεγαλύτερη «πέραση». Αποδίδουν στον εαυτό τους, κυρίως δε στην εξωτερική τους εμφάνιση, αυτή την αδυναμία. Όλα τούτα όμως είναι πολύ σχετικά, ιδίως αν λάβετε υπόψη ότι τα χαρακτηριστικά που συνήθως εκτιμούν οι έφηβοι στην εξωτερική τους εμφάνιση μπορεί να αλλάξουν, γιατί δεν αναπτύσσονται όλα τα παιδιά με τους ίδιους ρυθμούς. Δεν είναι εύκολο ο έφηβος να καταλάβει ότι αυτό το κυνήγι είναι συχνά διέξοδος στο άγχος και την ανασφάλεια, και όχι απόδειξη επιτυχίας ή ευτυχίας, όπως νομίζει.

«Όλοι το κάνουν»
Πολλοί έφηβοι βιάζονται να ολοκληρώσουν τη σχέση τους, όπως ήδη αναφέραμε, όχι τόσο επειδή αισθάνονται έντονη ερωτική επιθυμία, αλλά επειδή νομίζουν ότι το έχουν ήδη κάνει οι φίλοι και οι φίλες τους.
Kαλό είναι να συζητάτε κατά περιόδους το θέμα με το παιδί και να του εξηγείτε ότι η στιγμή που θα ολοκληρώσει την ερωτική του σχέση πρέπει να αποφασιστεί αποκλειστικά από το ίδιο, με γνώμονα τα συναισθήματά του για τον/ τη σύντροφό του αλλά και το αν νιώθει έτοιμο. Tο αγόρι φαίνεται προθυμότερο να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη ερωτική επαφή σε σύγκριση με κάποιο συνομήλικό του κορίτσι. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλα τα παιδιά. Kάποια αγόρια δεν βιάζονται καθόλου και προτιμούν να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή ή το κατάλληλο πρόσωπο, ενώ αντίθετα κάποια κορίτσια νιώθουν πιο έντονη την επιθυμία να δοκιμάσουν και βιάζονται περισσότερο. Eπειδή, σε γενικές γραμμές, τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τις φίλες και τους φίλους τους, να διευκρινίζετε ότι στα σημαντικά ζητήματα ο έφηβος δεν πρέπει να λειτουργεί με τη γενική αρχή «Θέλω να είμαι σαν τους άλλους», γιατί δεν μπορεί να ξέρει την αλήθεια για τους άλλους. H πρώτη ερωτική επαφή είναι μια ιδιαίτερη προσωπική στιγμή που θα τη θυμάται πάντα. Kατά συνέπεια, ο χώρος, ο χρόνος και το πρόσωπο με το οποίο θα προχωρήσει ένας έφηβος ή μία έφηβη στην ολοκλήρωση των σχέσεών του/της πρέπει να είναι απολύτως προσωπική επιλογή, την οποία πρέπει εξαρχής να αντιμετωπίζει ως κάτι ουσιαστικό.
Θα πρέπει επίσης να πείτε στα παιδιά σας ότι, ανεξάρτητα από το τι ακούνε από τους φίλους τους, ειδικά η πρώτη φορά μπορεί να είναι γεμάτη αμηχανία, να μην αισθανθούν ικανοποίηση ή ακόμα και να μην είναι «επιτυχημένη». Εξηγήστε τους ότι αυτό είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί απ’ ό,τι ίσως διαδίδουν οι πιο «προχωρημένοι» συμμαθητές τους για να υπερηφανευτούν ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο. Σκοπός σας όμως δεν είναι να τα απογοητεύσετε ή να τα αποθαρρύνετε, αλλά μόνο να τα προετοιμάσετε και να τα στηρίξετε. Να τα βοηθήσετε να καταλάβουν ότι, παρότι την πρώτη φορά μπορεί να μην πάνε όλα όπως τα ονειρεύονται, αυτό δεν προδικάζει κάτι για την επόμενη προσπάθειά τους.

Απόσπασμα από το βιβλίο μου Εμπιστευτείτε τους ΕΦΗΒΟΥΣ εμπιστευτείτε τη ΖΩΗ!

Η Φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο.

Copy link
Powered by Social Snap