Έχετε φανταστεί ποτέ πώς είναι το άπειρο; Ένα βράδυ, η οκτάχρονη Φοίβη κάθεται στο γρασίδι και χαζεύει τα αστέρια στον ουρανό όταν ξαφνικά συνειδητοποιεί πως αυτά είναι άπειρα! Κάπως έτσι λοιπόν αρχίζει να αναρωτιέται τι είναι το άπειρο. Ρωτά τον φίλο της τον Τσάρλι, τη φίλη της τη Σαμάνθα, τη γιαγιά της, τον μάγειρα του εστιατορίου του σχολείου της και τη δασκάλα της μουσικής πώς φαντάζονται το άπειρο και στη συνέχεια φτιάχνει τον δικό της ορισμό, αυτόν που της ταιριάζει περισσότερο. Όλες οι απαντήσεις είναι ιδιαίτερα ευρηματικές και καταλήγουν στο ότι το άπειρο πάει μαζί με το για πάντα. «Το άπειρο και εγώ» της Κέιτ Χόσφορντ σε εικονογράφηση Γκάμπι Σβιατκόβσκα και μετάφραση Μάνου Μπονάνου μας καλεί να σκεφτούμε έναν από τους «άπειρους» τρόπους που μπορούμε εμείς οι ίδιοι να εξηγήσουμε το άπειρο.
Αν ψάχνετε για το παιδί σας ή για να δωρίσετε κάπου ένα ξεχωριστό βιβλίο, «Το άπειρο και εγώ» της Kate Hosford που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος θα σας κερδίσει από την πρώτη ματιά. Δεν είναι μόνο το περιεχόμενο και ο  καλοδουλεμένος τρόπος που παρουσιάζει ένα δύσκολο -ακόμα και για ενήλικους- αντικείμενο, αλλά είναι και η εικονογράφηση που σε πλημμυρίζει νοσταλγία και όμορφα συναισθήματα.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία προσπάθεια να εξηγηθεί το άπειρο και οι «άπειρες» έννοιές του από ένα μικρό παιδί. Η οχτάχρονη Φοίβη βρίσκεται ένα βράδυ καθισμένη στο γρασίδι και όπως χαζεύει τα αστέρια στον ουρανό συνειδητοποιεί πως ο αριθμός τους είναι άπειρος. Όμως, τι είναι το «άπειρο»; Από την επόμενη κιόλας μέρα η Φοίβη αρχίζει να ρωτά τους πάντες γύρω της πώς φαντάζονται το «άπειρο». Στην πορεία της αναζήτησής της θα ακούσει πολλούς ορισμούς, μαζί με το «άπειρο» θα ανακαλύψει και το «για πάντα» και θα βιώσει ανάμεικτα συναισθήματα, πριν κατορθώσει να φτιάξει έναν ορισμό που να ταιριάζει περισσότερο σε εκείνη.

Το άπειρο και εγώ είναι μια ιστορία για την προσωπική αίσθηση του άπειρου, όπως τη συλλαμβάνει το μυαλό ενός μικρού παιδιού, σε ένα ταξίδι που διευρύνει το μυαλό και την καρδιά. Το πρωτότυπο και τρυφερό κείμενο της Kate Hosford πλαισιώνει μοναδικά η ρετρό εικονογράφηση της Gabi Swiatkowska. Αξιοποιώντας αγαπημένα της στοιχεία όπως τα χρώματα και το ρεαλισμό της φλαμανδικής σχολής, η εικονογράφος «παίζει» με τα επίπεδα, τις υφές, τα σύμβολα και τους αριθμούς, προκειμένου να απεικονίσει τόσο τον πραγματικό, όσο και τον φανταστικό κόσμο της Φοίβης.

Όπως σημειώνει η ίδια η συγγραφέας: Πόσοι τρόποι υπάρχουν να φανταστεί κανείς το άπειρο; Άπειροι. Κλείστε το βιβλίο και ξεκινήστε…

Η συγγραφέας
Η Kate Hosford αποφοίτησε από το Αmherst College το 1988 με πτυχίο στα Αγγλικά και τη Φιλοσοφία. Πριν γίνει συγγραφέας, εργάστηκε ως δασκάλα σε δημοτικό σχολείο, ως κοινωνική λειτουργός και ως εικονογράφος. Το 2011 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με αντικείμενο τη Συγγραφή για Παιδιά και Νέους (Writing for Children and Young Adults) στο Κολέγιο Καλών Τεχνών του Βερμόντ. Το Άπειρο και Εγώ έχει μπει στη λίστα με τα ευπώλητα των New York Times και έχει λάβει τη διάκριση ALA 2013 Notable Children’s Book. Περισσότερα για το έργο της στο www.khosford.com

Η εικονογράφος
Η Gabi Swiatkowska γεννήθηκε στην Πολωνία και ζει στη Γαλλία. Είναι καλλιτέχνης, μουσικός, συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων.

 

 

Copy link
Powered by Social Snap