978-618-03-0420-6_1

Το όνειρο του Πινόκιο, Ανν Λέισεν, μετάφραση Αργυρώ Πιπίνη, εκδ. Μεταίχμιο

Μια κλασσική ιστορία. Πασίγνωστη, αγαπημένη, χιλιοειπωμένη. Κι εδώ αλλάζουν λίγο οι καταστάσεις. Μια νέα έκδοση, μια καινούργια άποψη, μια εξέλιξη διαφορετική.

Η ιστορία του Πινόκιο, της ξύλινης μαριονέττας που της δίνει ζωή ο γερό Τζεπέτο και που περνώντας από χίλιες δυο περιπέτειες καταφέρνει να καταλάβει πως πρέπει να συμπεριφέρεται. Πώς να μην παρασύρεται από τους «πειρασμούς» της ζωής και πώς να μην λέει ψέματα. Στην ιστορία της Ανν Λέισεν ο γρύλλος δεν υπάρχει για να είναι η συνείδηση του Πινόκιο. Μόνος του προχωράει, μπλέκεται σε καταστάσεις λίγο διαφορετικές από τις γνωστές. Η Γαλάζια Νεράιδα είναι πάντα εκεί, καθοδηγεί, συμβουλεύει και «τιμωρεί».

Τούτη η ιστορία έχει ένα τέλος διαφορετικό. Έκπληξη που φέρνει τον μικρό αναγνώστη στο σήμερα, στην σύγχρονη ζωή και νοιώθει κι εκείνος πιο κοντά στις «περιπέτειες του Πινόκιο».

Πάντα μελετώ πολύ και θαυμάζω τους ανθρώπους που ακουμπούν τις κλασσικές και χιλιοδιαβασμένες ιστορίες και που αν και στην αρχή ανησυχώ για το αποτέλεσμα στο τέλος βλέπω πως έκαναν πολύ καλά που δοκίμασαν να την πάνε παραπέρα… Θέλει τόλμη, γνώση και πολύ προσεκτική διαχείριση της «φαντασίας» και του λόγου. Κι εδώ έρχεται το ερώτημα; Γιατί να ξαναγραφεί μια ιστορία αφού ήδη υπάρχει;

Γιατί πάντα υπάρχουν κι άλλες εκδοχές σε ότι συμβαίνει, κι ας δίνονται από διαφορετικούς «συγγραφείς». Γιατί οι εποχές αλλάζουν, γιατί οι… ζωές εξελίσσονται. Κι αφού κανένας δεν αλλοιώνει το πρωτότυπο, αλλά πατάει γερά πάνω του κι απλά προσθέτει ή καταθέτει μια άποψη, νομίζω πως η τόλμη τους αν αξίζει, δικαιώνεται.

Τούτο το βιβλίο έχει επίσης εκπληκτική εικονογράφηση από την ίδια τη συγγραφέα που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το πόσο πολύ άξιζε να «ξαναγραφτεί».

Και θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και στην μεταφράστρια του την Αργυρώ Πιπίνη που επίσης έκανε καταπληκτική δουλειά.

Για παιδιά από 5 ετών που αγαπούν τα μαγικά παραμύθια και που το όνειρο κι η φαντασία είναι για αυτά τροφή, εμπειρία και… ζωή!

https://www.fractalart.gr/

Copy link
Powered by Social Snap