News.gr
17 Ιουλίου 2014
Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας κ. Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει
Το παιδί σας αρκετές φορές μέσα στην ημέρα βάζει το δαχτυλάκι του στο στόμα και το πιπιλάει. Έχετε κάνει τα πάντα για να του κόψετε αυτή τη συνήθεια χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα “Οι γονείς κάνουν τη διαφορά”, “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά”, “Οι γονείς χωρίζουν” και “Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση”, κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Πότε το παιδί βάζει το δάχτυλο στο στόμα…
Λίγο προτού πάει για ύπνο. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως είναι κουρασμένο και αυτός είναι ένας τρόπος για να χαλαρώσει. Δοκιμάστε να το βάζετε για ύπνο λίγο πιο νωρίς.
Όταν έχετε επισκέψεις. Ίσως νιώθει παραμελημένο και παρηγορείται με το δικό του γνωστό τρόπο. Βοηθήστε το να προσαρμοστεί με τους επισκέπτες στο σπίτι, χαρίζοντάς του περισσότερη προσοχή.
Όταν το έχετε μαλώσει. Ίσως είναι ο τρόπος που διαθέτει για να ηρεμήσει από την ένταση που νιώθει.
Όταν δεν ασχολείστε μαζί του όσο το ίδιο έχει ανάγκη, με αποτέλεσμα να αναζητά την παρηγοριά στη δαχτυλολειχία. Αυτή το ανακουφίζει. Η λύση είναι απλή: Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε κάποια πράγματα μαζί του.
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε
Δε χρειάζεται να ανησυχείτε ακόμα κι αν το παιδί σας θεωρείτε ότι έχει “μεγαλώσει” είναι δηλαδή δύο, τριών χρόνων και εξακολουθεί να βάζει το χέρι στο στόμα και να κάνει πιπίλα.
Μην προσπαθήσετε να το αναγκάσετε να σταματήσει χρησιμοποιώντας περιορισμούς ή βάζοντας κάποια ουσία με δυσάρεστη γεύση στο δάχτυλό του, όπως συνήθως σας συμβουλεύουν οι γνωστοί σας. Όλα αυτά δε θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Είναι βέβαιο ότι απλώς θα νιώσει ακόμα πιο άσχημα και θα αυξηθεί η επιθυμία του να πιπιλάει το δάχτυλό του περισσότερο από πριν.
Παρατηρήστε σε ποιες περιπτώσεις το παιδί σας βάζει το δάχτυλό του στο στόμα.
Ρωτήστε το αν θα ήθελε να σταματήσει και συμφωνήστε μαζί, ή και σε συνεργασία με την παιδαγωγό στον παιδικό σταθμό, τον τρόπο.
Τα περισσότερα παιδιά θα ξεπεράσουν αυτή τη συνήθεια μόνα τους.
Αν το παιδί έχει περάσει τα πέντε χρόνια, ίσως είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
https://www.news.gr/gynaika/paidi-oikogeneia/article/163052/to-paidi-pipilaei-to-dahtylo-toy.html