sxeseis-kappatou
Εκτύπωση άρθρου

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Είναι κάθε άλλο παρά εύκολο να αποδεχτούμε ότι η σχέση μας οδεύει προς το τέλος, ειδικά όταν έχει αντέξει πολλά και για πολύ καιρό. Όμως τα σημάδια είναι εκεί και μας προειδοποιούν. Αν τα βλέπετε και στη δική σας σχέση, ίσως πρέπει να σκεφτείτε τι θέλετε να κάνετε από εδώ και πέρα.

«Μα πώς φτάσαμε ως εδώ;»

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας περίπου το 50% των γάμων στις ΗΠΑ, καταλήγουν στο διαζύγιο… Συχνά αναρωτιέστε με πικρία μήπως βιαστήκαμε να πούμε για πάντα, πως δεν κατάλαβα τότε πως είναι ο σύντροφός μου ή τα έβλεπα αλλά ήλπιζα ότι θα αλλάξει . Ωστόσο δεν άλλαξε ή μάλλον εσείς αλλάξατε και θεωρείτε πια ότι είναι «λίγος ή δεν τον αντέχετε»..
Οι λόγοι για τους οποίους οι μακροχρόνιες σχέσεις φθίνουν με αποτέλεσμα αρκετές από αυτές να οδηγούνται στο αναπόφευκτο τέλος, είναι αρκετοί.

Έχουμε διαφορετικές ανάγκες
Στην αρχή μιας σχέσης πολύ συχνά κάνουμε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις όσον αφορά στις επιθυμίες και στις ανάγκες μας. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει π.χ. από τη γειτονιά στην οποία θα μείνετε μέχρι τον τρόπο με τον οποίο κάνετε σεξ. Ή εσείς μπορεί να θέλατε πάντα παιδιά αλλά ο σύντροφός σας όχι όμως μένατε μαζί γιατί θεωρούσατε ότι θα άλλαζε
γνώμη. Κάτι που ωστόσο δεν έγινε ποτέ… Όμως με τον καιρό, τα πραγματικά μας θέλω, αυτά που τόσο καιρό καταπιέζαμε, τελικά επαναστατούν φέρνοντας το τέλος πιο κοντά. Γι’ αυτό και η ανοιχτή επικοινωνία και η ειλικρίνεια είναι σημαντικό να είναι παρούσες από
την αρχή της σχέσης.

Νομίζουμε ότι ο άλλος είναι «μάντης»
Όσο περισσότερο μένουμε με κάποιον, τόσο καλύτερα περιμένουμε να μας ξέρει. Κι έτσι, ενώ στην αρχή της σχέσης μιλάμε συνέχεια για τον εαυτό μας, τα αισθήματά μας κ.λπ., στην πορεία παύουμε να το κάνουμε θεωρώντας ότι πια δε χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο. Είτε επειδή περιμένουμε από τον σύντροφό μας να καταλάβει από μόνος του τι σκεφτόμαστε και τι μας ενοχλεί είτε επειδή αισθανόμαστε υπερβολική οικειότητα ή απλά
«βαριόμαστε» να μπούμε σε συζητήσεις. Αυτό όμως είναι ένα από τα συχνότερα λάθη σε μία σχέση και συνήθως στοιχίζει ακριβά…
Συγκρίνουμε τη σχέση μας με άλλες
«Η Μαρία δε χαλάει ποτέ χατίρι στον Γιώργο. Όχι σαν εσένα», «Ο Κώστας πήγε την Κατερίνα στην Ιταλία. Εσύ δε με έχεις πάει ποτέ»… Οι συγκρίσεις μιας σχέσης με μία άλλα είναι τουλάχιστον ανώφελες και συχνά επικίνδυνες.

Δε μας αφήνουν να απολαύσουμε
αυτό που έχουμε, δημιουργούν απωθημένα και μας κάνουν να νιώθουμε ανεπαρκείς και για εμάς και για τον σύντροφό μας. Αποτέλεσμα; Ο χωρισμός.

Έχουμε διαφορετικές κοσμοθεωρίες
Εσείς είστε πιο ανοιχτόμυαλοι αλλά ο σύντροφός σας πιο συντηρητικός. Οι πολιτικές σας πεποιθήσεις απέχουν χιλιόμετρα όπως και οι αξίες σας. Και μπορεί στην αρχή να νομίζατε ότι ο έρωτας νικάει τα πάντα, όμως η ζωή σας διέψευσε. Γιατί αργά ή γρήγορα, οι θεμελιώδεις και ουσιαστικές διαφορές πάντα βγαίνουν στην επιφάνεια και συνήθως είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο να γεφυρωθούν.

Δε θέλουμε να συμβιβαστούμε
Σαφώς και δε θα θυσιάσετε σημαντικές αξίες για να παραμείνετε με κάποιον, όμως δεν είναι δυνατό και να περιμένετε να συμφωνείτε πάντα σε όλα ούτε να έχετε πάντα δίκιο. Οι συμβιβασμοί, πάντα στο πλαίσιο της λογικής και του αλληλοσεβασμού, είναι ένα από τα βασικά συστατικά μιας σχέσης που μπορεί να ταξιδέψει βαθιά στον χρόνο, όμως δεν είναι όλοι διατεθιμένοι να τους «υποστούν».
Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη
Ζηλεύετε, πάντα σκέφτεστε ότι ίσως σας λέει ψέματα, ανησυχείτε ότι δε σας αγαπάει αρκετά… Ανεξάρτητα από το πού οφείλεται η έλλειψη εμπιστοσύνης και ανεξάρτητα από το αν έχετε ή όχι λόγους για να νιώθετε έτσι, πρόκειται για μία συνθήκη που προδιαγράφει το τέλος της σχέσης ακόμα και αν νιώθετε ακόμα ερωτευμένοι.
Κρύβουμε αλήθειες
Ένα καλά κρυμμένο μυστικό, μπορεί να τινάξει στον αέρα ακόμα και την πιο στέρεα σχέση. Π.χ. η ύπαρξη ενός παλιού, μεγάλου χρέους του συντρόφου σας που μπορεί να βαρύνει κι εσάς αν είστε παντρεμένοι αλλά σας το κράταγε κρυφό έως τώρα κ.λπ.

Άλλοι λόγοι
Εκτός από τους παραπάνω λόγους, μια σχέση μπορεί να δοκιμαστεί σοβαρά εξαιτίας αρκετών ακόμα καταστάσεων. Ένα σοβαρό γεγονός όπως μία απώλεια, η απόσταση, μία ασθένεια, η σχέση των δύο συντρόφων με τα χρήματα, η αίσθηση ότι ο σύντροφός μας δεν αναγνωρίζει την προσφορά μας στη σχέση ή την αξία μας, οι υπερβολικές προσδοκίες που μπορεί να είχαμε αλλά με τον χρόνο διαψεύστηκαν, «καταχωνιασμένα» συναισθήματα, αίσθημα ανασφάλειας ή κατωτερότητας, απιστία και φυσικά η απώλεια του σεξουαλικού ενδιαφέροντος που έρχεται συχνά εξαιτίας της συνήθειας και της ρουτίνας…

13+1 σημάδια που πρέπει να δείτε

Κάποιες φορές, παρότι η σχέση «αργοπεθαίνει», είτε δεν το βλέπουμε είτε αρνούμαστε να το δούμε. Υπάρχουν όμως κάποια «δείγματα» που ίσως θα έπρεπε να μας κινήσουν τις υποψίες παρότι συχνά μπορεί να τα αποδίδουμε αλλού. Αν τα βλέπετε και σ’ εσάς, προσπαθήστε να τα αξιολογήσετε σωστά γιατί ίσως λένε περισσότερα απ’ όσα νομίζετε…

1 Τα πάντα σας εκνευρίζουν

Στην αρχή της σχέσης δε σας πείραζε που ο σύντροφός σας δεν έβγαζε τα παπούτσια του κατευθείαν μόλις έμπαινε σπίτι, μίλαγε δυνατά όταν έπινε λίγο παραπάνω, ξεχνούσε ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι… Τώρα όμως δεν αντέχετε άλλο. Κάθε τι που κάνει σας φαίνεται εκνευριστικό, ακόμα και αν πρόκειται για κάτι ασήμαντο ή κάτι που διορθώνεται εύκολα. Συχνά πνίγετε τον εκνευρισμό σας, άλλες φορές όμως καταλήγετε να καβγαδίζετε χωρίς τέλος για το τίποτα. Αυτό όμως, εκτός του ότι είναι άδικο, δεν σας αφήνει να χαρείτε τίποτα μέσα στη σχέση ενώ αντίστοιχα δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας, θυμού και ματαίωσης και στους δύο, οδηγώντας τη σχέση σε τέλμα.

2 Τα πράγματα που θαυμάζατε στον άλλον σας «πνίγουν»

Λατρεύατε την ανεξαρτησία και την περιπετειώδη φύση του όμως τώρα φοβάστε ότι θα τα ξανααναζητήσει σύντομα θυσιάζοντας τη σχέση σας. Θαυμάζατε το πόσο αφοσιωμένος είναι στη δουλειά του όμως δεν αντέχετε να νιώθετε άλλο ότι έρχεστε μετά από αυτήν…
Δεν είναι σπάνιο, κάποια από τα χαρακτηριστικά που μας ελκύουν αρχικά σε κάποιον, με τον καιρό να μας γυρνάνε «μπούμερανγκ» καθώς μπορεί να μην είναι συμβατά με το δικό μας όραμα για μία σχέση.

3 Το στρες έχει χτυπήσει «κόκκινο»

Κούραση, έλλειψη χρόνου αλλά και μια δύσκολη δοκιμασία όπως ένας θάνατος στο άμεσο περιβάλλον, η απώλεια εργασίας κ.λπ. μπορεί να φέρουν τη σχέση πιο κοντά στη λήξη. Το στρες που μαζεύεται είτε σε βάθος χρόνου είτε ξαφνικά, δεν είναι κάτι που μπορούν να διαχειριστούν όλα τα ζευγάρια.

4 Δε μιλάτε πια

Κάποτε δε χορταίνατε να μιλάτε ο ένας στον άλλον για τα πάντα. Ό,τι κι αν συνέβαινε, ο σύντροφός σας ήταν ο πρώτος που θα το μάθαινε. Η άποψή του σας ενδιέφερε πάντα.
Όμως αυτό δεν ισχύει πια. Είτε γιατί εσείς δεν έχετε πλέον την ανάγκη να του τα λέτε, είτε αυτός δε δείχνει πρόθυμος να ακούσει, είτε και τα δύο. Έτσι έχετε σχεδόν φτάσει στο σημείο να μιλάτε μόνο για τα βασικά. «Τι θα φάμε σημερα;», «Ήρθε ο λογαριασμός του ρεύματος» κ.λπ. Είστε μαζί αλλά νιώθετε μόνοι. Η αδυναμία ενός ζευγαριού να μοιράζεται ό,τι το απασχολεί όμως, προδικάζει σχεδόν πάντα την εξέλιξη της σχέσης. Η επικοινωνία είναι το α και το ω σε μια ζωντανή σχέση και πάντα πρέπει να της δίνουμε προτεραιότητα. Όταν αυτό πάψει να συμβαίνει, οι οιωνοί δεν είναι καλοί…

5 Βαριέστε!

Είτε γιατί ο σύντροφός σας σας φαίνεται ότι δεν εξελίσσεται όπως εσείς, είτε γιατί δεν κάνετε αρκετά πράγματα όπως παλιά, είτε γιατί οι ανάγκες σας άλλαξαν και ψάχνετε κάτι άλλο. Φυσικά και τα πράγματα σε μια σχέση δεν είναι πάντα συναρπαστικά, όμως όταν η ανία παίρνει την πρωτοκαθεδρία, ίσως πρέπει να ανοίξετε τα αφτιά σας για να ακούσετε τις καμπάνες…

6 Ψάχνετε αφορμές για να μην είσαστε μαζί

Σαφώς και πάντα οι σύντροφοι πρέπει να κρατάνε χρόνο για τον εαυτό τους ο καθένας ξεχωριστά όταν όμως φτάνουμε στο σημείο να αναζητάμε πολύ περισσότερο αυτό από τον χρόνο με το άλλο μας μισό, θα πρέπει να προβληματιστούμε. Αν είτε εμείς είτε ο σύντροφός μας π.χ. προτιμάμε να κάτσουμε παραπάνω στη δουλειά αντί να γυρίσουμε σπίτι, αν επιλέγουμε συνεχώς να βγαίνουμε με τους φίλους μας και όχι οι δυο μας, αν περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο μόνο με τα παιδιά κ.ο.κ. ίσως αναζητάμε μία διέξοδο
από τη σχέση.

7 Ξεσπάτε ο ένας στον άλλον

Ό,τι και να γίνει, είναι αυτός που θα την πληρώσει. Σας εκνεύρισε κάποιος στον δρόμο; Σας αδίκησαν στη δουλειά; Θα ξεσπάσετε τα νεύρα σας πάνω του με ή χωρίς αφορμή. Τόσο η ζωή όσο και η έρευνα έχουν δείξει δυστυχώς ότι οι άνθρωποι που αγαπάμε περισσότερο είναι και αυτοί στους οποίους ξεσπάμε, δεδομένου ίσως και το ότι μαζί τους περνάμε και τον πιο πολύ χρόνο επομένως είναι πιο «διαθέσιμοι» ενώ αισθανόμαστε και πιο άνετα και τους θεωρούμε δεδομένους. Αυτή η ανάγκη να «βγάλετε τα απωθημένα σας» στον άνθρωπό σας όμως μπορεί να μην είναι απλά μια άτυχη στιγμή αλλά ίσως δείχνει ότι η σχέση δεν είναι σε καλό δρόμο.

8 Περιφρονείτε τον σύντροφό σας

Κάποτε δε χορταίνατε να τον ακούτε να μιλάει, τώρα νομίζετε πώς όποτε ανοίγει το στόμα του θα πει κάτι ανόητο. Ή τον θεωρείτε «άχρηστο», «δειλό», «βαρετό»… Η περιφρόνηση όμως, είναι ένα από τα πιο «επικίνδυνα» συναισθήματα που μπορούν να μπουν ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτου Gottman, η περιφρόνηση είναι ένας από τους βασικούς δείκτες που κατά 90% οδηγούν στη διάλυση μιας σχέσης.
Επιπλέον, έρευνα του 2010 που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Marriage and Family βρήκε ότι τα ζευγάρια που έδειχναν περιφρόνηση για τους συντρόφους τους στη διάρκεια του πρώτου χρόνου του γάμου τους, ήταν πολύ πιο πιθανό να χωρίσουν πριν από τα 16 χρόνια συμβίωσης.

9 Δεν είστε ενεργοί μέσα στη σχέση

Φαινομενικά όλα πάνε καλά. Δε διαφωνείτε για τίποτα, δεν υψώνετε ποτέ τον τόνο της φωνής σας, δεν προτείνετε ποτέ κάτι γιατί ίσως το κάνει ο άλλος ή αν δεν κάνετε και τίποτα, δεν πειράζει. Όμως αυτή η στάση συχνά υποδηλώνει απλά απάθεια για τη σχέση είτε επειδή έχετε βαρεθεί είτε επειδή δε βρίσκετε κανένα νόημα στο να πείτε τη γνώμη σας ακόμα μία φορά γιατί το πιθανότερο είναι να καταλήξετε σε καβγά. Έρευνα του 2015 από το Πανεπιστήμιο Baylor έδειξε ότι οι σύντροφοι που ανέφεραν ότι συχνά απείχαν από καβγάδες και διαφωνίες, δήλωσαν και δυστυχισμένοι μέσα στη σχέση και αδιάφοροι για το μέλλον της.

10 Αρχίζει να σας λείπει η εργένικη ζωή

Σκέφτεστε τι καλά που θα ήταν αν απλά μπορούσατε να βγείτε έξω μέχρι αργά και να φλερτάρετε όσο θέλετε, αν γυρίζατε σπίτι ό,τι ώρα θέλατε και απλά να βλέπατε τηλεόραση, αν κοιμόσασταν με το πορτατίφ αναμμένο και όχι μέσα στο απόλυτο σκοτάδι όπως αρέσει στον σύντροφό σας… Αν αυτές οι σκέψεις γίνονται όλο και πιο έντονες μέρα με τη μέρα, ίσως πρέπει να τολμήσετε να προτείνετε έστω ένα διάλειμμα από τη σχέση σας.

11 Η σεξουαλική σας ζωή δε σας καλύπτει

Σε καμία περίπτωση μάλλον δε θα έμενε αναλλοίωτη αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα δε σας ικανοποιεί με κανέναν τρόπο. Είτε δεν κάνετε καθόλου σεξ, είτε αυτό δεν είναι ικανοποιητικό και ό,τι και αν έχετε δοκιμάσει, έχει πέσει στο κενό. Το σεξ και η οικειότητα όμως δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο σε μια σχέση και όταν λείψει, η σχέση παύει να λειτουργεί όπως πρώτα.

12 Απλά δεν είναι το ίδιο

Αγαπάτε τον σύντροφό σας αλλά κάτι λείπει. Κάτι δεν είναι όπως ήτανε, κάτι σας λέει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει είτε από εσάς είτε από την άλλη μεριά… Μπορεί να μην μπορείτε να πείτε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, όμως αυτό το «αδιέξοδο» δε λέει να σας βγει από το μυαλό. Είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι μπορεί απλά να μας έχει «περάσει» ο έρωτας ή ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική αφορμή ή αιτία για να χωρίσουμε, όμως αυτό το συναίσθημα της «ματαιότητας» είναι βασανιστικό και δεν πρέπει να το αφήνουμε να μας «τρώει».

13Αποφεύγετε να μιλάτε για το μέλλον

«Να κλείσω ξενοδοχείο για ένα ΣΚ στη Μονεμβασιά τον άλλο μήνα;» Αν ο σύντροφός σας κάνει αυτή την ερώτηση κι εσείς σκεφτείτε ή πείτε απρόθυμα «Μέχρι το άλλο μήνα έχουμε καιρό…», μάλλον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση…

Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν είναι μη αναστρέψιμα. Κάποιες φορές υπάρχει ακόμα τρόπος και χρόνος να σώσουμε μια σχέση που μας ενδιαφέρει. Όταν όμως νιώθουμε ότι έχουμε δοκιμάσει τα πάντα αλλά τίποτα δε δουλεύει, τότε ίσως είναι καλύτερα να αναζητήσουμε βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας .. Αν δεν είμαστε έτοιμοι ίσως πάρουμε τη γενναία απόφαση να χωρίσουμε. Θα πονέσει αλλά σίγουρα μακροπρόθεσμα είναι η πιο δίκαια και ωφέλιμη επιλογή και σαφώς καλύτερη από μία σχέση σε τέλμα.

φωτογραφία -https://gr.pinterest.com/pin/167548048610324925/

Copy link
Powered by Social Snap