diakopes telos
Εκτύπωση άρθρου

Ελεύθερος τύπος – Glam

Αύγουστος 2011
Από τη Δήμητρα Μποφυλάτου
Με τη συνεργασία της Αλεξάνδρας Καππάτου Ψυχολόγου – Παιδοψυχολόγου

Γιατί έφαγα κόλλημα κατά τη διάρκεια των διακοπών και δεν θέλω να γυρίσω πίσω στη δουλειά μου και την καθημερινότητά μου;

Είμαι αραγμένη κάτω από την ξαπλώστρα και παραδομένη στη θερινή ραστώνη. Παρ’ όλα αυτά, το μυαλό μου γυρίζει στη δουλειά, στην κίνηση της Αθήνας, στα προβλήματα της καθημερινότητας. Γιατί ενώ είμαι στις διακοπές, δεν θέλω να γυρίσω πίσω στην καθημερινότητά μου; Τι μου συμβαίνει; Επειδή άκρη δεν βγάζω, αποφάσισα να ζητήσω την άποψη αλλά και το survival tips για το πώς θα επανενταχθούμε στην πραγματικότητα μετά τις διακοπές, από την ψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου. «Καταρχήν, οι περισσότεροι περιμένουμε και σχεδιάζουμε έναν ολόκληρο χρόνο αυτές τις μέρες των καλοκαιρινών μας διακοπών. Εκεί εναποθέτουμε  τις ελπίδες μας για ξεκούραση, για διασκέδαση, για να διαχειριστούμε ή και να λύσουμε προβλήματα που έχουν τυχόν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όπως λ.χ. την επικοινωνία μας με το σύντροφό μας, τα παιδιά μας, κ.λπ. Οι διακοπές συνήθως περιβάλλονται με ένα μαγικό και ονειρικό τρόπο, πολλές φορές και μη ρεαλιστικό από κάποιους. Όταν, λοιπόν, υλοποιείται ο στόχος ή το όνειρο, η χαλάρωση που επέρχεται μας βάζει σε άλλο κλίμα. Ενδεχομένως να μη μας δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε κανένα από τα θέματα που μας απασχολούν ή ακόμη και να μην περνάμε όπως είχαμε σχεδιάσει. Παρ’ ‘όλα αυτά, και μόνο το γεγονός ότι είμαστε μακριά απ’ το μανδύα των υποχρεώσεων, της καθημερινότητας, σε επαφή με τον ήλιο, τη θάλασσα και τη φύση μας δημιουργεί μια αίσθηση χαλάρωσης που πολλές φορές φτάνει στην άρνηση να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας. 

Ο σχεδιασμός της νέας χρονιάς.

«Η επιστροφή μας από τις διακοπές θα μπορούσε να είναι δυναμική αν συνοδευτεί από έναν καλό προγραμματισμό και καθορισμό στόχων για τη σεζόν που ακολουθεί.  Ας αναλογιστεί ο καθένας μας τι επιθυμεί να αλλάξει στη ζωή του και πως θα μπορούσε αυτό να επιτευχθεί. Παραδείγματος χάριν, να αλλάξουμε τον τρόπο που περνάμε με το σύντροφό μας, να έλθουμε πιο κοντά στα παιδιά μας, να ξεκινήσουμε γυμναστήριο ή άλλη δραστηριότητα, να καθορίσουμε μια φορά τη βδομάδα να συναντάμε κάποια φίλη μας κ.λπ. Πολλοί νιώθουν δυσφορία για την εργασία τους που μετά τις καλοκαιρινές διακοπές γίνεται δυσβάστακτη. Ακόμη και σε μια δύσκολη περίοδο, όπως η σημερινή, μπορούμε να προβληματιστούμε πως βλέπουμε τη δουλειά μας. Αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν πολλά αρνητικά στοιχεία, θα πρέπει να τα σταθμίσουμε. Τι αξίζει τον κόπο; Να μπούμε στη διαδικασία του ψαξίματος ή να δούμε αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με ένα διαφορετικό μάτι και παράλληλα να ψάχνουμε και κάτι άλλο;
Εκεί πάντως που εντοπίζονται οι περισσότεροι προβληματισμοί είναι στη σχέση μας με το σύντροφό μας ή με τα παιδιά μας όπου θα ήταν ενδιαφέρον να θέσουμε στόχους και να τολμήσουμε μετά τις διακοπές να τους πραγματοποιήσουμε».

Survival Tips

Όλοι ξέρουμε ότι οι διακοπές είναι μια κατάσταση η οποία διαρκεί συγκεκριμένες  ημέρες και μετά θα τελειώσει. Μ’ αυτή τη σκέψη προετοιμάζουμε τον εαυτό μας και για το τέλος των διακοπών.
Όταν πια οι μέρες πλησιάζουν, θα πρότεινα να επιστρέψουμε λίγο νωρίτερα από τη συγκεκριμένη ημέρα που ξεκινάμε την εργασία μας, προκειμένου να διευκολύνουμε τον εαυτό μας να προετοιμαστούμε, να τακτοποιήσουμε τις εκκρεμότητές μας και να ενταχθούμε καλύτερα στην επιστροφή- τις πρώτες μέρες να αποφεύγουμε τους έντονους ρυθμούς και τις πολλές ευθύνες (αν φυσικά είναι δυνατό).
-Να διατηρήσουμε όσο γίνεται αυτή τη χαλαρή διάθεση.
-Καλό είναι να μην κλειστούμε κατευθείαν στο σπίτι μετά τις διακοπές. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και είναι καλό ακόμη κι αν έχουμε παιδιά να συνεχίσουμε να βγαίνουμε τα βράδια, έστω και για έναν περίπατο. Να προσπαθήσουμε  δηλαδή να έχουμε μια παράταση των διακοπών.
-Θα βοηθήσει να προγραμματίσουμε μια εξόρμηση κάποιο από τα επόμενα Σαββατοκύριακα, έστω και για μια μονοήμερη εκδρομή ή για μπάνιο. Είναι μερικά πράγματα που δεν κοστίζουν και μπορούν να παρατείνουν την  καλοκαιρινή μας διάθεση.
-Ας προσπαθήσουμε να μην ερχόμαστε σε επαφή τουλάχιστον αυτό το διάστημα με τις αρνητικές ειδήσεις.
-Γιατί μέσα στη θερινή ραστώνη και κάτω από την ξαπλώστρα  θέλω να αναθεωρήσω τη ζωή μου και ολόκληρη την ύπαρξή μου;

«Η χαλάρωση που προκύπτει από τις διακοπές μας βάζει σε μια διαδικασία σύγκρισης του πως νιώθουμε τώρα με το πώς ήμασταν πριν. Μέσα στις καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να μας δοθεί η ευκαιρία να θέλουμε και αλλαγές σε διάφορους τομείς στης ζωής μας.  Είναι ιδανική ευκαιρία να βάλουμε νέους στόχους, βέβαια, πολλές φορές αυτή η αίσθηση της αλλαγής φεύγει με το που γυρίζουμε από τις διακοπές».

 

Copy link
Powered by Social Snap