Γονίδια που αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων ψυχικών νόσων και του Alzheimer εντοπίστηκαν από διεθνή ομάδα επιστημόνων.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εντόπισαν επίσης αριθμό γονιδίων που μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει ατομικές διαφορές στο μέγεθος του εγκεφάλου και στην εξυπνάδα.
Ο ερευνητής Paul Thompson, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι ερεύνησαν για 2 θέματα στην έρευνα.
Εξήγησε ότι ερεύνησαν για γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για νόσο που μπορούν να κληρονομήσουν τα παιδιά. Ερεύνησαν επίσης για παράγοντες που προκαλούν ατροφία των ιστών και μειώνουν το μέγεθος του εγκεφάλου που αποτελεί βιολογικό δείκτη για κληρονομικές διαταραχές, όπως σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή κατάθλιψη, Alzheimer και άνοια.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως σήμερα έρευνα στον εγκέφαλο.
Η ερευνητική ομάδα περισσότερων των 200 επιστημόνων σε 100 οργανισμούς παγκοσμίως, μέτρησε το μέγεθος του εγκεφάλου και τα κέντρα μνήμης του σε χιλιάδες μαγνητικές τομογραφίες περισσότερων των 21.100 υγιών ανθρώπων και ταυτόχρονα εξέτασε το DNA τους.
Σε ανθρώπους με μικρότερο εγκέφαλο οι ερευνητές ανακάλυψαν σταθερή σχέση μεταξύ μικρών διαφορών στο γενετικό κώδικα και μικρότερων κέντρων μνήμης. Ανακάλυψαν επίσης ότι τα ίδια γονίδια επηρέαζαν τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο σε ανθρώπους διαφορετικών πληθυσμών.
Τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να παράσχουν νέους πιθανούς στόχους για την ανάπτυξη φαρμάκων.
Ο Thompson δήλωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι φέρουν ποικιλομορφίες στο DNA τους που βοηθούν στην ενίσχυση ή μείωση της ευαισθησίας του εγκεφάλου σε διάφορες νόσους. Όταν εντοπιστεί το γονίδιο μπορεί να το στοχεύσουμε με φάρμακο για τη μείωση του κινδύνου νόσου. Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα μέσω της άσκησης, της διατροφής και της πνευματικής ενίσχυσης για να εξαλειφθούν οι επιδράσεις ενός κακού γονιδίου.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι μια ποικιλομορφία στο γονίδιο HMGA2 μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει το μέγεθος του εγκεφάλου και την εξυπνάδα.
Ο Thompson δήλωσε ότι ανακάλυψε σαφείς ενδείξεις που στηρίζουν τη γενετική σχέση στη λειτουργία του εγκεφάλου και την εξυπνάδα. Για πρώτη φορά έχουμε ενδείξεις του πώς τα συγκεκριμένα γονίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο.
Ψάχνοντας στοιχεία για διαταραχές όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια, οι ερευνητές σχεδιάζουν επίσης να ερευνήσουν για γονίδια που επηρεάζουν την καλωδίωση του εγκεφάλου. Για τη συγκεκριμένη εργασία ο Thompson δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσουν νέο είδος απεικονιστικής μεθόδου του εγκεφάλου που παρακολουθεί τις οδούς επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων.
Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Nature Genetics.’
Πηγές: ‘Nature Genetics.’
iatronet. gr