People
8 Σεπτεμβρίου 2011 – Τεύχος 75
Από την Κλεοπάτρα Πατλάκη
Με τη συνεργασία της Αλεξάνδρας Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
Μάθετε να προστατεύεστε
Η διαδεδομένη χρήση του διαδικτύου σε παιδιά και εφήβους είναι γεγονός. Λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής σεζόν, το people μίλησε με ειδικούς προκειμένου οι γονείς να ενημερωθούν σωστά και να προστατέψουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους του κυβερνοχώρου.
Θα μιλήσουμε με την Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο Κα Αλεξάνδρα Καππάτου. Η Κα Καππάτου έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το σοβαρό ζήτημα του εθισμού παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο, ενώ στην ιστοσελίδα της www.akappatou.gr μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.
Πότε πρέπει οι γονείς να αρχίσουν να ανησυχούν, καθώς στις μέρες μας ο υπολογιστής είναι χρήσιμος και στα σχολικά μαθήματα;
Ο γονιός πρέπει να …ανησυχεί όταν γίνεται κατάχρηση, όταν το παιδί του κοιτά να κλέψει χρόνο για να ασχοληθεί όλο και περισσότερο με κάποια διαδικτυακή δραστηριότητα και παραιτείται από τις επαφές με φίλους του ενώ αμελεί και τις σχολικές υποχρεώσεις.
Ποιες είναι οι κρίσιμες ηλικίες που τα παιδιά βρίσκουν καταφύγιο στο Ίντερνετ;
Από την πρώτη ημέρα που μπαίνει υπολογιστής στο σπίτι – και συνήθως αυτό πλέον γίνεται στην ηλικία των 10-12 ετών – ο γονιός θα πρέπει να βάζει κανόνες, αφού πρώτα όμως ενημερωθεί ο ίδιος για το διαδίκτυο και τους κινδύνους. Θα πρέπει να προσέχει τη δική του συμπεριφορά μέσα στο σπίτι. Ένας γονιός που κάθεται με τις ώρες σ’ έναν υπολογιστή δουλεύοντας, μιλώντας στο διαδίκτυο ή παίζοντας παιχνίδια, δεν είναι σωστό μοντέλο για το παιδί. Ο υπολογιστής θα πρέπει να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο και να γίνει συμφωνία για χρήση όχι πάνω από δυο ώρες καθημερινά.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβονται στο διαδίκτυο για έναν έφηβο;
Από τα 14-15 και μετά, ο έφηβος ελέγχεται δυσκολότερα από τους γονείς. Μπορεί να επισκέπτεται τα internet cafes με τους φίλους του, χωρίς ο γονιός να γνωρίζει με τι παιχνίδια παίζει. Επίσης, μπορεί να αρχίσει να εμπλέκεται και με το σεξ στο διαδίκτυο. Η ανωνυμία που υπάρχει μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Κάποιος μπαίνει σε ένα chat που βρίσκεται το παιδί και ενώ είναι 50 ετών παριστάνει το συνομήλικό του με απώτερο σκοπό κάποια στιγμή να το συναντήσει από κοντά. Ένα άλλο ζήτημα είναι τα παιχνίδια ενσάρκωσης ρόλων (massively multiplayer on line role playing games), που παίζονται συγχρόνως σε διάφορες χώρες από πολλούς νέους και νέες που ενσαρκώνουν ρόλους. Όποιος μετέχει στα MMMORPG νιώθει ισχυρός και ελκυστικός και το ενδιαφέρον του ανανεώνεται ακατάπαυστα. Αυτά τα παιχνίδια συμβάλλουν στο να κλειστεί το παιδί σ’ έναν εικονικό κόσμο και να αναβάλλει διαρκώς την ένταξή του στον πραγματικό κόσμο, ενώ του δίνουν μια ψευδαίσθηση παντοδυναμίας.
Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που ωθούν τα παιδιά στο διαδικτυακό κόσμο;
Θα πρέπει να ξέρουμε ότι όσο πιο αγχώδες είναι ένα παιδί, τόσο περισσότερο επιρρεπές γίνεται . Παιδιά που μένουν πολλές ώρες μόνα, που δεν επιβεβαιώνονται στην ομάδα των συνομηλίκων τους, που παρουσιάζουν καταθλιπτικά συμπτώματα , κοινωνική φοβία, που παρουσιάζουν δυσκολία στις κοινωνικές τους επαφές ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.
Ποια είναι η συμπεριφορά ενός εφήβου που είναι εθισμένος στο διαδίκτυο;
Παρουσιάζει στερητικά συμπτώματα όταν απομακρύνεται από τον υπολογιστή, έχει εκνευρισμό, θυμώνει εύκολα, παραιτείται από τις δραστηριότητές του, θέλει όλη την ημέρα να ασχολείται με το διαδίκτυο, παραμελεί την προσωπική του καθαριότητα και πολλές φορές δεν κοιμάται το βράδυ γιατί θέλει όλο και περισσότερο να παίξει.
Τι πρέπει να κάνει ένας γονιός όταν αντιληφθεί ότι το παιδί του έχει πρόβλημα;
Να ζητήσει βοήθεια από έναν ειδικό προκειμένου να πλησιάσει το παιδί με το σωστό τρόπο και φυσικά από κοινού να δουν τις επόμενες κινήσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Είναι δεδομένο ότι πίσω από τον εθισμό υπάρχουν πάντα άλλα προβλήματα, πολύ σοβαρά, τα οποία οδηγούν το παιδί εκεί. Το εθισμένο παιδί αντιμετωπίζεται συμβουλευτικά και μόνο σε εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις δίνεται φαρμακευτική αγωγή.