Το ότι η ανάπτυξη των παιδιών ξεκινάει ήδη από την κοιλιά της μητέρας τους είναι γνωστό. Τώρα μία νέα έρευνα έδειξε ότι ένας τρόπος για να επιτευχθεί ακόμα καλύτερα αυτός ο σκοπός είναι η τακτική κατανάλωση ψαριών από τις μέλλουσες μαμάδες κατά τη διάρκεια της κύησης.
Στην έρευνα που έγινε από το Κέντρο για την Έρευνα και την Περιβαλλοντική Επιδημιολογία στη Βαρκελώνη, συμμετείχαν 2.000 μητέρες με τα παιδιά τους που τέθηκαν υπό παρακολούθηση από το πρωτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έως και τα 5α γενέθλια των παιδιών. Το συμπέρασμα ήταν πώς τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έτρωγαν περισσότερο ψάρι (από πιο μεγάλα όπως ο σολομός και το σκουμπρί, μέχρι πιο μικρά όπως η σαρδέλα αλλά και θαλασσινά) όσο τα κυοφορούσαν είχαν καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία από τα παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν προτιμούσαν το ψάρι. Τα παιδιά εξετάστηκαν όταν ήταν 14 μηνών και 5 ετών.
Κατά μ.ό. οι γυναίκες κατανάλωναν περίπου 500 γρ. ψάρι την εβδομάδα. Κάποιες από αυτές έτρωγαν περίπου 10 γρ. επιπλέον την εβδομάδα και σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά τους τα πήγαν ακόμα καλύτερα στα γνωστικά τεστ. Δεν παρατηρήθηκε πάντως ιδιαίτερη διαφορά αν οι μητέρες ξεπερνούσαν τα 600 γρ. ψάρι την εβδομάδα.
Ο σύνδεσμος μεταξύ των δύο (της διατροφής της μητέρας και της εγκεφαλικής ανάπτυξης των παιδιών) γινόταν φανερός ειδικά όταν τα παιδιά έφταναν στο 5ο τους έτος. Εκτός από τα παραπάνω όμως, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσο περισσότερο ψάρι έτρωγαν οι μέλλουσες μητέρες τόσο μειωνόταν η πιθανότητα το παιδί να εμφανίσει κάποιο είδος αυτισμού.
Παρότι όμως το ψάρι και τα θαλασσινά είναι μια σημαντική πηγή απαραίτητων συστατικών για την εγκεφαλική ανάπτυξη συχνά έχουν υψηλά ποσοστά υδραργύρου ή άλλων στοιχείων που θεωρούνται νευροτοξικά, ειδικά τα πιο μεγάλα. Γι΄αυτό ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστά τον περιορισμό του ψαριού στα περίπου 300 γρ. την εβδομάδα για τις εγκύους ενώ γενικά καλό είναι να προτιμώνται τα μικρότερα ψάρια όπως οι σαρδέλες που είναι πολύ πλούσιες σε ω3 λιπαρά και άλλα πολύτιμα συστατικά και δεν απορροφούν τα ίδια ποσοστά υδραργύρου κ.λπ. με τα μεγάλα.
https://www.reuters.com/article/us-health-pregnancy-fish-idUSKCN0UW1S4
Την έρευνα επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου