67878f92fec73db72c243c7e8297f241
Εκτύπωση άρθρου

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Κάθε φορά που πλησιάζετε κάποιον που σας ενδιαφέρει χάνετε τα λόγια σας και δεν καταφέρνετε να εκφράσετε όσα νιώθετε; Μήπως το φλερτ δεν είναι το δυνατό σας σημείο; Πώς όμως μπορείτε να κάνετε την αρχή σε μία σχέση αν δεν είστε ιδιαίτερα επιδέξιοι στο σπορ του φλερτ;
Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

#1 Η γλώσσα του σώματος έρχεται πρώτη
Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Ερευνών για κοινωνικά ζητήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο (Social Issues Research Centre), η πρώτη εντύπωσή μας για κάποιον στηρίζεται κατά 55% στην εμφάνιση και στη γλώσσα του σώματος (στάση, κινήσεις κ.λπ.). 38% στηρίζεται στον τόνο της φωνής του και στον τρόπο με τον οποίο μιλάει και το υπόλοιπο 7% στο τι πραγματικά λέει. Πόσο μεγαλύτερη απόδειξη χρειαζόμαστε για να δούμε ότι η μη λεκτική επικοινωνία παίζει τον πρώτο ρόλο και άρα πρέπει να ξεκινήσουμε την «προπόνηση» από εκεί; Δώστε λοιπόν έμφαση στο τι μαρτυρά η γλώσσα του σώματός σας; Αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση ή μήπως ανασφάλεια; Οι κινήσεις σας δείχνουν άνθρωπο ανοιχτό και ευχάριστο ή μήπως προδίδουν κατήφεια; Μικρά πράγματα μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στο πώς φαινόμαστε στους άλλους και μπορούν να τους κάνουν να θέλουν να μας ξαναδούν ή όχι. Ενδεικτικά να πούμε, ότι έρευνα από το Πανεπιστήμιο Webster (Moore, Monica, 1985) έχει καταλήξει ότι οι άνθρωποι που έδειχναν να έχουν αυτοπεποίθηση θεωρούνταν πιο ελκυστικοί ακόμα και από τους πιο όμορφους «αντιπάλους» τους.

#2 Μην το παρακάνετε με τον εντυπωσιασμό
Η καλή εντύπωση στηρίζεται στο μέτρο. Μην το παρακάνετε με τα αστεία, μη δείχνετε υπερβολικά άνετοι, μην κάνετε επίδειξη εξυπνάδας. Στοχεύετε στην εντύπωση και όχι στον εντυπωσιασμό, μην το ξεχνάτε. Η υπερβολή και η υπερπροσπάθεια απλά κουράζουν τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας. Και οπωσδήποτε, αποφύγετε τις επιτηδευμένες ατάκες. Μία από τις πλέον κλασικές έρευνες σχετικά με το φλερτ (Kleinke, Meeker & Staneski, 1986) έχει δείξει ότι οι πιο προβοκατόρικες, «πιασάρικες» και τολμηρές ατάκες, είναι και αυτές που γίνονται αποδεκτές με τον λιγότερο ενθουσιασμό. Αντιθέτως, το πιο πιθανό είναι να θεωρηθούν απωθητικές.

#3 Τα όμοια έλκονται
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο των Συρακουσών καθώς και αρκετές άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιο πιθανό να αισθανθούμε έλξη για τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε παρόμοια ενδιαφέροντα, απόψεις, στάση ζωής κ.λπ. Δεν είναι κακή ιδέα λοιπόν, όταν γνωρίζουμε κάποιον που μας ενδιαφέρει να προσπαθούμε να διερευνήσουμε τι του αρέσει, τα πιστεύω του κοκ και να ξεκινήσουμε μια σχετική κουβέντα, δεδομένου φυσικά ότι κι εμείς τα μοιραζόμαστε.

#4 Το χαμόγελο που κερδίζει
Ακόμα κι αν δεν είμαστε όσο όμορφοι ονειρευόμασταν, ένα πράγμα πάνω μας μπορεί πάντα να είναι ακαταμάχητο: Το χαμόγελό μας! Οι χαμογελαστοί άνθρωποι θεωρούνται πιο ευχάριστοι και ελκυστικοί ακόμα και αν δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ωραίοι εμφανισιακά. Δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λένε και οι Golle, Mast και Lobmaier που το 2012 έκαναν την αντίστοιχη έρευνα που κατάφερε να το αποδείξει.

#5 Η …χωροταξία του φλερτ
Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα (Fisher & Byrne, 1975) στους άντρες δεν αρέσει να τους προσεγγίζουν από μπροστά καθώς το θεωρούν κατά κάποιον τρόπο ως «κατά μέτωπο επίθεση». Αντίθετα, στις γυναίκες, φαίνεται ότι δεν αρέσει να τις πλησιάζουν από το πλάι. Οπότε, βρείτε τη θέση σας ανάλογα.

#6 Από τα μάτια πιάνεται…
Το έντονο βλέμμα, μπορεί επίσης να μας φέρει πιο κοντά στο στόχο. Όπως έχει φανεί από έρευνες (Kellerman, Lewis, Laird, 1989), η βλεμματική επαφή μπορεί όχι απλά να δείχνει το ενδιαφέρον μας αλλά επίσης να κάνει τη μεταξύ μας έλξη πιο δυνατή. Επίσης, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, μία από τις ισχυρότερες αποδείξεις ότι ο άλλος ενδιαφέρεται για εμάς είναι οι διεσταλμένες κόρες

#7 Η «κελαρυστή» ομιλία έχει οπαδούς
Έρευνα από το MIT, έδειξε ότι οι άντρες έλκονται περισσότερο από τις γυναίκες που όταν μιλάνε «χρωματίζουν» τη φωνή τους και αλλάζουν τον τόνο τους ανάλογα με το θέμα, την περίσταση κ.λπ. Αντίθετα, η μονότονη ομιλία διαλύει κάθε πιθανότητα έλξης. Δε βρίσκουμε φυσικά κανένα λόγο να μην ισχύει το ίδιο και για τις γυναίκες.

#8 Το διακριτικό άγγιγμα μας φέρνει πιο κοντά
Ένα απαλό άγγιγμα στο χέρι ή στο μπράτσο, ειδικά όταν συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερο βλέμμα, μπορεί να αποκαλύψει το ενδιαφέρον μας και αναλόγως την υποδοχή του να μας δείξει αν αυτό είναι αμοιβαίο. Αρκετές έρευνες (Burgoon, Walther, and Baesler 1992 / Williams και Kleinke, 1993) έχουν δείξει ότι ένα άγγιγμα μπορεί να κάνει όντως την καρδιά μας να χτυπήσει πιο δυνατά και να αυξήσει την επιθυμία μας για κάποιον. Πρέπει όμως να θυμόμαστε πάντα ότι υπάρχουν όρια που ποτέ δεν πρέπει να παραβιάζονται. Το άγγιγμα πρέπει να είναι σύντομο, απολύτως διακριτικό, σε αποδεκτά σημεία και μόνο υπό επιτρεπτές συνθήκες.

# 9 Χιούμορ, χιούμορ και πάλι χιούμορ
Το γέλιο αποδεικνύεται το πιο ισχυρό αφροδισιακό. Κάποιος που μας κάνει να γελάμε, αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες να μας αρέσει κιόλας για μια ενδεχόμενη σχέση. Έρευνες που έχουν γίνει σχετικά έχουν δείξει περίτρανα ότι η αίσθηση του χιούμορ αυξάνει την εμπιστοσύνη και την έλξη που μας εμπνέει κάποιος. Μάλιστα σε δείγμα 400 φοιτητών που συμμετείχαν σε μία από τις πιο πρόσφατες σχετικές μελέτες (Greengross, Geoffrey, 2011) το χιούμορ συνδέθηκε τόσο με τη γενική και τη λεκτική ευφυΐα των συμμετεχόντων όσο και με τον αριθμό των ερωτικών τους συντρόφων.

η φωτογραφία είναι από https://gr.pinterest.com/pin/389068855306380880/

Copy link
Powered by Social Snap